Vláda bude rokovať napriek Dankovej požiadavke o odklad. Matečná nepríde, v Moste-Híd sa poradia

Ministri za Smer prídu na rokovanie vlády aj napriek tomu, že Andrej Danko požiadal o jeho odloženie. Situáciou v koalícii sa bude vo štvrtok zaoberať predsedníctvo strany SNS. Na jeho rokovanie majú prísť aj všetci poslanci za SNS v NR SR. Následne v piatok zasadne koaličná rada.

21.08.2017 11:37 , aktualizované: 19:00
debata (148)

Ministri za stranu Smer sa na stredajšom rokovaní vlády zúčastnia i napriek tomu, že predseda SNS Andrej Danko požiadal partnerov, aby stretnutie kabinetu odložili dovtedy, kým sa nezíde koaličná rada, ktorá by sa mala konať v piatok.

Bernaťák: Ak chce Fico zachovať vládu, rokovanie nezvolá

SNS podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Bernaťáka verí, že ak má byť zachovaná súčasná vláda, premiér nezvolá rokovanie kabinetu bez ministrov SNS. Ako povedal Bernaťák, ak by tak stalo, bolo by to potvrdením toho, že koaličné strany si národniarov nevážia ako partnerov.

Sme presvedčení, že vhodná legislatíva a stimuly pre podnikateľské subjekty pôsobiace v kúpeľníctve a v cestovnom ruchu môžu mimoriadne oživiť toto odvetvie, čím sa môže pozdvihnúť ekonomika krajiny.
Andrej Danko, šéf SNS

Podľa Bernaťáka SNS slušne požiadala koaličných partnerov o stretnutie troch lídrov v piatok o 10:00. „Súčasne sme požiadali o presun rokovania vlády, aby sa všetky nejasnosti vysvetlili a aby následne vláda mohla riadne rokovať" uviedol. „Veríme že naši koaliční partneri prehodnotia svoje stanoviská“ dodal Bernaťák.

Most-Híd sa podľa podpredsedu strany Lászlóa Sólymosa, ktorý je ministrom životného prostredia, poradí, či členovia vlády za Most-Híd prídu na rokovanie vlády. Ako povedal Sólymos, toto nemôže byť rozhodnutie jednotlivca. „Musí to byť rozhodnutie strany. Poradíme sa,“ uviedol. Podľa hovorcu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej Petra Bublu sa šéfka rezortu zatiaľ chystá zúčastniť na rokovaní vlády.

Andrej Danko požiadal o odloženie rokovania... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Danko, sns, andrej danko, koaličná kríza, Andrej Danko požiadal o odloženie rokovania vlády, Smer nechce meniť termín konania.

Ide o vymedzenie priestoru a prerozdelenie vplyvu

Politológ Michal Horský nevylučuje, že situácia v koalícii sa môže až tak vyhrotiť, že už nebude cesta späť. „Posledné nepochopiteľné a nevysvetlené kroky SNS tomu nasvedčujú,“ uviedol.

Sociológ Pavel Haulík, naopak, hovorí, že napriek všetkému okrem odvolania ministra Plavčana sa zatiaľ nič hmatateľné v koalícii nestalo. „Aspoň zatiaľ to neprekročilo hranice pôvodnej definície, že ide o vymedzenie priestoru a prerozdelenie vplyvu v rámci koalície. Môže to pokračovať aj na pôdoryse koalície, ale môže sa to, samozrejme, zmeniť aj na zásadný konflikt. Takým by bol už zrejme odchod SNS z koalície, ani toto však nepokladám za aktuálne,“ uviedol Haulík.

Podľa neho kým je koalícia schopná vrátiť sa „do akýchsi pôvodných koľají, stále je svojím spôsobom schopná prežitia“.

Matečná na rokovanie nepríde, Gajdoš je otázny

V každom prípade vládu čaká prvý raz rokovanie len za účasti dvoch koaličných strán. SNS má vo vláde okrem odídeného ministra školstva ešte ďalších dvoch ministrov. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná zo SNS sa na rokovaní vlády nezúčastní. „Je na rekonvalescencii po zlomenine nohy,“ povedal pre Pravdu jej hovorca. Ministerka má únavovú zlomeninu od polovice júla. Najskôr mala sadru, a už niekoľko týždňov nosí ortézu.

Matečná napriek tomu úraduje, aj s barlou bola napríklad pred pár dňami na výstave Agrokomplex v Nitre. Tlačový odbor rezortu obrany nereagoval, či minister Peter Gajdoš na vládu príde. Práve Gajdoša plánuje premiér dočasne poveriť riadením rezortu školstva, a to v prípade, ak mu Danko nepredloží návrh na nového ministra súčasne s odchodom Plavčana. Premiér to povedal v piatok v rozhovore pre Pravdu.

Haulík: Fico nie je zmenám naklonený

Raz už Danko svojich ministrov na vládu neposlal, bolo to začiatkom júla. Vláda sa napokon nestretla vôbec. Premiér Robert Fico uviedol, že dôvodom bola nedoriešená otázka zvyšovania platu učiteľov. Vznikli špekulácie, že sa tak stalo pre nezhody okolo osláv štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda na hrade Devín. Na oslavách chcel vystúpiť aj Danko, ale neumožnili mu to. Premiér Fico vtedy tvrdil, že došlo k nedorozumeniu medzi protokolmi Úradu vlády a Národnej rady.

Fakt, že sa vláda má zísť aj bez ministrov za SNS, sociológ Haulík vníma tak, že Robert Fico nie je ochotný príliš pristupovať na nejaké zmeny v rámci fungovania koalície. „Je to odpoveď, že sa cíti byť premiér Fico dostatočne silný na to, aby nepristúpil, aspoň nie hneď, na zásadné ústupky,“ dodal sociológ.

Fico očakáva kandidáta na ministra školstva

Hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová uviedla, že Smer súhlasí s termínom koaličnej rady i jej formátom. „Očakávame, že sa v prvom rade vyrieši problém týkajúci sa vypovedania Koaličnej zmluvy stranou SNS. Podobne ako SNS aj strana Smer je pripravená predložiť svoje požiadavky viažuce sa k budúcoročnému štátnemu rozpočtu pri plnom zachovaní finančnej disciplíny krajiny. Medzi nimi budú napríklad radikálnejšie zvýšenie minimálnej mzdy či vyššia podpora starostlivosti o odkázaných ľudí," dodala Končalová s tým, že so svojimi prioritami príde na Koaličnú radu aj Most-Híd.

Premiér Robert Fico očakáva, že predseda SNS Andrej Danko mu navrhne kandidáta na post na ministra školstva za Petra Plavčana, o čo ho Fico minulý týždeň požiadal. Následne minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan vo štvrtok 17. augusta oznámil abdikáciu.

Rada vlády pre rodinu ako požiadavka

SNS i koaliční partneri sa budú zaoberať vypracovaním Dodatku ku Koaličnej zmluve. V nej majú byť nanovo stanovené mechanizmy stretávania sa partnerov i vnútrokoaličná komunikácia. SNS tiež požaduje do Koaličnej zmluvy zapracovať aj priority národniarov.

Napríklad má ísť o návrh zákona o posudzovaní vplyvov na rodinu a manželstvo, ktorý bude zahŕňať vytvorenie tzv. rodinnej doložky v legislatívnom procese. „Rovnako predložíme našim koaličným partnerom návrh na vytvorenie Rady vlády pre rodinu a demografický rast,“ povedal Tibor Bernaťák.

Bude 13. plat povinný?

Slovenská národná strana chce prísť na rokovanie Koaličnej rady s viacerými programovými požiadavkami, ktoré sa národniarom doteraz nepodarilo presadiť a narážajú na odpor viacerých ministrov za Smer. SNS bude klásť dôraz na sociálne opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám a dôchodcom, ide napríklad o presadenie 13. platu, ktorý by nebol zaťažený odvodmi a daňami, pre každého zamestnanca.

Predseda SNS Andrej Danko hovorí o 13. plate od marca. Národniari tiež presadzujú ďalšie výhody pre zamestnancov. Ide napríklad o cestovné šeky. Tie by mali dostávať aj dôchodcovia. Keďže sa darí ekonomike štátu, SNS presadzuje zníženie daňového zaťaženia. V štátnej správe chcú národniari dosiahnuť rast minimálnej mzdy. Pri týchto témach však narážajú na neochotu ministra financií Petra Kažimíra.

Pomoc kúpeľníctvu

SNS chce tiež presadiť tému, s ktorou išli do volieb, a to je pomoc slovenskému kúpeľníctvu. Má ísť o sériu legislatívnych zmien. Ide napríklad o návrh znížiť DPH na služby v kúpeľníctve a cestovnom ruchu či zjednodušenie investovania do podnikateľských zámerov v tejto sfére.

„Sme presvedčení, že vhodná legislatíva a stimuly pre podnikateľské subjekty pôsobiace v kúpeľníctve a v cestovnom ruchu môžu mimoriadne oživiť toto odvetvie, čím sa môže pozdvihnúť ekonomika krajiny, znížiť nezamestnanosť i pritiahnuť viac záujemcov zo zahraničia," uviedol nedávno Danko. SNS chce tiež klásť dôraz na budovanie cyklotrás.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #Smer #Andrej Danko #Koaličná rada #koaličná kríza #koaličná zmluva