Zraneného mladíka privezie domov z Grécka vládny špeciál

Prvý pobyt Michala (25) pri mori sa neskončil šťastne. S kamarátom sa vybral do Grécka. V posledný deň pred odchodom domov sa rozhodli naposledy okúpať. Po skoku z móla v letovisku Katerini Paralia museli mladíka z vody už len vytiahnuť. Záchranka ho odviezla do necelých 100 km vzdialeného Solúnu (Thessaloniki), kde lekári konštatovali tri zlomené krčné stavce. Po operácii leží asi tri týždne v nemocnici a stále dýchajú za neho prístroje. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) ponúkol na prevoz pacienta vládny špeciál.

27.07.2017 19:00
MV SR: Vládny Airbus A319 Foto: ,
Zraneného Michala by mal na Slovensko prepraviť Airbus A319, ktorý je v službe od júna 2016.
debata (50)

Lekár, záchranár a prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš odhaduje, že pri skoku muselo prísť k nárazu. „Ak skákal z metrového móla, buď tam bola plytká voda alebo niečo iné, do čoho narazil, pretože z takejto výšky je nepravdepodobné, že by si poškodil krčnú chrbticu bez nejakého úderu,“ vysvetlil Dobiáš. Pri zlomení stavcov môže podľa neho dôjsť k opuchu miechy a vtedy sa dočasne naruší jej funkcia. „Ak stavce na miechu tlačia, posun sa rieši operačne. Zlomené stavce sa zahoja, ale ak je miecha mechanicky poškodená, dôjde k ochrnutiu,“ doplnil Dobiáš.

Sanitka je pre vzdialenosť nevhodná

Michal sa pred cestou do zahraničia nepripoistil. Náklady spojené s liečbou a prevozom domov tak má zaplatiť rodina. Podľa ministerstva zahraničných vecí mladík stále leží na jednotke intenzívnej starostlivosti v solúnskej nemocnici. Nedokáže dýchať sám a pomáhajú mu preto prístroje. Odo dňa nehody bola v kontakte s Michalovým kamarátom naša ambasáda v Aténach. Po príchode rodiny pacienta do Grécka zabezpečila tlmočenie, komunikáciu s lekármi, pomohla vybaviť potrebné doklady aj uložiť jeho osobné veci.

„Náš honorárny konzul sa osobne v nemocnici informoval o stave pacienta, bol a je v kontakte s lekármi. Konzulka takmer na dennej báze komunikuje s matkou zraneného a informuje o stave pacienta,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko. Konzul je pripravený poskytnúť aj asistenciu pri preprave. Prevoz na Slovensko bude závisieť od zlepšenia zdravotného stavu. Sanitka je pre veľkú vzdialenosť nevhodná.

Rezort vnútra ponúkol špeciál

Hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík potvrdil, že rezort rodine ponúkol prevoz zraneného Michala lietadlom vládnej letky. „Dali sme rodine takúto ponuku. Ak to zdravotný stav dovolí, nemáme problém, aby sme ho previezli,“ povedal Netík. Teraz sa čaká na pokyny od gréckych lekárov a rodinných príslušníkov. Tí majú povedať, kedy bude pacient schopný prevozu. Tlakové rozdiely vo vzduchu by mu mohli zdravotný stav ešte viac zhoršiť. Podľa Netíka je situácia taká, že mladík zrejme ešte niekoľko týždňov zostane v Solúne.

Michal by sa mal na Slovensko prepraviť novým Airbusom A319, ktorý je v službe od júna 2016. S maximálnym doletom 9 000 km dokáže preletieť bez medzipristátia až na východné pobrežie Spojených štátov. Jeho celková kapacita je 34 miest a disponuje tiež možnosťou prevozu až šiestich zranených ľudí na lôžkach.

Vládna letka okrem oficiálnych potrieb ústavných činiteľov plní povinnosti, ktoré má v iných krajinách na starosti zväčša národný dopravca. V špeciálnych prípadoch sa využíva aj pri prevoze pacientov alebo na humanitárne účely. Do vlasti dopravuje turistov z ohrozených oblastí, vysiela lety s materiálnou humanitárnou pomocou a priváža aj našich občanov, ktorých zatkli v zahraničí.

Ministerstvo vnútra, ktoré letku spravuje, štatistiku záchranných letov nevedie. Podľa jeho informácií v minulom roku prevážali pacientov z USA a lotyšskej Rigy. Ohrozených turistov priviezol špeciál napríklad zo Srbska, Tuniska, Egypta, Francúzska, Bruselu či Gruzínska. Pred vyše rokom letel rovnaký Airbus po slovenských turistov do Srbského Niša, kde na ceste z dovolenky havarovali v autobuse. O necelý mesiac takto priviezli domov po teroristických útokoch vo francúzskom Nice 36 našich občanov.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #nehoda #vládny špeciál