Sudcovia volia svojich zástupcov do súdnej rady

O osem voľných miest sa uchádza 17 kandidátov, výsledky verejne vyhlásia v stredu o 11:00. Prezident Andrej Kiska považuje voľbu za udalosť roka pre súdnictvo.

23.05.2017 08:34
debata

Sudcovia rozhodujú o tom, kto ich bude zastupovať najbližších päť rokov v Súdnej rade SR.

Vyberajú si osem zástupcov zo 17 kandidátov. Voliť sa bude od 09:00 do 19:00 v budovách krajských súdov, Najvyššieho súdu SR a Špecializovaného trestného súdu tak, ako sú vytvorené volebné obvody. Právo voliť má 1 359 sudcov. Výsledky volieb budú verejne vyhlásené v stredu o 11:00.

Hlavná volebná komisia stanovila termín slávnostného odovzdania osvedčení o zvolení za členov Súdnej rady SR na 1. júna tiež o 11:00. Novozvolení členovia súdnej rady sa ujmú svojho mandátu po ukončení funkčného obdobia terajších členov súdnej rady, a to je 29. júna.

O dôveru kolegov sa uchádzajú piati sudcovia Najvyššieho súdu (NS) SR.

Miroslava Gavalca navrhlo združenie sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ) a 11 sudcov. Daniela Hudáka navrhlo 50 sudcov. Z Najvyššieho súdu SR sa o miesto v súdnej rade uchádzajú aj Peter Paluda a Ján Šikuta, ktorého navrhuje okrem sudcov aj plénum Okresného súdu Dolný Kubín. Sudkyňu NS SR Lenku Praženkovú navrhuje do rady Združenie sudcov Slovenska (ZSS) a Sudcovská rada Okresného súdu Pezinok.

Ján Burik je sudca Krajského súdu v Žiline a za člena rady ho navrhla Sudcovská rada Krajského súdu v Žiline, Sudcovská rada Okresného súdu Martin, Združenie sudcov Slovenska, Sudcovská rada Okresného súdu Ružomberok, plénum Okresného súdu Liptovský Mikuláš a podporu mu vyjadrilo plénum Okresného súdu Námestovo.

Kristína Glezgová, sudkyňa Okresného súdu Lučenec, je nominantkou ZOJ a Sudcovskej rady Okresného súdu Lučenec. Sudcu Špecializovaného trestného súdu Jána Hrubalu nominovalo ZOJ, 12 sudcov a Sudcovská rada Špecializovaného trestného súdu. Katarínu Javorčíkovú, sudkyňu Krajského súdu v Bratislave, navrhli dve skupiny sudcov a ZOJ, v ktorej je prezidentkou. Podporuje jej vyjadrila aj Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava II.

Sudcu Krajského súdu v Prešove Miloša Koleka navrhuje Sudcovská rada Krajského súdu v Prešove. Daša Kontríková, sudkyňa Krajského súdu v Trnave, je kandidátkou Sudcovskej rady Krajského súdu v Trnave. Sudkyňu Krajského súdu v Bratislave Marcelu Kosovú navrhla Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava V, Sudcovská rada Krajského súdu v Bratislave, Združenie sudcov Slovenska a Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava. Martin Michalanský, sudca Krajského súdu v Košiciach, je nominantom Sudcovskej rady Krajského súdu v Košiciach a ZSS.

Kandidatúru sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici Jozefa Mikluša predložilo 11 sudcov. Pavol Pilek, sudca Krajského súdu v Nitre, je kandidátom Sudcovskej rady Krajského súdu v Nitre, ZSS, Sudcovskej rady Okresného súdu Nové Zámky, Sudcovskej rady Okresného súdu Komárno a Sudcovskej rady Okresného súdu Levice. Anna Snopčoková, sudkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici, je kandidátkou Sudcovskej rady Krajského súdu v Banskej Bystrici. Sudkyňa Krajského súdu v Trenčíne Erika Zajacová je kandidátkou ZSS a Sudcovskej rady Krajského súdu v Trenčíne.

Súdna rada je osobitný nezávislý ústavný orgán súdnej moci garantujúci predovšetkým nezávislé postavenie súdnej moci a sudcovskú legitimitu. Zodpovedá za chod súdnictva, správu súdnej moci a súdnictva, ako aj transparentnosť súdnictva.

V rade dôjde po voľbách k výraznej personálnej výmene. Medzi tými, komu sa končí funkčné obdobie, je aj predsedníčka rady Jana Bajánková, ktorá však už nemôže do rady kandidovať. Mandát uplynie aj podpredsedovi rady Jánovi Vankovi, ktorý je zároveň predsedom nitrianskeho krajského súdu. Po zmene legislatívy funkcionári súdov do rady už nemôžu kandidovať. Rada bude po voľbách teda hľadať aj nového predsedu a podpredsedu. V júni uplynie funkčné obdobie nominantke parlamentu Alene Šiškovej, v septembri dvom nominantom vlády Eve Fulcovej a Ľubošovi Sádovskému.

Prezident Andrej Kiska v súvislosti s touto voľbou uviedol, aby sudcovia "volili tých, ktorí si budú ctiť pravidlá a robiť ich profesii dobré meno, autority, ktoré dokážu trpezlivo, vecne a slušne komunikovať s verejnosťou. Kiska verí, že sudcovia vyberú „osobnosti, ktoré budú príkladom pokory a rešpektu k súdnej moci a zanietenosti pre zvyšovanie dôvery ľudí na Slovensku v spravodlivosť“. Zdôraznil, že dnešná voľba je udalosťou roka pre súdnictvo.

Peter Wilfling z Via iuris upozorňuje, že noví členovia môžu zásadne ovplyvniť smerovanie slovenského súdnictva. Súdna rada totiž rozhoduje o najdôležitejších veciach v súdnictve. Volí predsedu Najvyššieho súdu SR, ale rozhoduje napríklad aj o tom, koho navrhne prezidentovi na vymenovanie za nových sudcov. Súdna rada v podstate rozhoduje o tom, akým ľuďom bude zverená úloha presadzovať spravodlivosť na Slovensku, zdôraznil.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #sudcovia #Súdna rada