Bratislava ožíva farbami, dôvodom je Dúhový pride

Bratislava po roku opäť ožije farbami. Oslava inakosti a tolerancie Dúhový pride 2017 sa koná v hlavnom meste už po siedmy raz.

19.08.2017 09:30
Duhovy pochod, pride, pochod, bratislava,... Foto: ,
Na snímke Dúhový pochod v Bratislave v roku 2014.
debata (49)

Festival poukáže na to, že aj komunita lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí (LGBTI) chce mať rovnaké právo na šťastný život ako všetci ostatní. Zároveň však prejde mestom aj protipochod. V uliciach bude preto hliadkovať polícia.

Aktuálny ročník dúhového pochodu sa bude konať na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave od 13. hodiny až do večera, na sociálnej sieti avizuje svoju účasť viac ako 1 700 ľudí. Podporila ho aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá na ňom vystúpi s prejavom. Na budovu svojho úradu dala vyvesiť dúhovú vlajku. Ukázala tak, že sa nemieni poddať tlaku podpredsedu SNS Jaroslava Pašku, ktorý označil jej podporu pochodu ako „vulgárne gesto“.

"Nemali by sme mať pochybnosti o tom, či je z hľadiska ochrany práv každého človeka prípustné, ak partneri nemajú právo dozvedieť sa o zdravotnom stave partnerky alebo partnera. Čelíme aj otázkam, ktoré si vyžadujú hlbšiu diskusiu, napríklad, či je správne, ak rodič, ktorý sa stará o dieťa, s ním nemôže zostať doma v čase choroby, alebo či je vhodné, ak v prípade smrti jedného rodiča je druhý rodič v konaní pred súdom o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti v podstate v pozícii cudzej osoby,“ naznačila problémy párov rovnakého pohlavia Patakyová.

SNS reagovala prakticky okamžite

Reakcia SNS prišla okamžite. "Ihneď zveste tú zástavu z úradu. Je vaša vec, či idete na pochod, ale úrad ombudsmanky nepatrí komunite LGBTI. Jediná zástava, ktorá môže vyčnievať na úrade, je štátna zástava a zástava Európskej únie. Zneužívate tým svoju právomoc. Ak tak neurobíte, musíme konštatovať, že ste oklamali a sklamali Slovenskú národnú stranu,“ odkázali jej národniari.

Patakyová už po kritike od Pašku odmietla jeho výčitky komentovať a zdôraznila, že jej úrad je nezávislý od politiky a obhajuje práva všetkých občanov.

Vyvesená zástava na úrade ochrankyne verejných... Foto: Pravda, Robert Hüttner
duhova zastava, ombudsmanka, pride, lgbti, Vyvesená zástava na úrade ochrankyne verejných práv Márii Patakyovej.

Hlavným cieľom dúhového festivalu je podpora viditeľnosti komunity LGBTI. Organizátori poukazujú na to, že ľudia, ktorí vo svojom blízkom okolí poznajú lesby či gejov, majú tendenciu ich aj viac akceptovať.

Podľa predsedníčky akcie Diany Pruchnerovičovej by sa vzhľadom na narastajúci extrémizmus mali za politiku spájania vysloviť aj vysokí predstavitelia štátu a hlavného mesta. „Keď postavíme diskusiu o postavení LGBTI ľudí na tom, čo máme spoločné, keď namiesto rozdielov zdôrazníme hodnoty, sny a presvedčenia, ktoré nás spájajú, bude ťažké vnímať LGBTI ľudí ako tých druhých alebo odlišných, či dokonca nepriateľov našich hodnôt,“ nádeja sa Pruchnerovičová.

Zatiaľ to však na zmierenie medzi tábormi podporovateľov a odporcov LGBTI komunity nevyzerá. Iniciatíva Hrdí na rodinu, ktorá sa stavia do opozície dúhového festivalu, bude pochodovať Bratislavou tiež. Organizátor Anton Chromík, známy kontroverznými vyjadreniami na adresu LGBTI ľudí, tvrdí, že nejde o žiadny protest. Prečo si však na pochod vybral práve tento termín, nevysvetlil. „Každý deň je vhodný na to, aby sme ďakovali, že máme mamu a otca. Robíme to už šiesty rok,“ reagoval stroho pre Pravdu Chromík.

V pohotovosti aj polícia

Pochod Hrdí na rodinu bude smerovať od parlamentu na Hlavné námestie, kam by mal doraziť okolo 15. hodiny. Dostane sa tak do bezprostrednej blízkosti dúhového festivalu, obe námestia sú od seba vzdialené približne 200 metrov. K stretu by však dôjsť nemalo.

Napriek tomu bude v uliciach hlavného mesta v pohotovosti aj polícia. V uplynulých rokoch sa snažili Dúhový pride narušiť pravicoví radikáli a priaznivci extrémistu Mariana Kotlebu, počas prvého ročníka v roku 2010 ľuďoch hádzali kamene a dymovnice. Počas ďalších ročníkov už boli policajti ostražitejší a násilným stretom zabránili. Podporu podujatiu vyjadrili aj ambasády viac ako 20 krajín, medzi nimi zastupiteľstvá USA, Spojeného kráľovstva, Francúzska, Nemecka, Austrálie, Islandu, Fínska, Kanady, Brazílie či Nového Zélandu. Pridali sa aj predstavitelia Európskej komisie. „Dúfame, že nadchádzajúce pochody v Bratislave a Košiciach, spoločne s ďalšími sprievodnými podujatiami, budú naďalej podporovať pozitívne spoločenské postoje voči LGBTI ľuďom. Uznávame a vítame úsilie o ochranu ľudských práv všetkých ľudí v Slovenskej republike, vrátane LGBTI komunity, ako to ukladá slovenská celoštátna stratégia ľudských práv,“ píše sa v spoločnom vyhlásení ambasád.

Priamo na festivale vystúpi hudobná skupina Puding pani Elvisovej. Významní slovenskí výtvarníci a výtvarníčky zase venovali odmeny pre darcov, ktorí podujatie finančne podporili v online zbierke. „Nedokážem sa zmieriť s tým, že ešte v 21. storočí musia ľudia bojovať za svoje práva a za to, aby boli tolerovaní a akceptovaní. Už je najvyšší čas prebrať sa zo stredoveku a prijať fakt, že inakosť je prirodzenosť," vysvetlila výtvarníčka Ivana Šáteková, prečo podporuje Dúhový pride.

Obdobné podujatie sa uskutoční aj 2. septembra v Košiciach. Jeho témou bude sebaprijatie a heslom „Som, kto som“.

Bezpečnostné opatrenia počas Dúhového pride 2017

  • V čase približne od 12.30 do 16. h bude pre cestnú dopravu kompletne uzatvorené centrum Starého Mesta. Neprejazdná bude Štúrova ulica, križovatka Šafárikovo námestie, Vajanského a Rázusovo nábrežie. Dopravní policajti budú odkláňať autá zo Špitálskej ulice cez Dunajskú ulicu, z Karadžičovej ulice zo smeru od Mlynských nív na Landererovu ulicu a v smere od Nábrežia armádneho generála Ludvíka Svobodu na Staromestskú ulicu.
  • Od 10. h až do skončenia Dúhového pride nebudú premávať električky na Vajanského a Rázusovom nábreží.
  • Kontrolované budú všetky vstupy na Hviezdoslavovo námestie. Organizátori do tejto zóny nevpustia ľudí, ktorí budú mať pri sebe nebezpečné predmety – ako napríklad nožíky, sklenené predmety či zbrane alebo výbušniny. Pre prípad núdze budú v pohotovosti aj policajti.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový pochod #Dúhový PRIDE Bratislava