Pri naháňačke zomrel mladík. Bazovský: Policajný postup bol zbytočný a nesprávny

Pri havárii osobného auta neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare v okrese Žarnovica, ktoré unikalo pred hliadkou polície, sa krátko po pol noci zo soboty na dnes smrteľne zranil 17-ročný Tomáš.

18.06.2017 12:40 , aktualizované: 18:06
debata (1556)

Policajná hliadka privolala rýchlu zdravotnú pomoc, pričom až do príchodu jej posádky sa snažili mladého muža na mieste oživovať. Zranený mladík však zraneniam na mieste podľahol. Informovala o tom Petra Kováčiková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici.

Udalosť stala krátko po polnoci zo soboty na nedeľu, keď hliadka polície vykonávala kontrolu v okolí Novej Bane. Správa KR PZ konštatuje, že počas tejto kontroly hliadka spozorovala osobné motorové vozidlo Seat Ibiza, ktorého vodičom bol 19-ročný Michal z okresu Zlaté Moravce, hoci mal uložený zákaz viesť motorové vozidlá, pričom išlo v poradí už o tretí takýto zákaz. Preto chcela hliadka vodiča zastaviť a skontrolovať, pričom išla za týmto vozidlom smerom k obci Orovnica. V čase keď sa nachádzali niekoľko metrov za úrovňou križovatky, hliadka polície zapla výstražné zvukové a svetelné znamenie, na ktoré 19-ročný vodič zastavovaného vozidla reagoval zrýchlením a snažil sa hliadke unikať. Hliadka preto použila niekoľko varovných výstrelov do vzduchu, ale pretože vodič s vozidlom nereagoval, bol použitý varovný výstrel smerovaný na zastavenie unikajúceho vozidla. Následne neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare osobné motorové vozidlo pravdepodobne následkom vysokej rýchlosti za železničným priecestím havarovalo. Na mieste bolo zistené, že vo vozidle sa nachádzali ďalšie tri osoby, a to 16-ročná spolujazdkyňa sediaca vedľa vodiča, dvaja spolujazdci sediaci na zadných sedadlách, pričom jeden z nich, 17-ročný Tomáš bol zranený.

Policajná hliadka vzhľadom na závažnosť situácie privolala rýchlu zdravotnú pomoc, pričom až do príchodu jej posádky sa snažili mladého muža na mieste oživovať. 17-ročný Tomáš zraneniam na mieste podľahol.

Prípadom sa už zaoberá inšpekcia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

K takémuto tragickému následku skutočne nemuselo dôjsť, nebyť bezohľadnej jazdy nezodpovedného vodiča, ktorému bol už v tomto mladom veku tri krát uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá, píše sa v závere policajnej správy.

Bazovský: Zbytočné a nesprávne

Dopravný analytik Ján Bazovský považuje tento policajný postup za zbytočný a nesprávny. „Ak ho chceli zastaviť, pretože vedeli o zákaze činnosti viesť motorové vozidlo, ide o dokumentáciu trestného činu marenia úradného rozhodnutia. Nebol to však závažný trestný čin a navyše, ak vodiča poznali, mohli ho zadokumentovať aj dodatočne,“ vysvetľuje Bazovský. Vodič dovtedy svojou jazdou nikoho neohrozoval a preto policajti na taký razantný postup podľa neho nemali vôbec dôvod.

Použitie zbrane bolo podľa analytika protiprávne. „Čo sa týka streľby, pri použití zbrane nesmie byť ohrozený život a zdravie iných osôb. To znamená, že policajti sa mali najskôr presvedčiť, či boli v aute aj iné osoby a či zbraň môžu použiť,“ hovorí Bazovský. Policajné vyjadrenie „varovný výstrel smerovaný na zastavenie unikajúceho vozidla“ je podľa neho úplný nezmysel.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #havária #nehoda #policajti #naháňačka #streľba Hronský Beňadik