Veterná smršť: Takmer 400 zásahov hasičov, búrky sa môžu opakovať aj v piatok (GALÉRIE)

Silné búrky sa vo štvrtok v noci prehnali západnou časťou Slovenska. Mohutné nárazy vetra, ktoré ich sprevádzali, spôsobili škody, polámané stromy poškodili viaceré autá i elektrické vedenie, niekde vietor strhával strechy a prerušila sa aj železničná doprava.

11.08.2017 07:30 , aktualizované: 15:38
vichrica Trnava 2017 Foto: ,
Škody napáchala nočná víchrica aj v trnavskom Parku Janka Kráľa, ktorý miestni volajú aj staničný park. Na troch miestach križovali cestu, ktorá vedie stredom parku, vyvrátené stromy.
debata (63)

Po nočnej búrke sprevádzanej víchricou mali hasiči už 387 výjazdov. Najviac práce pri odstraňovaní následkov nečasu majú stále hasiči v Bratislavskom kraji, ktorí od štvrtkovej noci od 22:00 do piatkového popoludnia mali 188 výjazdov prevažne k popadaným stromom a nalomeným konárom.

V Trnavskom kraji zaznamenali podľa Farkasovej v súvislosti s nepriaznivým počasím 143 prípadov, pri ktorých bola potrebná pomoc hasičov. Hasičov v Trenčianskom kraji vyslali k 31 takýmto udalostiam, v Nitrianskom kraji zasahovali príslušníci HaZZ pri 16 udalostiach a v Žilinskom kraji pri deviatich.

SHMÚ vydal v piatok výstrahu prvého stupňa od 20:00 hod do 06:00 hod (v noci na sobotu) pre celé územie Slovenska s výnimkou Košického a Prešovského kraja pred búrkami a vetrom. Miestami môže spadnúť 20 až 40 milimetrov zrážok a rýchlosť vetra môže dosiahnuť 65 až 83 kilometrov za hodinu. V nárazoch do 100 km/h. Ojedinele sa očakávajú aj búrky s krúpami.

Smršť odtrhla časť strechy na DSS Rača, opravy sa už začali

Veterná smršť odtrhla časť strechy na jednej z budov Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov (DSS) v bratislavskej mestskej časti Rača, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Podľa predsedu BSK Pavla Freša s opravami už začali.

Veľkú časť plechovej strechy na jednej z budov DSS, ktorú počas búrky odtrhlo, rozmetalo po okolí. Aktuálne sa zisťuje rozsah materiálnych škôd a BSK informovalo o situácii aj správcov okolitých budov. Začalo sa tiež s nevyhnutnými prácami, ako je ukotvenie zvyškov strechy, následne budú pokračovať s odstraňovaním rozmetaných častí a strechu urobia nanovo.

Podľa riaditeľa DSS Jána Kmeťa boli klienti vystrašení, ale všetci sú bez ujmy na zdraví.

Najhoršie na tom bolo nábrežie Dunaja

V hlavnom meste bolo v teréne 19 vozidiel a 65 pracovníkov mestského dispečingu, ktorí zabezpečovali prejazdnosť na cestách.

Najkritickejšia situácia bola na nábreží Dunaja, kde dispečing zaznamenal viacero popadaných konárov, ktoré bolo treba odstrániť a zabezpečiť plynulý prejazd po cestách.

Druhou najkritickejšou lokalitou bolo Námestie Franza Liszta, kde na zastávku mestskej hromadnej dopravy (MHD) spadol strom a poškodil trolejové vedenie linky číslo 201. Linka je momentálne odklonená zo Šancovej smerom na Hlavnú stanicu cez Pražskú na Prokopa Veľkého a späť. Ďalšie vážnejšie zmeny v doprave nie sú hlásené.

Veterná smršť, ktorá sa prehnala západným...
Veterná smršť, ktorá sa prehnala západným...
+20Veterná smršť, ktorá sa prehnala západným...

Popadané stromy a konáre odstraňovali dispečeri mesta aj na Devínskej ceste, kde je zároveň poškodená svetelná signalizácia. Fungovať by mala ešte dopoludnia. Dispečeri mesta od rána zabezpečujú prejazdnosť ciest aj na komunikáciách Miletičova, Trenčianska, Púchovská, Rybničná, Podunajská či zjazd z Mosta Apollo na Bosákovú.

Viaceré časti Bratislavy a jej okolia boli bez dodávok elektrickej energie. Búrka spôsobila materiálne škody. V meste vyvrátila niekoľko stromov a hlásené boli aj strhnuté strechy. Niektoré cesty boli úplne neprejazdné.

Na Záhorí do stromu narazil vlak

Silný vietor a búrka výrazne aj obmedzila železničnú dopravu na západnom Slovensku a na Záhorí. Problémy zaznamenali na viac než 20 úsekoch trate. Búrka a víchrica polámala konáre stromov, vyvracala celé stromy a tie padali na železničnú trať, pričom na viacerých miestach poškodili trakčné vedenie. Ďalšie poruchy spôsobili výpadky elektrickej energie a trakčného napájania.

Najväčšie problémy spôsobila veterná smršť na železničnom úseku Lažhot – Kúty, kde medzinárodný vlak narazil do spadnutého stromu. Pád stromu poškodil trakčné vedenie a ohol stĺp vedenia.

Osobné vlaky boli nahradené autobusmi, ostatné spoje však nebolo možné presmerovať. Dopravu sa podarilo obnoviť až krátko pred jedenástou večer. V úseku Sekule – Veľké Leváre a na trati medzi Kútmi a Bratislavou bola doprava prerušená na takmer tri hodiny pre spadnutý strom, ktorý po údere blesku začal horieť.

Z dôvodu výpadku zabezpečovacieho zariadenia ŽSR medzi Podunajskými Biskupicami a Bratislavou bola ráno obmedzená doprava aj na trati Komárno – Dunajská Streda – Bratislava. Cestujúci museli využiť linky bratislavskej MHD alebo náhradnej autobusovej dopravy. V súčasnosti je trať už prejazdná.

V Bratislave veterná smrť vyvracala stromy.... Foto: SITA, Diana Černáková
BRATISLAVA, veterná smršť, Hlavná stanica V Bratislave veterná smrť vyvracala stromy. Poničila aj zastávky MHD pri Hlavnej stanici.

V Trnave stromy spadli na autá aj na historické hradby

Trnava prišla po veternej smršti o niekoľko stromov, viaceré časti mesta boli pre potrhané vedenia dlhé hodiny bez elektrickej energie. Na sídlisku Prednádražie spadol strom na zaparkované autá, v Bernolákovom sade skončili dva stromy na historických hradbách mestského opevnenia. Slovenský hydrometeorologický ústav informoval, že rýchlosť vetra počas búrky dosahovala v Jaslovských Bohuniciach v nárazoch 104 km za hodinu.

Od rána sú v parkoch a v uliciach Trnavy firmy, ktoré zabezpečujú odstraňovanie polámaných konárov a pília poškodené stromy. Podľa hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča boli v súvislosti s búrkou zaznamenané len škody na majetku, nikomu sa však nič nestalo.

Škody napáchala nočná víchrica aj v trnavskom...
Škody napáchala nočná víchrica aj v trnavskom...
+11Škody napáchala nočná víchrica aj v trnavskom...

Rušno aj v Nitrianskom kraji

Rušnú noc mali aj v Nitrianskom kraji. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Michal Varga, hasiči v Nitrianskom kraji zasahovali vo štvrtok pre silnú búrku celkom 16-krát.

Konkrétne hasiči z hasičskej stanice v Nitre a z hasičskej stanice v Šali a vo Vrábloch mali šesť výjazdov. Hasiči z Nových Zámkov zasahovali raz a hasiči z Topoľčian štyrikrát. Odstraňovali stromy spadnuté na cesty, uvoľnené prístrešie a poškodenú autobusovú zastávku.

Vážna situácia nastala v Malackách, kde hasiči zasahovali pri odtrhnutej streche na bytovom dome. Tá zostala visieť na rímse, čím vážne ohrozovala obyvateľov. Hasiči spolu s políciou evakuovali všetkých 60 obybateľov bytového domu. Informovalo Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

V nárazoch až 130 kilometrov za hodinu

Podľa SHMÚ dosiahli nárazy nárazy vetra v nižších polohách okolo 100 km/h. Najvyššia nameraná rýchlosť vetra bola počas veternej smršti zaznamenaná na Malom Javorníku, kde SHMÚ zaznamenal rýchlosť 130 km/h.

V Jaslovských Bohuniciach to bolo 104 km/h, v Bratislave na letisku namerali 100 km/h a na bratislavskej Koliba 99 km/h.

Extrémne fúkalo aj na iných miestach, v Piešťanoch (98 km/h), v Kuchyni (93 km/h), v Moravskom Sv. Jáne (92 km/h), Trenčíne (92 km/h) či v Slovenskom Grobe (83 km/h). Neskôr sa búrky presunuli ďalej na sever, smerom na Moravu.

Museli evakuovať tábor

V Bratislavskom aj Trnavskom kraji boli do odstraňovania škôd v podobe popadaných stromov, striech a postrhávaných elektrických vedení povolaní ešte v noci všetci dostupní hasiči a aj všetká technika.

Silný vietor ovplyvnil negatívne aj letný tábor v obci Dubové v okrese Turčianske Teplice, kde strhol stany a asi 50 ľudí, z toho 35 detí, ostalo bez prístrešia. HaZZ poskytol osobám útočisko v evakuačnom autobuse. Nikomu sa nič nestalo. Informoval HaZZ na svojej oficiálnej prezentácii na sociálnej sieti facebook.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #búrka #vietor #škody #poškodené autá #veterná smršť #extrémne počasie