Koalícia prežíva zo dňa na deň

Budúcnosť koalície zostáva stále neistá, aj keď premiér Robert Fico vládu v stredu nezvolal. Predseda SNS Andrej Danko sa totiž vyhrážal odchodom z koalície, ak sa kabinet stretne bez ministrov za SNS, a to ešte pred schôdzkou lídrov koalície, ktorá je plánovaná na piatok.

23.08.2017 18:24
fico, danko, Foto: ,
Kríza v koalícii prepukla 7. augusta, keď Andrej Danko nečakane vypovedal koaličnú dohodu a žiadal nanovo v nej nastaviť pravidlá.
debata (92)

Premiér ustúpil, ministri na Úrad vlády neprišli osobne, Ficovi mandát na rokovanie s francúzskym prezidentom a premiérmi Rakúska a Česka schválili per rollam, to znamená písomne. Rozvrat koalície je napriek ústupku Fica Dankovi stále v hre a predčasné voľby sú jedným zo scenárov, ktorý sa skloňuje medzi vládnymi politikmi.

SNS bude možno žiadať odchod Richtera

Pred kľúčovým rokovaním šéfov vládnych strán Smeru, SNS a Mostu-Híd zasadne vo štvrtok predsedníctvo SNS aj s ministrami a poslaneckým klubom. Národniari by sa mali dohodnúť, či v koalícii zostávajú a za akých podmienok. Podľa našich informácií nie je vylúčené, že jednou z podmienok bude odchod ministra práce Jána Richtera (Smer) z funkcie pre kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň. Premiér Fico pritom v utorok bez toho, aby reagoval na otázku o možnom odchode ministra, sa na tlačovej konferencii zmienil, že Richter má jeho plnú podporu. Smer podľa našich zistení nemieni pristúpiť na koniec Richtera vo vláde. „Nie je na to dôvod,“ reagoval vysokopostavený politik Smeru. Národniari sa pred niekoľkými dňami vyjadrili, že môžu žiadať hlavu ministra práce. Ich poslankyňa Magdaléna Kuciáňová uviedla, že Smer by mal zvážiť zotrvanie Richtera vo vláde.

Politológ Michal Horský pripustil, že SNS môže žiadať odchod niektorého z ministrov. „Ak uvážime, že SNS bez najmenšieho náznaku prípravy verejnej mienky ako blesk z jasného neba ohlásila vypovedanie koaličnej zmluvy, čomu nikto nerozumel, je viac ako pravdepodobné, že po prehratej bitke o podporu vo verejnosti sa SNS bude usilovať o odvolanie niektorého z ministrov strany Smer a po tzv. vážnom ideologickom probléme možno aj ministra z Mostu-Híd,“ povedal Horský. Podľa neho SNS po rokoch existencie mimo parlamentu je vyhladovaná po vládnej moci a aj preto je skôr pravdepodobné, že sa v nej ozvú hlasy za zotrvanie vo vláde a nie za jej zrútenie. „V konečnom dôsledku pred politickou elitou SNS, ale aj pred radovými členmi ešte nevymizol obraz a dedičstvo bývalého predsedu parlamentu Richarda Sulíka, ktorý po niečo vyše ročnom vládnutí zrútil vládu Ivety Radičovej, čo malo nedozerné dôsledky pre pravicovú politiku až po súčasnosť,“ zhodnotil Horský.

Odkazy cez esemesky

Pretrvávajúci chaos v koalícii dokumentuje spôsob, akým predseda národniarov komunikuje s partnermi. Namiesto stretnutia za rokovacím stolom volí odkazy cez esemesky a tlak na partnerov stupňuje aj vyhrážkami. Príkladom bola hrozba odchodu z koalície, ak sa vláda zíde bez národniarskych ministrov. Fico najskôr zredukoval program rokovania len na jeden bod, ktorý sa týkal mandátu vlády na jeho stretnutie s francúzskym prezidentom Macronom o eurosmernici k vysielaniu pracovníkov do krajín EÚ.

Nakoniec Fico zvolil variant, že mandát si vypýtal aj bez toho, aby ministri fyzicky na vládu prišli, a zvolil hlasovanie per rollam. Znamená to, že každého člena vlády prítomného v Bratislave navštívil kuriér aj s vládnym materiálom a minister vyjadril súhlas podpisom na prezenčnú listinu. Podľa vyjadrenia hovorkyne premiéra mandát pre premiéra podporili aj ministri za SNS. Podľa našich informácií takto hlasovali nominanti SNS, šéf rezortu obrany Peter Gajdoš, dosluhujúci šéf rezortu školstva Peter Plavčan. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná nehlasovala. Mala byť odcestovaná v zahraničí.

Dôležitým dňom pre koalíciu je piatok, keď sa stretnú lídri vládnych strán Smeru, SNS a Mostu-Híd. Národniari už niektoré svoje požiadavky zverejnili. Predseda Danko ich postupne dávkuje, včera prišiel s požiadavkou rokovať v koalícii o nových, prísnejších pravidlách pre zverejňovanie majetkových priznaní verejných činiteľov. „Pre každého, kto je v politike, vo vláde či na rôznych štátnych postoch, musí byť samozrejmé, že vie zdokladovať každé jedno euro alebo kúpu nehnuteľnosti, či drahého autá a šperku,“ vyhlásil Danko v tlačovej správe.

Most-Híd: Nezrelý politický marketing

Tretí koaličný partner Most-Híd reagoval na takúto komunikáciu SNS s nevôľou. Vyhlásil, že odkazovanie požiadaviek jednotlivých strán cez médiá považuje „za nezrelý politický marketing“ a zároveň vyzval na rozvážny postup pred koaličnou radou. „Pred médiá podľa nás patria politické dohody a nie politické návrhy. Vytĺkanie politických bodov nie je úlohou dnešného dňa. Úlohou dnes – ak stále platí deklarovaná snaha koaličných partnerov o zachovanie stability a pokoja v krajine – je vrátiť sa k pracovnému stolu a rokovať,“ vyhlásila strana Bélu Bugára. Most-Híd preto príde s požiadavkou, aby sa v budúcnosti nerokovalo o návrhoch, ktoré sa dostanú skôr pred médiá, ako na rokovací stôl koalície.

Kríza vo vládnom zoskupení prepukla v pondelok 7. augusta, keď Danko nečakane vypovedal koaličnú dohodu a žiadal nanovo v nej nastaviť pravidlá. Zásadným problémom bol však škandál v rezorte školstva pri rozdeľovaní eurofondov v objeme vyše 600 miliónov eur na vedu a výskum. Minister Peter Plavčan nevedel dostatočne reagovať na kritiku o netransparentnom prideľovaní európskych financií. Premiér Fico preto prišiel s jeho odvolaním. Danko tvrdil, že situáciu s ministrom chcel riešiť, ale premiér reagoval skôr, ako by sa vecou zaoberali vo vnútri SNS. Plavčan podal demisiu k 31. augustu, jeho nástupca zatiaľ známy nie je.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná kríza