Poslanci sa pokúsia odvolať ministra Richtera, Fico a Bugár na to nevidia dôvod

Premiér Robert Fico a ani predseda Mosta-Híd Béla Bugár nevidia dôvod na odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Ako povedal novinárom Bugár, podľa neho Richter dnes odvolaný nebude.

06.09.2017 21:51 , aktualizované: 07.09.2017 13:02
debata (283)

„Klub SNS ešte rokuje. Počkáme na výsledok rokovania SNS a podľa toho, ako sa dohodnú, sa buď ešte stretneme, alebo pôjdeme na schôdzu,“ povedal. Podľa neho ešte nie je zrejmé, či mimoriadna schôdza pôjde bez prerušenia alebo sa dohodnú, jej rokovanie prerušia a v piatok sa bude pokračovať.

Podľa Bugára ak koalícia vyrieši súčasné problémy, dá sa fungovať ďalej. „Zodpovednosť každého koaličného partnera je veľká,“ zdôraznil s tým, že on predčasné voľby nepotrebuje.

Andrej Danko už skôr ráno absolvoval zasadnutie predsedníctva strany. O výsledku tohto rokovania ale Danko na tlačovej besede neinformoval. Zároveň uviedol, že ešte nevie, ako budú poslanci Slovenskej národnej strany v hlasovaní o vyjadrení dôvery resp. nedôvery Jánovi Richterovi hlasovať.

Danko pre televíziu TA3 uviedol, že sa pred schôdzou parlamentu, ktorá sa začína o 15:00, stretne s predsedami vládnych strán a aj s poslaneckým klubom svojej strany. Jeho cieľom je, aby mala strana pred schôdzou jednotný postoj.

Slovenská národná strana vyzvala premiéra Roberta Fica (Smer), aby vyriešil pretrvávajúci a neudržateľný problém personálnou zmenou na poste ministra práce sociálnych vecí a rodiny v stredajšom vyhlásení predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka.

Poslanci Smeru sa zrejme nezúčastnia na rozprave k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Na úvod schôdze na obranu Richtera má vystúpiť premiér Robert Fico. Po jeho prejave majú poslanci Smeru opustiť rokovaciu sálu a vrátiť sa majú do nej až na hlasovanie.

Opoziční poslanci neprišli na výbor, v ktorom majú väčšinu

Poslanci pozície neprišli na rokovanie zahraničného parlamentného výboru, ktorý sa mal vysloviť k návrhu na odvolávanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera.

Zahraničný výbor je pri tom jediný, v ktorom má opozícia väčšinu a teda aspoň tento výbor mohol vyjadriť súhlas s vyslovením nedôvery Richterovi.

Výbor nebol uznášaniaschopný, pretože z 13 členov prišlo len šesť. Z opozície prišli len dvaja poslanci ĽS NS. „Aj takto v reálnom živote pracuje opozícia,“ povedal člen výboru Marián Kéry (Smer).

SNS na vláde o hlasovanie nepožiadala

Podľa informácií agentúry národniari dospeli k takémuto stanovisku potom, čo premiér Robert Fico dal v stredu na vláde zaujať stanovisko ministrov k odvolaniu Richtera konsenzom. Ministri za SNS mali pritom pokyn pri hlasovaní o ministrovi práce zdržať sa hlasovania.

SNS teda Ficovi vyčíta, že ministrom za jej stranu znemožnil takéto hlasovanie. Podľa informácií z prostredia Smeru o dianí na vláde však premiér navrhol zaujať stanovisko konsenzuálne a nikto z ministrov za SNS nepožiadal o riadne hlasovanie.

Zľava hore: Predseda NR SR Andrej Danko,... Foto: SITA, Diana Černáková
fico, danko, bugar, kazimir Zľava hore: Predseda NR SR Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár, zľava dole: predseda vlády SR Robert Fico a minister financií SR Peter Kažimír počas slávnostného zasadnutia Národnej rady SR pri príležitosti 25. výročia podpísania Ústavy SR.

SNS si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti

Poslanci NR SR za SNS pôvodne zvažovali, že sa na štvrtkovej schôdzi o odvolávaní Richtera nezúčastnia. V súčasnej situácii sú viacerí rozhodnutí prísť a hlasovať o vyslovení nedôvery Richterovi. Poslanecký klub SNS bude ešte vo štvrtok o 12:00 rokovať o spoločnom postupe.

Podľa informácií agentúry SITA poslanci za Smer-SD sa plánujú zúčastniť len na úvode schôdze a po ňom rokovaciu sálu opustia.

Vo vyhlásení Bernaťáka sa ďalej píše, že SNS si uvedomuje, že neexistuje iná alternatíva schopná spravovať Slovenskú republiku, ako spolupráca politických strán Smer- SD, MOST–HÍD a SNS.

„Slovenská národná strana sa cíti byť jej pevnou súčasťou. Vzhľadom na všeobecne známe a dlhodobo medializované skutočnosti týkajúce sa fungovania a riešenia problémov Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR je SNS presvedčená, že vládna koalícia si už ďalej nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti,“ uvádza savo vyhlásení.

Na vláde sa hlasuje len výnimočne

Predseda vlády Robert Fico dôrazne odmietol mediálne hry, ktorých cieľom je destabilizovať vládnu koalíciu. Premiér to uviedol v stanovisku, ktoré agentúre SITA sprostredkovala jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová.

„Na stredajšom rokovaní vlády ma pred hlasovaním o uznesení, týkajúcom sa ministra Jána Richtera, požiadala ministerka Gabriela Matečná o možnosť nezúčastniť sa na tomto hlasovaní spolu s ministrom Petrom Gajdošom. Túto požiadavku som rešpektoval a vzal som na vedomie, že ministri za Smer-SD a Most-Híd uznesenie konsenzuálne schválili," povedal premiér Robert Fico.

Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka sa o osude ministra práce Jána Richtera na rokovaní vlády nehlasovalo, ale pozícia vlády bola jednomyseľne akceptovaná. Povedal to pre médiá po rokovaní kabinetu. „Na vláde sa hlasuje výnimočne. Ja si osobne pamätám, že sa hlasovalo, iba keď som bol prvýkrát ministrom vo vláde s SNS a HZDS. V minulom volebnom období sa nehlasovalo ani raz a ani teraz v tomto období,“ priblížil minister.

Matečná nevie, ako budú hlasovať

Podľa Lajčáka predseda vlády Robert Fico iba skonštatoval, že materiál bol schválený. Ministerka pôdohospodárstva za SNS Gabriela Matečná pred rokovaním vlády avizovala, že ona a minister obrany Peter Gajdoš sa pri hlasovaní o ministrovi práce Jánovi Richterovi zdržia.

Vláda totiž zaujala postoj k opozičnému návrhu na vyslovenie nedôvery Richterovi. Koaličná SNS má výhrady k práci tohto ministra. Matečná pre novinárov uviedla, že sa zdržia, lebo sa tak dohodli.

Ako budú o návrhu hlasovať poslanci národniarov vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi, Matečná nevedela.

Richter nedosahuje kvality ministra

Podpredsedníčka koaličnej SNS Eva Smolíková sa vyjadrila, že minister práce Ján Richter nedosahuje podľa Slovenskej národnej strany kvality ministra, ktorý by mal „položiť” túto vládu.

„SNS nečakala, že práve tento minister stojí strane Smer aj za pád vlády a za rozpad súčasnej koalície," uviedla Smolíková. Národniari sú presvedčení, že premiér Robert Fico by mal prijať zodpovednosť aj za tohto člena vlády, podobne, ako to bolo pri ministrovi školstva. Dostatočným dôvodom na jeho odchod z funkcie ministra by mala byť jeho liknavosť pri riešení kauzy Čistý deň.

Hrnko ministra nepodržal

Podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko pri hlasovaní o vyslovení nedôvery na brannobezpečnostnom výbore, ktorý sa ministrom zaoberal v utorok 5. septembra, Richtera nepodržal. Hrnko nehlasoval ani za zotrvanie Richtera vo funkcii, ani za jeho odvolanie.

Ako povedal, nehlasoval, lebo SNS nemá k návrhu na odvolanie Richtera oficiálne stanovisko. Upozornil však, že pri hlasovaní vznikla nová čudná koalícia, pretože za vyslovenie nedôvery hlasovali spoločne poslanci všetkých opozičných strán, teda SaS, OĽANO, Sme rodina spolu s poslancom Ľudovej strany Naše Slovensko.

Richter má Ficovu plnú podporu

Smer-SD v stanovisku, ktoré zaslali k návrhu na odvolanie ministra práce, minulý týždeň zdôraznil, že premiér a líder najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD Robert Fico ako aj vedenie strany berú na vedomie návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi ako i stupňujúce sa iné útoky voči jeho osobe.

„Ján Richter má plnú podporu predsedu strany, vedenia a ostatných štruktúr politickej strany Smer-SD, dosahuje historické výsledky pri riadení ministerstva práce a preto je principiálnym záujmom strany jeho pokračovanie vo výkone funkcie ministra práce," zdôraznili vo vyhlásení.

Opozícia: Richter poškodil najzraniteľnejšie skupiny

Odvolávanie Richtera pre kauzu Čistý deň iniciovali už po druhýkrát opozičné strany Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina. Ako zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu za SaS Natália Blahová, poslanci sú presvedčení, že Richter je nekompetentný minister, ktorý permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a ak zostane vo funkcii, ohrozenie bude pretrvávať.

V súvislosti s tým, že sa k práci ministra Richtera začala kriticky vyjadrovať aj koaličná strana SNS, Blahová uviedla, že nevyvolávali so SNS o tejto téme žiadne bilaterálne rokovania. Zdôraznila, že ide o princíp, ak SNS a Danko rovnako chápu túto situáciu, môžu pomôcť aj ich hlasmi odvolať Richtera.

Dôvody na odvolanie trvajú už rok

Poslankyňa za OĽaNO Anna Verešová po vyzbieraní podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu zdôraznila, že minister Richter zlyhal v najdôležitejšej úlohe, akú mal, a to v ochrane detí.

Ak niekto nevidí dôvod na jeho odvolanie, je podľa Verešovej cynik. Ak by mal Richter podľa nej čo i len štipku charakteru, tak by odstúpil sám. Aj líder Sme rodina Boris Kollár tvrdil, že dôvody na odvolanie Richtera trvajú už rok. Pýtal sa, prečo to však SNS rok neprekážalo. „Mali z toho výhody a dnes zrazu je problém, lebo premiér so SNS vytrel podlahu. Sú to šmejdi v politike, ktorým nezáleží na ľuďoch," vyhlásil Kollár.

Rozhodnutie, ktoré nemalo oporu v zákonoch

Ako povedala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, Richter urobil z prípadu resocializačného zariadenia Čistý deň politickú kauzu. Blahová pripomenula, že minister odmietol rešpektovať odporúčanie Akreditačnej komisie zrušiť stredisku v Galante akreditáciu.

„Jeho rozhodnutie nemalo oporu v ústave, ani v zákonoch. Stal sa politicky i osobne zodpovedný za týranie a sexuálne ohrozovanie detí,“ uviedla s tým, že kauza sa však odňatím akreditácie nekončí. „Na čele rezortu je človek, ktorý odkazuje, že ohrozené budú všetky deti, ktoré sa dostanú do kontaktu so sociálnymi orgánmi štátu,“ konštatovala. Blahová verí, že v koalícii sa nájdu slušní ľudia. "Veríme, že druhý pokus o odvolanie nemusí byť márny,“ vyhlásila.

283 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #Ján Richter #Smer #vyslovenie nedôvery #Andrej Danko #koaličná kríza