Plavčan abdikuje vo štvrtok o desiatej, oznámil Danko

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko po výzve premiéra Roberta Fica na výmenu ministra školstva oznámil, že Peter Plavčan abdikuje vo štvrtok o desiatej. Danko bude štyri dni v súkromí premýšľať o vzniknutej situácii. Dianie sme sledovali online.

16.08.2017 11:16 , aktualizované: 20:00
plavcan, Foto: ,
Minister školstva Peter Plavčan.
debata (468)
  • Premiér Fico na brífingu oznámil, že žiada SNS o nové meno na post ministra školstva
  • Andrej Danko reagoval slovami: Podrazil ma, jeho vystúpenie sa čaká po 17:30
  • Bugár: S SNS sa dá spolupracovať, ale za určitých podmienok
  • Smer a Most-Híd odmietajú predčasné voľby
  • Plavčan už na zasadnutí vlády nesedel
  • SNS spochybňuje Jána Richtera vo funkcii ministra práce
  • Opozičné strany OĽaNO a SaS vidia riešenie v predčasných voľbách
  • Danko oznámil vo vyhlásení, že minister školstva Plavčan oznámi svoju abdikáciu vo štvrtok o 10:00

20:00 Fico v hodine dvanástej ukončil štádium vládnych improvizácií žiadosťou, aby predseda SNS nominoval nového ministra školstva, povedal v rozhovore pre Pravdu politológ Michal Horský. (Viac v článku: Horský: SNS nemá inú cestu, iba konflikt ukončiť)

19:54 Nástup aj pôsobenie ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS) boli turbulentné. Šéf národniarov Andrej Danko Plavčanovu nomináciu obhajoval tým, že je odborník. (Viac v článku: Plavčana dobiehali aj aféry z minulosti)

19:49 Odvolanie ministra môže zdržať čerpanie eurofondov, o ktoré sa uchádzajú aj univerzity. „V tomto smere preto budeme na nového ministra tlačiť, aby sa výzva dotiahla dokonca, pretože čas hrá proti nám,“ zdôraznil rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť. (Viac v článku: Kmeť: Čerpanie eurofondov chceme dotiahnuť dokonca)

18:50 Odstúpenie ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS) nie je ústupok, ale nevyhnutnosť. V reakcii na vyhlásenie predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka to uviedol predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

18:44 Danko mohol Plavčana odvolať hneď na začiatku škandálu s eurofondmi, vyhol by sa takejto situácii a nestabilite Slovenska. Namiesto toho sa pustil do politického dobrodružstva a zbytočného vyvolávania konfliktov. Potrebujeme, aby sa tento škandál s eurofondmi riešil hneď, pretože čas na zmysluplné využitie 600 miliónov eur na vedu a výskum sa kráti. V reakcii na vyhlásenie predsedu SNS Andreja Danka to uviedla poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová.

17:49 Minister Plavčan oznámi zajtra o 10.tej svoju abdikáciu, oznámil Danko, ktorý sa Plavčanovi poďakoval za odvedenú prácu, aj za to, ako napr. bojoval za zvýšenie platov učiteľov. (Viac v článku: Plavčan odíde, Danko bude štyri dni premýšľať ako ďalej)

17:44 Danko oznámil, že štyri dni bude preč, chce ich stráviť so svoju rodinou a rozmýšľať, čo ďalej. Zdôraznil, že má za sebou aj aj privátny rozhovor s profesorom Plavčanom – nie kaderníkom, ale profesorom. Je znechutený, ako bol Plavčan, ktorý celý život pracoval pre školstvo, pošpinený.

17:38 Danko v plnej miere berie na vedomie slová premiéra. „Táto vláda nepadla vypovedaním koaličnej zmluvy,“ zdôraznil.

17:33 Predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko vo vyhlásení povedal, že nikdy nezneužívali v SNS krízové obdobia koaličných partnerov, a že nikdy nedovolil náznak kritiky niektorým svojim ministrom, lebo si uvedomoval, že „sme koalícia“. „Ale ak ak SNS odíde z tejto vlády, tak sa povie, že Danko je za to zodpovedný,“ povedal.

Pozadie koaličnej krízy

Koaličná kríza trvá od minulého týždňa, spustil ju Danko vypovedaním koaličnej dohody. Stalo sa tak po jeho stretnutí s premiérom na Úrade vlády, kde sa nezhodli práve v otázke prideľovania európskych peňazí v rezorte školstva. Líder Mostu-Híd Bugár sa okamžite ocitol v pozícii mediátora medzi rozhádaným Ficom a Dankom. Ukázalo sa, že Bugár o situácii rokoval s Dankom v dome podnikateľa a bývalého riaditeľa televízie TA3 Michala Gučíka. Ten má úzke vzťahy s majiteľom TA3 a veľkopodnikateľom Ivanom Kmotríkom. Práve táto súkromná televízia poskytovala Dankovi pred voľbami výrazný priestor. Gučík doteraz nevysvetlil, prečo Danko o situácii v koalícii s Bugárom rokoval v jeho dome a aký vplyv má na politiku Danka.

Čo sa týka Danka, v súvislosti s jeho podporou sa spomína aj finančná skupina Slavia Capital. Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth na svojom webe datel.sk v súvislosti so škandálom s eurofondmi poukázal na to, že úlohu v tejto kauze mohli zohrať aj vysokí funkcionári ministerstva školstva. Vplyv na obsadzovanie dôležitých riadiacich postov po nástupe ministra Plavčana mali mať niektorí podnikatelia. Portál spomenul napríklad Martina Kvietika, ktorý je podľa aktuálneho obchodného registra podpredsedom predstavenstva akciovky Slavia Capital Group. Aj táto finančná skupina mala stáť za návratom SNS do parlamentu a vlády.

Opozícia upozornila, že štátny Študentský pôžičkový fond, ktorého cieľom je podporovať vysokoškolákov, v minulosti tejto finančnej skupine požičal okolo 5,5 milióna eur. Predsedom rady fondu bol v tom čase práve Plavčan, jeho manželka Viera bola členkou predstavenstva Slavie Capital do 4. júla 2016, vtedy jej manžel viedol ministerstvo asi tri mesiace. Zmenkový obchod medzi nebankovkou Slavia Capital Group a fondom sa začal v apríli 2008 a skončil sa vysporiadaním v novembri 2011.

17:07 Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzýva Andreja Danka, aby do štvrtka 17. augusta do 12:00 odvolal Petra Plavčana. V opačnom prípade OĽaNO a SaS vo štvrtok podajú do podateľne NR SR návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi školstva.

16:48 Odvolanie ministra môže zdržať čerpanie eurofondov, o ktoré sa uchádzajú aj univerzity. „V tomto smere preto budeme na nového ministra tlačiť, aby sa výzva dotiahla dokonca, pretože čas hrá proti nám,“ zdôraznil pre Pravdu rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť.

Premiér Robert Fico a novým ministrom školstva...
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR...
+11Ministri novej slovenskej vlády sa v stredu...

16:46 Ak by Robert Fico pristúpil k škandálu s eurofondmi ako chlap, priamo odvolá ministra školstva Petra Plavčana a dá návrh prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Fico však len prehodil loptičku na Andreja Danka. Tvrdí to poslanec za SaS Branislav Gröhling.

"Minister je politicky zodpovedný za to, čo sa deje v jeho rezorte. Vykrúcanie sa, že treba počkať na výsledky kontrol, bolo nezodpovedné,“ tvrdí Gröhling. Poslanec tiež tvrdí, že ide o osobnú pomstu Fica za vládny rozkol, ktorý vyvolal Danko svojím konaním a vypovedaním Koaličnej zmluvy.

16:31 Brífing strany SNS a Andreja Danka avizovaný na 17:00 sa podľa informácií televízie TA3 uskutoční až o 17:30.

Richard Sulík. Foto: SITA
Richard Sulík Richard Sulík.

16:11 Jedinou alternatívou pre Slovensko je podľa Sulíka konanie predčasných parlamentných volieb. „Pokojne nech pokračuje súčasná koalícia, ale nech ľudia rozhodnú a povedia, čo chcú,“ dodal Sulík.

Strana SaS je stopercente pripravená na vládnutie a rokovanie so všetkými relevantnými stranami o termíne predčasných volieb a prípadnej povolebnej spolupráci.

16:06 Šéf opozičnej strany SaS Richard Sulík vyjadril presvedčenie, že „súčasná vláda naozaj nemá alternatívu, ale čo sa rozkradádania týka a hlavne rozkrádania eurofondov.“

Andrej Danko nenesie podľa Sulíka vinu za škandál s eurofondami a ani za koaličnú krízu. „Najväčšiu vinu nesie Robert Fico, ktorý nezvláda riešiť problémy ‚zlepenca‘, ktorý vytvoril,“ dodal predseda strany Sloboda a solidarita.

15:43 Opozičný poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) reagoval na sociálnej sieti facebook na udalosti slovami „Kočner obvinený, Čistý deň zatvorený, Plavčan odvolaný“ a vyjadril presvedčenie, že sme na prahu predčasných parlamentných volieb.

15:20 „Škandál s eurofondmi na ministerstve školstva sa prehupol do formy, ktorá vyhovuje zažitým politickým postupom a mediálnym formátom,“ napísal pre Pravdu pred niekoľkými dňami v analýze k eurofondom na školstve exminister školstva Juraj Draxler.

Exminister školstva Juraj Draxler. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Juraj Draxler Exminister školstva Juraj Draxler.

„Je z neho hádka na úrovni lacnej operety o tom, kto niečo spáchal, kto je zradca a kto je najväčší pán.“ VIAC ČÍTAJTE V ČLÁNKU SKUTOČNÝ ŠKANDÁL.

14:46 Brífing Andreja Danka, na ktorom odznie oficiálne stanovisko SNS k požiadavke premiéra Roberta Fica, je naplánovaný na 17:00.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: Reuters, FRANCOIS LENOIR
lajčák Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

14:38 „Všetci čakajú vyjadrenie Andreja Danka, dovtedy nemá zmysel špekulovať. Od Dankovho vyjadrenia bude závisieť ďalší vývoj,“ uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD).

Ako zdôraznil, on nie je členom žiadnej strany, a preto ani nevidí do „vnútornej kuchyne“. „Vy o tom viete možno viac ako ja,“ povedal novinárom.

Priznal ale, že v utorok popoludní, keď ho na ministerstve navštívil premiér Robert Fico, nemal pocit, že je všetko v poriadku. V jeho prítomnosti sa ale o odvolaní Plavčana nehovorilo. „Nemal som pocit, keď bol premiér u mňa, že je všetko v poriadku, ale to bolo popoludní a medzitým sa veľa vecí udialo,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

14:34 Igor Matovič povedal, že Andrej Danko o „moje rady momentálne nestojí. Odporučil by som mu sprchu, dobre sa vyspať a ráno odvolať Petra Plavčana a vzdať sa ministerstva školstva.“

14:22 Brífing predsedu strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka o vládnej kríze bude o 16:00.

Poslankyňa NR SR za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. Foto: SITA, Diana Černáková
remisova Poslankyňa NR SR za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová.

14:15 Igor Matovič (OĽaNO) uviedol, že premiér Robert Fico spolu s Bélom Bugárom podrazili Andreja Danka, keď ho neinformovali o kroku premiéra vopred, ale šéf SNS sa o ňom dozvedel až z televízie. „Robert Fico ma určite plán "B“," dodal Matovič. Aj líder OĽaNO si položil otázku, či Béla Bugár klamal v priamom prenose, keď tvrdil, že s Andrejom Dankom pred brífingom Roberta Fica telefonoval.

14:11 „Ak by Andrej Danko odvolal svojho ministra na začiatku krízy, Slovensko by sa vyhlo kríze, ktorú tu máme momentálne“, dodala Remišová.

14:07 Poslankyňa za hnutie OĽaNO Veronika Remišová uviedla, že „Robert Fico konečne urobil to, na čo sme ho vyzývali dva mesiace.“

14:01 Iniciatíva slovenských učiteľov na facebooku zdieľala k celej situácii video, v ktorom ironicky komentuje celý problém a konštatuje, že Peter Plavčan je už osemnástym ministrom školstva v ére samostatnosti.

13:57 Andrej Danko sa momentálne nachádza v parlamente a čaká ho zasadnutie straníckeho predsedníctva, na ktorom sa strana dohodne na ďalšom postupe. Až následne bude nasledovať oficiálne vyhlásenie strany.

Šéf národniarov Andrej Danko. Foto: Robert Hüttner, Pravda
sns, danko Šéf národniarov Andrej Danko.

13:45 Predseda parlamentu Andrej Danko sledoval brífing Roberta Fica v televízii a pred redaktorom týždenníka .týždeň , ktorý s ním práve robil rozhovor, komentoval slová premiéra Fica slovami: „Podrazil ma!“

Následne dodal, že "Padla pasca, ktorú dlho (Fico, pozn. red.) budoval.“ Danko vyzeral prekvapene, pritom Béla Bugár na svojej tlačovke tvrdil, že s predsedom parlamentu pred vyhlásením Roberta Fica telefonoval.

13:26 Primárnou úlohou ministerstva školstva je zabezpečovať vzdelávanie generácií a nie zabezpečovať pohodlný život ľuďom, ktorí si zvykli parazitovať na verejných zdrojoch. Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH).

Grigorij Mesežnikov. Foto: SITA
Grigorij Mesežnikov Grigorij Mesežnikov.

KDH je pripravené pomáhať pri vytváraní verejného tlaku aj prostredníctvom verejných zhromaždení, ak sa situácia na ministerstve nezlepší.

13:22 Ak chce strana SNS zostať vo vláde, neostáva jej nič iné, ako prijať návrh premiéra Roberta Fica, že minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) by mal skončiť vo funkcii, povedal politický analytik Grigorij Mesežnikov. Fico necháva priestor pre SNS tým, že im nezobral rezort. „Keby im zobral rezort, bolo by to oveľa horšie, pre SNS by bolo ťažšie rozhodnúť, čo v tejto situácii," doplnil Mesežnikov.

13:20 Beblavý žiada, aby na miesto ministra školstva nastúpil krízový manažér. Inak nie je dôvod veriť, že nový minister bude lepší, ak ho vymenuje šéf SNS. Bol by to človek z tej istej liahne, povedal Beblavý. Ani on nie je zástancom predčasných volieb. „Ak má vzniknúť alternatíva súčasnej vláde, opozícia potrebuje ešte nejaký čas na sformovanie.“

13:19 Peter Plavčan sa nikdy nemal stať ministrom školstva, povedal opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezávislý).

13:18 Most-Híd počká na reakciu strany SNS. Slovenskú národnú stranu označil Bugár za stranu, s ktorou sa dá spolupracovať, ale za určitých podmienok.

Na otázku, ako predseda SNS Andrej Danko zareaguje a či bude požadovať kreslo ministra práce Jána Richtera, Bugár odpovedať nevedel.

Šéf strany Most-Híd Béla Bugár na tlačovej... Foto: Pravda, Ivan Majerský
TK, most hid, Bugar, Šéf strany Most-Híd Béla Bugár na tlačovej konferencii k odvolaniu ministra školstva Petra Plavčana.

13:17 Predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár označil „akékoľvek zahrávanie sa s dôverou občanov a trpezlivosťou koaličných partnerov,“ za neprijateľné. „Snažili sme sa nájsť všeobecnú dohodu koaličných partnerov, ale neúspešne,“ dodal Bugár. Predčasné voľby strana odmieta, nakoľko tento krok by destabilizoval krajinu, povedal Bugár. ČÍTAJTE VIAC O STANOVISKU MOSTU

Šéf strany Most-Híd Béla Bugár a... Foto: Ivan Majerský, Pravda
TK, most hid, Bugar, Šéf strany Most-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská na brífingu, na ktorom reagujú na výzvu premiéra Roberta Fica na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana.

13:04 Podobný scenár ako Ondek očakáva aj Vladimír Crmoman, prezident Slovenskej komory učiteľov. „Teraz keď príde nový minister, zas sa bude so všetkým zoznamovať, nevieme ako na dokument zareaguje a môže to dopadnúť tak, že reforma skončí na papieri,“ mieni Crmoman.

13:00 Šéfa školských odborov Pavla Ondeka vyvrcholenie situácie neprekvapilo. „Dalo sa to očakávať, hlavne teraz v týchto hektických časoch, ktoré nastali na rezorte školstva a na druhej strane už z minulosti vieme, že mnoho ministrov sa tomto rezorte sa popálilo,“ mieni Ondek.

Pavel Ondek Foto: Pravda
Pavel Ondek Pavel Ondek

Pripomína, že životnosť jedného ministra školstva sa pohybuje niekde na úrovni 1,5 roka. „Pán Plavčan je v poradí 18. rezotným šéfom. Aj fakty hovoria o tom, že takáto veľmi rýchla výmena ministrov neprospieva školstvu, preto je dôležité, aká osobnosť sa na čelo ministerstva teraz dostane,“ upozorňuje Ondek. Zároveň sa obáva, že výmena rezortného šéfa môže zastaviť práve tvoriaci sa Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania Učiace sa Slovensko.

12:55 Opozičný poslanec Jozef Viskupič na twitteri naznačil, že po odvolaní Petra Plavčana by mali byť odvolaní aj iní ministri vlády Roberta Fica.

12:52 Rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer situáciu komentovať príliš nechcel. „Dúfam len, že nový minister bude hájiť záujmy školstva,“ dodal pre Pravdu rektor.

12:50 Brífing poslancov NR SR za hnutie OĽaNO Veroniky Remišovej a Igora Matoviča bude o 14:00.

Ján Baránek
Ján Baránek Ján Baránek

12:45 Fakt, že premiér Robert Fico požiadal Danka o výmenu ministra školstva, by podľa analytika Jána Baránka mohol ohroziť fungovanie koalície. Aktuálna situácia vnútri koaličnej trojky Smer, SNS a Most-Híd je v pozícii „kto z koho“, čo je najhoršie, čo sa mohlo stať, povedal Baránek. „Keď sa kríza personifikuje, zužujú sa možné riešenia,“ zdôraznil.

12:40 Avizovaný brífing predsedu parlamentu Andreja Danka o 13:30 nebude.

12:31 Minister Peter Plavčan nie je na zasadnutí vlády SR, ktoré sa začalo približne o 11:30, teda o hodinu a pol neskôr, ako bolo avizované. Zastupuje ho štátna tajomníčka Oľga Nachtmannová.

12:19 Na aktuálne dianie zareaguje strana Most-Híd za účasti predsedu strany Bélu Bugára, podpredsedníčky Lucie Žitňanskej a podpredsdu strany Lászlóa Sólymosa o 13:00. V rovnakom čase bude mať tlačovú besedu aj opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezávislý).

11:59 Hnutie OĽaNO považuje krok Roberta Fica za nedostatočný. "Naše hnutie už dva mesiace žiada, aby bol rezort školstva odobratý z rúk SNS, pretože ľudia, ktorí korupčné podhubie na ministerstve vytvorili, nemôžu neporiadok s eurofondmi na ministerstve upratať,“ uvádza OĽaNO s tým, že SNS pod vedením Andreja Danka je to isté SNS ako za čias Jána Slotu.

„Je nevyhnutné, aby sa rezort školstva očistil od ľudí, ktorí chcú zneužívať školstvo na vysávanie našich spoločných peňazí a kradnú budúcnosť našich detí a krajiny,“ uzavrelo hnutie.

Fico chce od SNS nové meno šéfa školstva

11:15 „Napriek všetkým turbulenciám, ktorými prechádza táto vláda, musím zopakovať, že koalícia nemá žiadnu alternatívu,“ povedal premiér a zopakoval, že Slovensko potrebuje vládu, ktorá mu zabezpečí miesto v jadre Európskej únie.

„Musíme byť dôveryhodní predovšetkým v zužovaní priestoru pre netransparentné správanie sa,“ povedal Fico. Udalosti na ministerstve školstva v súvislosti s rozdeľovaním eurofondov podľa jeho slov vyvolávajú v občanoch oprávnené pochybnosti.

Premiér Robert Fico vyzýva SNS, aby vymenila... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Robert Fico Premiér Robert Fico vyzýva SNS, aby vymenila ministra školstva Petra Plavčana.

Premiér uviedol, že nevznáša žiadne obvinenie, no tiene podozrenia pretrvávajú a nevrhajú dobré svetlo na vládu.

Fico uviedol, že sa s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom pokúšali apelovať na šéfa SNS Andreja Danka, aby problém vyriešil vo vnútri strany, no nestalo sa tak. „Nemôžeme si dovoliť hazardovať,“ dodal.

„Chcem poďakovať Plavčanovi za úprimnú snahu problém vyriešiť, no musím požiadať predsedu SNS, aby mi predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase,“ povedal Fico vo svojom vyhlásení. Ako uzavrel, nevidí dôvod na predčasné voľby.

Vývoj kauzy prideľovania eurofondov na vedu a výskum

12.7. – Výskumné univerzity a Slovenská akadémia vied (SAV) žiadajú ministra školstva Petra Plavčana o prehodnotenie výsledkov pri hodnotení projektov v rámci výzvy na financovanie dlhodobého strategického výskumu. Žiadajú zabezpečiť urýchlené korektné hodnotenie nezávislými expertmi.

25.7. – Hnutie OľaNO vyzýva predsedu SNS Andreja Danka, aby sa Slovenská národná strana vzdala rezortu školstva pre závažné zlyhania v riadení eurofondov na vedu a výskum.

26.7. – Z 288-miliónového balíka eurofondov neodíde ani cent na podporu výskumu, kým sa neskončí kontrola. Také opatrenie ohlásil minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS), ktorý reagoval aj na kritiku vysokých škôl. Tie upozornili, že ani jedna veľká univerzita či dokonca Slovenská akadémia vied neuspeli so svojimi žiadosťami o eurofondy. Kto ich predbehol, zatiaľ nie je známe.

28.7. – Kauzou rozdeľovania eurofondov ministerstvom školstva sa bude zaoberať Národná kriminálna agentúra (NAKA). Pokyn vydal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Jaromír Čižnár.

1.8. – Koaličné strany oznámili, že si vo veci prerozdeľovania eurofondov počkajú na výsledky vyšetrovania Národného kontrolného úradu.

3.8. – Opozícia vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej bude odvolávať ministra školstva Petra Plavčana. Opozícia zároveň vyzvala Roberta Fica, aby SNS odňal riadenie rezortu školstva.

3.8. – Po rokovaní Koaličnej rady zostal rezortný šéf školstva Peter Plavčan vo funkcii. Premiér Robert Fico (Smer) tvrdí, že ak sa objavia relevantné dôkazy, nemá problém ho odvolať.

7.8. – Pre netransparentné prerozdeľovanie eurofondov na vedu a výskum poslala Európska komisia Slovensku oficiálny varovný list. Ide o preventívny krok, ktorý informuje, že až do okamihu, keď sa podarí objasniť situáciu, nebudú odsúhlasené žiadne platby.

11.8. – Opozícia čaká s podaním návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu o odvolávaní ministra školstva Petra Plavčana (SNS) z viacerých dôvodov. Zvažujú, že namiesto odvolávania ministra školstva by navrhli vyslovenie nedôvery vláde SR.

14.8. – Po takmer dvoch týždňoch mlčania minister školstva Peter Plavčan v súvislosti so škandálom s prideľovaním eurofondov pochybenie nepriznal. Avizoval zmeny, ktoré sa dotknú celého procesu rozdeľovania európskych peňazí. Z vlády odísť nemieni.

16.8. – Premiér Robert Fico požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby mu navrhol nového kandidáta na post ministra školstva. Peter Plavčan (nom. SNS) tak vo funkcií skončí.

O čo ide v kauze s eurofondami?

Kauza, ktorá sa týka podpory výskumu z eurofondov, trvá od prvej polovice júla. Výskumné univerzity a Slovenská akadémia vied najprv žiadali ministra školstva Petra Plavčana o prehodnotenie výsledkov pri hodnotení projektov v rámci výzvy na financovanie dlhodobého strategického výskumu.

Univerzity a SAV reagovali na to, že v rámci výzvy za 300 miliónov eur nedostal ani jeden projekt univerzitných vedeckých parkov a vedeckovýskumných centier výskumných univerzít a ústavov SAV finančnú podporu. Strana SaS následne kritizovala, že príspevky na vedu a výskum rozdelili vo výzve netransparentne, v rozpore s pravidlami a podľa medializovaných informácií mohlo dôjsť aj ku korupcii. Poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová upozorňovala v súvislosti s výzvou aj na konflikt záujmov. Odvolávala sa pritom na informáciu, že jeden z hodnotiteľov projektov vo výzve na podporu výskumu a vývoja sedí vo vedení inštitúcie, ktorá do súťaže prihlásila viaceré projekty.

468 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Robert Fico #SNS #ministerstvo školstva #Smer #Andrej Danko #Peter Plavčan #koaličná kríza