Prezident Kiska povýšil Jozefa Gabčíka na generálmajora in memoriam

Prezident Andrej Kiska povýšil na generálmajora in memoriam odbojára Jozefa Gabčíka, ktorý sa v roku 1942 podieľal na atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora a jedného zo spolutvorcov holokaustu Reinharda Heydricha.

26.05.2017 16:42
Jozef Gabčík, Ján Kubiš Foto:
Jozef Gabčík (vpravo) a Ján Kubiš v Anglicku v roku 1941.
debata (73)

„V celom priebehu druhej svetovej vojny jedinečná operácia Anthropoid a v rámci nej úspešný atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora mala v skutočnosti závažné geopolitické dôsledky a aj konkrétne výsledky. Rozhodoval sa (Gabčík) správne a pri rozhodovaní musel bojovať proti najsilnejšiemu z ľudských inštinktov – prežiť,“ povedal na slávnostnom ceremoniáli prezident. Dodal, že meno Gabčíka je neodmysliteľnou súčasťou národných, vojenských a politických dejín Slovenska.

Rodáka zo slovenskej dediny Poluvsie Gabčíka povýšil Kiska pri príležitosti 75. výročia operácie Anthropoid, počas ktorej Gabčík spolu s Jánom Kubišom zaútočili na Heydricha. Ríšskeho protektora sa im podarilo ťažko zraniť a Heydrich na následky poranenia o niekoľko dní neskôr v nemocnici zomrel.

Vojaci sa potom s ďalšími parašutistami ukrývali v jednom z pražských kostolov, ktorý prepadlo gestapo. Gabčík spáchal v bezvýchodiskovej situácii samovraždu, ťažko zranený Kubiš vykrvácal v lazarete.

Dekrét o povýšení prevzala od Kisku praneter Gabčíka Katarína Tomčíková. Generálmajor je na Slovensku tretia najvyššia vojenská hodnosť. Kiska už predvlani Gabčíka menoval za brigádneho generála in memoriam, teda do najnižšej zo štyroch generálskych hodností.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Reinhard Heydrich #Jozef Gabčík #atentát na Heydricha #in memoriam