Ľahké igelitky budú čoskoro minulosťou

Jednorazovým igelitovým taškám zvoní umieračik, zo svojej ponuky ich čoskoro vyradí prvý obchodný reťazec na Slovensku. Typickú ľahkú igelitku nahradí v Kauflande ekologickejšia a viacnásobne použiteľná taška. Pozadu nezostáva ani konkurencia. Varianty, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, sa už stali vo väčšine sietí potravín štandardom.

26.05.2017 12:00
igelitove tasky Tesco Foto: ,
Slováci patria v používaní igelitiek k rekordmanom Európskej únie.
debata (32)

Slováci patria v používaní igelitiek k rekordmanom Európskej únie. „Ak by existovali majstrovstvá Európy v spotrebe ľahkých plastových tašiek, tak Slovensko patrí medzi šampiónov. Za rok ich spotrebujeme dvojnásobne viac, ako je priemer Európskej únie,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Aj preto vyhlásil envirorezort koncom minulého roka iniciatívu s názvom Slovensko bez igelitiek. Pridali sa k nej reťazce Kaufland a COOP Jednota, ale aj Zväz obchodu a cestovného ruchu. Siete obchodov sa zaviazali, že budú aktívne prispievať k tomu, aby bolo igelitiek v obehu čoraz menej. Kaufland teraz urobil prvý krok, aby sa jednorazové plastové tašky stali minulosťou. Pred niekoľkými mesiacmi prestal objednávať najpoužívanejšie igelitky, ktoré si zákazníci kupovali za deväť centov, a na trh prináša ich ekologickú náhradu.

„V priebehu júna zaradíme do svojej ponuky vynovenú nákupnú tašku s certifikátom Der Blaue Engel – Modrý anjel. Vyrobená je v uzavretom kolobehu opätovného využitia materiálov, je šetrná k životnému prostrediu a znižuje produkciu oxidu uhličitého,“ priblížil riaditeľ nákupu Kauflandu Richard Bendík. „Počas roka plánujeme ďalšie kroky k postupnej eliminácii spotreby igelitových tašiek medzi našimi zákazníkmi,“ dodal.

Minimálne 80 percent materiálu novej tašky tvoria granuláty vyrobené z plastových výrobkov, ktoré už splnili svoj pôvodný účel. Taška by mala byť pevná a opätovne použiteľná. Kaufland si za ňu bude účtovať 19 centov.

Poplatky za igelitky budú od roku 2018 povinnosťou pre všetkých obchodníkov, novelu zákona, ktorá ruší ich bezplatné rozdávanie k nákupu, schválil parlament v marci. K tomuto opatreniu nás zaväzuje aj európska smernica, ktorá ukladá členským štátom EÚ spoplatniť igelitky do roku 2019. Slovensko si tak svoj záväzok splní o rok skôr. Výnimkou zostanú ultraľahké vrecká na pečivo či ovocie, ktoré budú mať zákazníci aj naďalej k dispozícii bezplatne. Podľa Sólymosa ide v tomto prípade najmä o hygienu.

Ekologické alternatívy tašiek zaradili do svojej ponuky aj iné siete potravín. Hovorca Lidlu Tomáš Bezák pripomenul, že zákazníkom ponúkajú rôzne možnosti, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, a do budúcnosti ich chcú ešte rozšíriť. „Lidl Slovenská republika si uvedomuje svoju zodpovednosť k životnému prostrediu, a preto sú igelitové nákupné tašky v našej sieti spoplatnené od vstupu na slovenský trh. Pre ekologicky zmýšľajúcich zákazníkov máme k dispozícii papierovú tašku a tiež dva druhy nákupných tašiek vhodných na viacnásobné použitie,“ uviedol Bezák.

Viesť svojich zákazníkov k zelenému zmýšľaniu sa snaží aj spoločnosť Tesco. Ako povedal hovorca reťazca Martin Krajčovič, Tesco zaviedlo v roku 2013 symbolický poplatok za igelitové tašky, čo viedlo k ich 80-percentnej úspore. „Okrem nich ponúkame aj jutovú tašku s doživotnou zárukou – ak sa zákazníkovi po nejakom čase opotrebuje, môže si ju u nás bezplatne vymeniť za novú. V ponuke máme aj tašky z ekologických materiálov určené na dlhodobé používanie,“ vysvetlil Krajčovič.

Členské štáty Európskej únie budú musieť od 27. mája 2018 podávať správy o ročnej spotrebe igelitiek. Podľa Európskej komisie ich minie každý Slovák za rok priemerne 466. Európsky priemer je približne 200 kusov na osobu. Na území EÚ sa ročne spotrebuje asi sto miliárd plastových tašiek, osem miliárd z nich skončí ako odpad v prírode, lesoch či moriach. Výsledkom je nielen znečistené životné prostredie, ale aj úhyn živočíchov.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #igelitky #Kaufland #obchodné reťazce