Lipšic sa asi postaví pred súd

Opozičný politik Daniel Lipšic už nemusí dostať šancu na dohodu a s ňou aj miernejší trest. Za usmrtenie chodca na priechode sa s najväčšou pravdepodobnosťou postaví pred súd. Ešte minulý týždeň mal s prokurátorom rokovať o priznaní viny a znížení trestu.

26.05.2017 07:00
lipšic, lipšicova nehoda, Foto: ,
„Tu zabil Lipšic môjho kamaráta Emila,“ hlási nápis na stĺpe pri mieste nehody neďaleko križovatky ulíc Vajnorská a Kutuzovova.
debata (120)

Generálna prokuratúra stretnutie zrušila, pretože sa podľa nej k skutku nepriznal. Druhá možnosť na vyjednávanie nebude. Bratislavská krajská prokuratúra totiž nariadila, že v podobných prípadoch sa s dohodou o vine už nepočíta. V prípade Lipšica by tak malo nasledovať podanie obžaloby a verejný proces.

Krajská prokuratúra v Bratislave vydala nariadenie, ktorým navrhuje prokurátorom z Bratislavského kraja pri nehodách, kde na priechode zomrie chodec, ukladať v prípadoch svedčiacich v neprospech páchateľa nepodmienečný trest odňatia slobody .

V utorok mal pôvodne Lipšic s prokurátorom rokovať o dohode. Vyjednávanie však zrušila Generálna prokuratúra, ktorá si vyžiadala spis na kontrolu.

Jej hovorkyňa Andrea Predajňová to odôvodnila tým, že neboli splnené zákonné podmienky na konanie o dohode o vine a treste. Lipšic sa podľa prokuratúry nepriznal k spáchaniu skutku a neuznal vinu.

„Prejavenie ľútosti nie je priznaním sa k trestnému činu a uznaním viny,“ zdôraznila Predajňová. V podobných prípadoch sa očakáva, že v prípravnom konaní by sa mal priznať k prekročeniu povolenej rýchlosti a k tomu, že sa nevenoval dostatočne šoférovaniu.

Po tomto verdikte všetko zostalo v rukách bratislavského krajského prokurátora. Ten mohol rozhodnúť, že konanie o dohode začne nanovo, alebo sa mohol prikloniť k podaniu obžaloby. Vzhľadom na vydaný pokyn prvá možnosť už asi reálna nebude.

Nehoda sa stala podvečer 19. septembra minulého roku. Na Vajnorskej ulici v Bratislave zrazil Lipšic 72-ročného Emila Kalábera. Dôchodcovi spôsobil vážne zranenia, ktorým v nemocnici v priebehu pár hodín podľahol.

Podľa polície sa Lipšic šoférovaniu nevenoval dostatočne, prekročil povolenú päťdesiatku a nedal chodcovi na priechode prednosť. Poslanec bol preto obvinený z trestného činu usmrtenia. Trestná sadzba za tento čin stanovuje 2 až 5 rokov väzenia.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic