Horský: Koaličná komunikácia je na bode mrazu

Skutočnosť, že má vláda v stredu rokovať bez ministrov za SNS, podľa politológa Michala Horského znamená prehĺbenie koaličného konfliktu. Predseda SNS Danko nevie, ako vyjsť z krízy, mieni Horský.

21.08.2017 20:00
debata (74)
Politológ Michal Horský. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Michal Horsky Politológ Michal Horský.

Ako hodnotíte najnovšie kroky Andreja Danka, ktorý požiadal koaličných partnerov, aby sa rokovanie vlády odložilo?

Posledné kroky, predovšetkým tie z pondelka (21.8.) predsedu Danka, nemožno nazvať inak iba ako „psie kusy“ politika, ktorý nevie, kam z konopí, ako vyjsť z krízy. Pochopiteľné sú iba z jedného dôvodu, že pán predseda stráca kontrolu nad stranou a jej parlamentným poslaneckým klubom. Vážna a hlboká kríza v SNS čiastočne vysvetľuje kroky predsedu, v žiadnom prípade ich neospravedlňuje, a vôbec sa netýka koaličnej zmluvy.

Smer a Most-Híd sa rozhodli, že ich ministri na vládu prídu. Čo to znamená?

Nepochybne to znamená prehĺbenie konfliktu, ale ide aj o nedostatočne vysvetlené dôvody zo strany SNS, prečo sa jej ministri na vládnom zasadnutí nezúčastnia.

Ako vnímate doterajšiu úroveň komunikácie v koalícii, lebo práve tá sa má zlepšiť?

Koaličná komunikácia je na bode mrazu. Od samého začiatku až po dnešok je komunikácia medzi tromi koaličnými partnermi zredukovaná na dvojkoaličnú komunikáciu.

Hľadanie riešenia, ako má ďalej koalícia fungovať, sa odďaľuje, koaličná rada sa má zísť až v piatok. Nespeje koalícia nateraz skôr k svojmu koncu?

Posledné nepochopiteľné a nevysvetlené kroky SNS tomu nasvedčujú.

Mohli by sa niektorí vysokí predstavitelia SNS usilovať o stoličku straníckeho lídra?

Áno, mohli. Najmä nepripravenými krokmi a v nezmyselnom odďaľovaní koaličnej dohody Danko pôsobí dojmom, že bojuje posledný boj o vlastnú predsednícku stoličku a nie o záchranu koalície. Na verejnosti najostrejšie, najkonfliktnejšie a stranícky najpravovernejšie vystupuje prvý podpredseda SNS, poslanec Jaroslav Paška. Môže to byť aj hocikto zo starej gardy z čias Jána Slotu.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #vláda SR #koalícia #Andrej Danko #koaličná kríza