Nákup stíhačiek stopli, experti sú zdesení

Ministerstvo obrany nečakane odložilo nákup nových nadzvukových lietadiel.

19.09.2017 14:07 , aktualizované: 16:56
debata (313)

Slovensku tak podľa odborníkov hrozí, že príde nielen o významnú investíciu švédskej firmy, ale prehĺbi svoju závislosť od ruského zbrojného priemyslu.

Štát už zopár rokov rokuje s renomovanými svetovými výrobcami stíhačiek, no všetko nasvedčuje tomu, že zmluvu na nákup nových bojových lietadiel tento rok neuzavrie. Šéf rezortu obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) totiž prekvapujúco požiadal o odloženie termínu na rozhodnutie až na budúci rok. Definitívny verdikt mal pritom pôvodne oznámiť do konca septembra.

Ministerstvo dlhodobo diskutuje so švédskymi zástupcami o kúpe 14 lietadiel Jas-39 Gripen za zhruba 1,1 miliardy eur a zvažuje aj americkú ponuku na najnovšiu verziu mašín F-16V, ktoré prevažnú časť technológií preberajú z modernejších strojov F-35. Tie by však boli až o 40 percent drahšie a o dosť vyššie sú aj ich prevádzkové náklady.

Odobrenie vlády

Gajdoš a spol. môžu odložením rozhodnutia o budúcnosti nášho letectva ešte viac skomplikovať jeho aktuálnu neutešenú situáciu. Keďže zmluva na servis mašín MiG-29 vyprší na jeseň 2019 a Švédi s Američanmi môžu svoje stroje dodať v približne dvojročnej fáze, je nutné začať s Ruskom čím skôr rokovať o jej predĺžení. Obsluha zastaraných a poruchových stíhačiek sa tak určite predraží o ďalšie milióny eur.

Rozhodnutie odložiť vyvrcholenie rokovaní musí ešte odobriť vláda. Gajdošov krok však zaskočil dokonca aj štátneho tajomníka Róberta Ondrejcsáka (Most-Híd). Ten považuje oddialenie definitívneho výberu náhrady za migy za predĺženie závislosti od Ruska, čo je v rozpore s európskou a proatlantickou orientáciou Slovenska. Ondrejcsák sa s tým nevie podľa vlastných slov stotožniť ani ako odborník, ani ako verejne činná osoba.

V podobnom duchu sa o najnovšom ťahu štátu vyjadril aj bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. „Ide o nepremyslené rozhodnutie, ktoré malo byť odkonzultované na najvyšších miestach. Ani sa nečudujem pánovi Ondrejcsákovi, že tak reagoval, pretože štátny tajomník by mal o takýchto zásadných krokoch vedieť,“ tvrdí, pričom celú vec považuje za politickú hru zo strany SNS. Šéf zahraničného výboru parlamentu František Šebej (Most-Híd) si na sociálnej sieti taktiež nebral servítky. „Predlžovanie závislosti od ruských zdrojov a know-how je v čase, keď táto krajina vedie proti západnej Európe dezinformačnú vojnu a porušuje medzinárodné právo na Ukrajine, je nielen zlé, ale aj nebezpečné rozhodnutie,“ mi­eni.

Glváč: Nepoznám súvislosti

Poslanec a bývalý minister obrany za Smer Martin Glváč denníku Pravda povedal, že nepozná súvislosti, prečo chce rezort odložiť rozhodnutie o nahradení ruských stíhačiek. „Možno to má opodstatnenie, neviem však všetky podrobnosti. Ak by to však malo byť len tak, je to problém. Ak však návrh obsahuje varianty, čo po roku 2019 a čo dovtedy, možno to má nejaké rácio,“ uviedol.

Hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková pre RTVS vyhlásila, že k odkladu rozhodnutia prichádza predovšetkým preto, lebo rezort chce kúpu nadobro uzavrieť až po schválení Dlhodobého plánu rozvoja s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl s výhľadom do roku 2030 vládou a parlamentom.

Dokument, ktorý je od minulého týždňa v medzirezortnom pripomienkovom konaní, definuje budúcu podobu ozbrojených síl z pohľadu modernizácie pozemných aj vzdušných a špeciálnych síl. „Z pohľadu modernizácie ide o vôbec najvýznamnejší dokument za posledných 25 rokov, pretože ako jediný obsahuje investičný plán. Pôjde o systémové riešenie, nie o ad hoc nekoncepčné rozhodnutia, ako sme toho boli svedkami v minulosti,“ uzavrela pre denník Pravda Capáková.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

313 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #stíhačky #modernizácia slovenskej armády