Jún sa rozlúči horúčavami

Trópy a útok na teplotné rekordy. Meteorológovia predpovedajú horúci začiatok víkendu, teploty nad hranicou 30 stupňov by mali vydržať do druhej polovice nasledujúceho týždňa. K relatívnemu ochladeniu dôjde až v závere týždňa.

24.06.2017 07:00
pocasie, teplo, michalská brána Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (3)

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško hovorí, že počasie bude ovplyvňovať horúci vzduch, ktorý sa na naše územie dostáva zo severnej Afriky a z juhozápadnej Európy. V piatok bol prerušený frontom, ktorý k nám postúpil od západu cez Nemecko a Česko. Ten priniesol búrky najmä v severnejších regiónoch Slovenska.

„V sobotu bude veľmi teplo a maximálne denné teploty môžu dosiahnuť 35 stupňov. V tento deň, keď si v kalendári pripomíname Jána, bolo od roku 1950 najteplejšie v roku 2002. V Somotore namerali v ten deň 36,5 stupňa a v Rimavskej Sobote 36,4 stupňa,“ pripomenul Faško.

V nedeľu podľa klimatológa hrozia búrky, vďaka oblačnosti sa mierne ochladí. Nie však nadlho. Nasledujúce dni pracovného týždňa, najmä utorok a streda budú opäť mimoriadne horúce. „V pondelok bude teplota nad 30 stupňov, no najmä v ďalších dvoch dňoch môže atakovať doteraz namerané teplotné rekordy. Zatiaľ najteplejší 27. jún bol zaznamenaný v roku 1967. V Gabčíkove vtedy teplota vzduchu dosiahla 36,7 stupňa. Najteplejší 28. jún sa viaže k roku 1994, keď v Nitre namerali 35,9 stupňa. Najmä v stredu by tento rekord mohol byť prekonaný. Ak nie celoslovenský, určite aspoň na niektorej z meteorologických staníc,“ predpokladá Faško.

Horúce a suché počasie je rizikom pre vznik požiarov v prírode. Hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkašová upozorňuje, že ľudia by v týchto dňoch nemali v prírode fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety a zakladať ohne.

Koniec nasledujúceho týždňa i samotný záver školského roka bude znesiteľnejší. Teploty pôjdu smerom nadol, nie výrazne, pohybovať sa budú niekde medzi 25 až 30 stupňami. „Dlhodobejšia predpoveď na prázdniny veľmi možná nie je, podľa modulov, ktoré máme k dispozícii, vieme predpovedať počasie asi na desať dní. Vzhľadom na to, že zemský povrch sa po horúčavách z predchádzajúcich dní veľmi ohrial, by k nejakého prílišnému ochladeniu prísť nemalo,“ myslí si Faško. Počas prázdnin sa podľa neho budú striedať horúce dni s obdobiami mierneho ochladenia.

Ako bude

  • Sobota 24. júna – Jasno až polojasno. Nočné teploty 17 až 10, denné teploty 30 až 35 °C. Na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 28 °C.
  • Nedeľa 25. júna – Zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky alebo búrky. Nočné teploty 18 až 13, denné 27 až 32 °C. Na Kysuciach, Orave a v Liptove miestami okolo 26 °C.
  • Pondelok 26. júna – Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 18 až 13, denné 26 až 31 °C. Na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 24 °C.
  • Utorok 27. júna – Jasno až polojasno. Nočné teploty 18 až 13, denné 29 až 34 °C. Na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 27 °C.
  • Streda 28. júna – Prevažne oblačno. Nočné teploty 20 až 14, denné 27 až 32 °C. Na severe miestami okolo 25 °C.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy