Pochybnosti o miliardovom nákupe na rezorte obrany

Rekordných 1,2 miliardy na nákup bojových vozidiel by malo byť použité transparente. Upozornili na to poslanci z OĽaNO, ktorí požiadali premiéra Roberta Fica (Smer), aby odkontroloval, ako rezort obrany pod gesciou SNS vojenskú techniku obstará. V poslednom čase sa totiž vynárajú špekulácie o privysokej cene bojových transportérov, pochybnej forme nákupu a aj o vplyve niektorých zbrojárov, ktorí majú blízko k národniarom. Ministerstvo obrany sa obhajuje tým, že celý proces prebieha čitateľne.

23.08.2017 20:00
Peter Gajdoš Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš.
debata (111)

Opoziční poslanci z OĽaNO Richard Vašečka a Eduard Heger ponúkajú riešenie, ktoré by zabezpečilo transparentnosť pri výbere dodávateľov obrnených transportérov. Podľa nich by na historicky najdrahšom nákupe za 1,2 miliardy eur nemal zostať tieň podozrenia. Tvrdia, že to, ako postupuje ministerstvo obrany dnes, je presným opakom a že sú tu rôzne zákulisné ťahy. Aké, to už nevysvetlili.

Rezort bude nakupovať transportéry mimo verejného obstarávania. Poslanci preto navrhujú, aby vhodných dodávateľov najprv vytypovala komisia zložená zo zástupcov armády, ministerstva, brannobezpečnos­tného parlamentného výboru a nezávislých odborníkov. Traja, ktorí by zostali v užšom výbere, by potom absolvovali verejné vypočutie. Až potom by sa mohol vybrať jeden a rokovať aj formou vláda – vláda. „Európske riešenie, ku ktorému Fico vyzval ministra obrany Petra Gajdoša, je práve transparentné riešenie,“ dodal Vašečka, ktorý spolu s Hegerom žiadajú premiéra, aby sa na výber transportérov pozrel.

Vláda v máji odsúhlasila, že na nákup nových 485 bojových obrnených vozidiel 8×8, bojových obrnených vozidiel a viacúčelových taktických vozidiel 4×4 pôjde do roku 2029 približne 1,2 mld. eur. Do konca roka má minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) predložiť na rokovanie návrh realizácie dodávok. Väčších vozidiel 8×8 by malo vojakom pribudnúť 81 za 324 miliónov eur. Menších typu 4×4 až 404 kusov v celkovej hodnote 730 miliónov eur. Materiálne zabezpečenie vyjde na 146 miliónov eur.

Prepočet ceny na jedno auto však nesedí s cenami, za aké sa táto technika predáva v zahraničí. Kým jedno vozidlo 4×4 vychádza priemerne na 1,8 milióna eur, v zahraničí je aj o polovicu lacnejšie. Napríklad Francúzsko, Spojené štáty, Nemecko či Turecko dokážu stlačiť cenu na 800-tisíc za kus. Úlohu pritom zohráva počet vozidiel či renomé krajín.

Ceny sa podľa ministerstva so zahraničím porovnávať nedajú

Naše ministerstvo pred nákupom pripravilo odhad, ktorý počíta s úplne iným rozpätím, a to sa ani neblíži k 800 tisícom. Pri 4×4 sa začínajú prognózy na 1,2 a končia sa až na 3,5 milióna za kus. Rezort sa obhajuje tým, že ceny sa so zahraničím porovnávať nedajú, pretože trh sa stále vyvíja a mení.

„Cenové rozpätie vychádza z reálnej situácie na trhu, pričom celková suma za nákup môže byť, samozrejme, nižšia. V materiáli, ktorý už schválila vláda, sa zatiaľ počíta iba s odhadovanými čiastkami. Zároveň pripomíname, že mandát, ktorý sme si pýtali od vlády, nás zaväzuje nájsť najvýhodnejšie riešenie s dôrazom na efektívne zapojenie domáceho obranného priemyslu,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Ako upozornil týždenník Plus 7 dní, okolo tohto biznisu sa objavuje holding Slavia Capital, ktorý vlastní akcie v krupinskej zbrojárskej firme Way Industries. Tá vyrába známy odmínovací komplet Božena. Slavia Capital v roku 2010 odkúpila akcie krupinskej spoločnosti od Ľudovíta Černáka, bývalého šéfa SNS. Meno tejto finančnej skupiny sa dávno skloňuje ako sponzor SNS, v jej predstavenstve sedela manželka ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS).

Aktéri mlčia

Podľa týždenníka v zákulisí sa črtá taká dohoda, že auto v základnom vyhotovení bez vybavenia by dodal výrobca z Čiech, následne by ho doplnila a prezbrojila firma Way Industries, elektroniku by dodala EPVÚ z Novej Dubnice.

Denník Pravda oslovil finančnú skupinu aj dubnickú spoločnosť, či sa plánujú v armádnom megabiznise angažovať. Do uzávierky ani jedna nereagovala.

V rámci bojových úloh majú obrnené transportéry rôznorodé využitie od prepravy vojakov až po pojazdné veliace stanovisko generality. S využitím väčších 8×8 rátajú takmer všetky moderné taktiky boja. Vyrábajú sa s rôznymi delostreleckými nadstavbami a rôznou hrúbkou opancierovania.

Odhadované priemerné sumy na nákup transportérov

typ počet kusov celková suma približná cena za 1 kus podľa prepočtu Pravdy
* 8×8 81 324 miliónov eur 4 milióny eur

  • 4×4 404 730 m­iliónov eur 1,8 milióna eur
  • materiálne zabezpečenie 4×4 (napr. munícia, garáže) 53 miliónov eur
  • materiálne zabezpečenie 8×8 (napr. munícia, garáže) 93 miliónov eur
Pozn. údaje k počtu vozidiel a konečnú sumu dodalo ministerstvo obrany
111 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #finančné skupiny #obrnené transportéry #nákup bojových vozidiel