Horský: Danko sa stáva nevypočítateľným

Kríza v koalícii je taká, že jej predstavitelia nemajú odvahu stretnúť sa a riešiť problémy, povedal v rozhovore pre Pravdu politológ Michal Horský. Podľa neho namiesto toho udržujú kontakty cez sociálne siete a telefón.

15.08.2017 20:00
debata (53)

Politológ nevylúčil, že ak bude pokračovať nevyspytateľná, nepredvídateľná bitka o zvýšenie vplyvu vo vládnej koalícii zo strany SNS, tak národniari sa dostanú svojimi preferenciami na úroveň zvoliteľnosti do parlamentu.

Skončila sa v koalícii kríza alebo to má len tak vyzerať?

Je všeobecne známe príslovie, že nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie, aj keď protirečivosť vyhlásení troch koaličných lídrov nemá obdoby v ponovembrových vládach v Slovenskej republike. Skutočne, kríza je taká, že predstavitelia koalície ani nemajú odvahu stretnúť sa, riešiť problémy a verejnosť upokojiť. Namiesto toho udržujú vzájomné kontakty cez médiá, sociálne siete a telefón.

Koaliční lídri sa dohodli na riadnom priebehu rokovania vlády. Znamená to, že boli obavy, či sa vláda vôbec uskutoční aj s ministrami za SNS?

Obštrukcie predsedu SNS Andreja Danka pokročili do takej miery, že sa stáva nevypočítateľným a nepredvídateľným politikom a koaliční partneri nemajú istotu nielen v jeho postojoch a vyhláseniach, ale dokonca ani vo vládnej lojalite jeho ministrov.

Od vypuknutia krízy sa šéfovia koalície stretli len na druhý deň po vypovedaní koaličnej zmluvy národniarmi a odvtedy ďalšie pokusy boli neúspešné. O čom to svedčí?

Svedčí to o katastrofálne nízkej politickej kultúre alebo skôr o neskutočnej tvrdohlavosti, ktorá nezdobí žiadneho z politikov, o to zvlášť jedného z členov koalície.

Lídri vládnych strán sa dohodli na príprave dodatku ku koaličnej zmluve, ktorý má obsahovať ďalšie priority vládneho programu. Tie presadzuje SNS, ktorá si myslí, že jej návrhy narážajú na neochotu ministra financií Petra Kažimíra zo Smeru. Myslíte si, že SNS so svojimi prioritami uspeje, ak vládny program už stanovil ciele súčasnej koalície?

Je skutočne nevídané, aby ani nie v polovici funkčného obdobia vlády jeden z jej účastníkov žiadal tzv. doplnky vládneho programu, ako sú trináste platy pre zamestnancov, zriadenie slovenských aerolínií či investičné stimuly do kúpeľníctva. Tie však majú vážny finančný dopad na štátny rozpočet. Aktuálne požiadavky SNS vyzerajú skôr na zakrytie smiešneho dôvodu vypovedania koaličnej zmluvy, ktorý SNS oznámila v nedostatočnej úcte k vzájomným vzťahom koaličných partnerov.

Predsedovia strán vo vyhlásení ani len nespomenuli kauzu rozdeľovania eurofondov v rezorte školstva. Udrží sa nominant SNS Peter Plavčan na čele rezortu školstva, ktorého odvolanie požaduje opozícia?

Vzhľadom na neobratnosť predsedu SNS, ktorý sa celou váhou osobnosti stavia na stranu svojho ministra pána Plavčana, je zrejmé, že jeho odstúpenie by znamenalo totálnu diskreditáciu postojov SNS. Národniari sú v slepej uličke a neostáva im nič iné len organizovať hlasy na podporu Plavčanových rozhodnutí. Samotná opozícia nemá toľko hlasov, aby vážnym spôsobom mohla pozíciu ministra školstva ohroziť.

Nestratí časom Smer alebo Most-Híd trpezlivosť so SNS a predčasným voľbám sa nevyhneme?

Ak bude ešte ďalej pokračovať nevyspytateľná, nepredvídateľná bitka o zvýšenie vplyvu vo vládnej koalícii zo strany SNS, nie je vylúčené, že strana sa dostane svojimi preferenciami na úroveň zvoliteľnosti do parlamentu. Ostatným koaličným partnerom nezostane nič iné, iba v súčinnosti s opozíciou sa pokúsiť získať ústavnú väčšinu pre predčasné voľby.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Horský #koaličná kríza