Manažéri v RTVS majú rozprávkové platy

Niektorí vysokí manažéri RTVS brali až osemtisícové platy, teda oveľa vyššie ako napríklad predseda parlamentu či premiér. Vyplýva to z uniknutých dokumentov, ktoré sa v piatok dostali do médií. Stalo sa tak len zhruba mesiac pred začiatkom voľby nového šéfa verejnoprávneho média, na ktorého kandiduje aj jeho súčasný generálny riaditeľ Václav Mika.

26.05.2017 18:48
Václav Mika Foto: ,
Generálny riditeľ RTVS Václav Mika vidí v úniku informácií o vysokých odmenách pre manažment pokus o diskreditáciu jeho osoby.
debata (147)

Výšku odmien televízia priznala, no porušenie zákona odmieta. Mika komentoval únik informácií ako cielenú kampaň proti jeho zotrvaniu na terajšom poste.

Podľa dokumentov, ktoré zverejnil portál topky.sk, mali ľudia z topmanažmentu skutočne rozprávkové príjmy. Radoví zamestnanci, naopak, len niečo vyše 800 eur. Vysoké platy topmanažérov boli navyše mimo rámca zákona, keďže platy v RTVS striktne určuje mzdový poriadok, v ktorom sú určené platové triedy, maximálna možná základná mzda aj výška odmien.

Ako však uniknutý materiál uvádza, vedenie dané pravidlá obišlo. „Vytvoril sa nový druh mzdy, výkonnostná odmena mesačná – zmluvná. Lenže mzdový poriadok takýto druh mzdy nepozná,“ píše sa v texte. Takúto mzdu následne pridelilo 15 manažérom, ktorí mali Mikovi pomôcť dostať verejnoprávnu televíziu na úroveň vyspelých štátov.

Ak tabuľky umožňujú prideliť členom najvyššieho vedenia plat najviac okolo 3 400 eur mesačne aj s odmenami, viacerí manažéri, v dokumente aj priamo menovaní, poberali takmer trojnásobok. Jeden z riaditeľov dokonca 8 154 eur mesačne.

Podľa majetkového priznania z roku 2015 zarábala pritom napríklad hlava štátu Andrej Kiska z titulu výkonu verejnej funkcie aj spolu s paušálnymi náhradami len o čosi viac, konkrétne 9 305 eur mesačne. A mesačný príjem Roberta Fica ako predsedu vlády bol dokonca výrazne menší, len 4 856 eur. Predseda Národnej rady zase z funkcie poberá okolo 4 000 eur. Pritom aj ďalší manažér na riaditeľskom poste mal v RTVS dostávať 6 551 eur mesačne. Na ďalšie porovnanie, radoví zamestnanci televízie sa po valorizácii v roku 2015 dostali so svojím tabuľkovým platom tesne nad hranicu 800 eur hrubého.

Mimoriadne platy sa snažili zakryť pred verejnosťou

Rozhodnutie o priznaní mimoriadnych platových podmienok pre vybraných manažérov sa navyše vedenie podľa dokumentu snažilo skryť pred verejnosťou. Zvýšenie odmien pre vybraných manažérov totiž mohlo presadiť aj transparentne, cez kolektívne vyjednávanie. Vedenie sa však zrejme obávalo protestov bežných pracovníkov.

V materiáli sa tiež hovorí o konkrétnej dohode o vykonaní práce, na základe ktorej mal nemenovaný manažér zarobiť až 960 eur za osem hodín, čo by za mesiac predstavovalo viac ako 20-tisíc eur. Čo sa týka platu generálneho riaditeľa, ten určuje priamo zákon o RTVS, prislúcha mu štvornásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, čo je v súčasnosti okolo 3 800 eur.

Dokument sa osobitne venuje aj šéfovi spravodajstva Lukášovi Dikovi, ktorého Mika priviedol do RTVS z TV Markíza, kde bol sám riaditeľom pred prevzatím rovnakého postu vo verejnoprávnej inštitúcii. Od novembra do januára mal dostávať 7 594 eur mesačne, teda počas prešetrovania kauzy SMS správ s opozičným politikom Gáborom Grendelom. Televízia to však popiera. „Nie je pravda, že pán Diko v čase, keď nevykonával pracovnú činnosť, čerpal výkonnostné odmeny,“ tvrdí RTVS.

Mika aj ostatné obvinenia z nekalého konania dôrazne odmieta. Zdôrazňuje, že v tejto kauze ide o diskreditáciu jeho osoby pred opätovnou kandidatúrou na generálneho riaditeľa RTVS. Ako napísal v stanovisku, všetky mzdy aj odmeny manažérom boli vyplatené v súlade so zákonom a mzdovým poriadkom RTVS. Uviedol, že riaditeľom sekcií a manažmentu RTVS sú priznávané odmeny, ktoré sú súčasťou pracovných zmlúv vo väzbe na priznané odmeny generálnemu riaditeľovi.

V praxi to podľa Miku znamená, že ak Rada RTVS schváli generálnemu riaditeľovi odmenu vo výške 100 percent za splnenie úloh, jeho plat dosiahne v priemere výšku približne 7 200 eur v hrubom. Po schválení odmeny generálnemu riaditeľovi môže vzniknúť nárok na odmenu aj členom manažmentu RTVS. „Zároveň zdôrazňujeme, že na rozdiel od minulosti, keď sa odmeny manažmentu vyplácali nesystémovo, jednorazovo, neraz vo výške desiatok tisíc eur, bez nadväznosti na zhodnotené výsledky RTVS, sa riaditeľom sekcií nevyplácajú a nevyplácali žiadne mimoriadne odmeny mimo stanoveného systému odmeňovania,“ bráni sa Mika.

Podľa tvrdení súčasného riaditeľa priemerná mesačná mzda ktoréhokoľvek riadiaceho pracovníka RTVS neprekročila sumu 8 200 eur v hrubom. Ako dodal, RTVS teraz analyzuje právne kroky vrátane trestnoprávnej roviny. „Pre odstránenie akýchkoľvek pochybností RTVS zváži kontrolu nezávislou štátnou inštitúciou,“ uzavrel Mika.

Tajná voľba nového generálneho riaditeľa RTVS je v Národnej rade naplánovaná na 22. júna. Kandidátmi sú okrem Miku aj šéf TASR Jaroslav Rezník, exriaditeľka TV Markíza Zuzana Ťapáková, spolumajiteľ reklamnej agentúry Michal Ruttkay či Fedor Flašík.

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #RTVS #odmeny #Václav Mika #platy manažérov