Sú najväčšie komerčné televízie na predaj?

Televízia Markíza je spolu so stanicou Nova zrejme na predaj.

20.09.2017 19:00
debata (34)

Spolu s nimi by sa mali do balíka dostať aj stanice v Rumunsku a v Bulharsku. Ich predajná cena môže presiahnuť sumu jednej miliardy dolárov (približne 836 miliónov eur). Medzi záujemcami by mohla byť stredoeurópska investičná skupina Penta či viacerí čínski investori.

Najväčšie komerčné televízie na Slovensku a v Česku, patriace bermudskej mediálnej spoločnosti CME, pravdepodobne čoskoro zmenia majiteľa. „Tento mimoriadny obchod je v hľadáčiku niekoľkých veľkých finančných skupín,“ uvádza internetový denník Echo24.cz.

Sú záujemcovia

Záujem o kúpu podľa neho prejavili nielen ázijskí investori z privátnej firmy CEFC, ale lukratívny obchod by mohli zvažovať aj „žraloci“ z Penty či z PPF Petra Kellnera, ktorá mala kedysi podiel v televízii Nova. Špekuluje sa aj českom politikovi a podnikateľovi slovenského pôvodu Andrejovi Babišovi.

„Nikdy žiadne špekulácie nekomentujeme,“ uviedol hovorca Penty Gabriel Tóth na priamu otázku, či rokujú s predstaviteľmi CME. Nespresnil tiež, či ich záujem o stanice pretrváva. Nie je tiež vylúčené, že sa o biznis budú zaujímať aj mediálne spoločnosti z iných krajín. Rokovania o predaji televízií sú podľa medializovaných informácií len na samom začiatku – a môžu trvať ešte celé mesiace.

Odmietli sa vyjadriť

Televízia Markíza aj stanica Nova sa pre denník Pravda tiež odmietli vyjadriť a odporučili nás na samotné vedenie CME. „Fámy nebudeme komentovať, tak ako v politike,“ reagoval Mark Kobal, vedúci oddelenia vzťahov s investormi.

Bermudská spoločnosť CME, ktorú v roku 1994 založil Ronald Steven Lauder, začala svoje televízie v strednej Európe odpredávať počas tohto leta. Televízia Markíza už začala podľa informácií týždenníka Plus 7 dní s prepúšťaním ľudí. V januári nepredĺžila zmluvy technikom a zrušila aj pozíciu programového riaditeľa.

Generálny riaditeľ Mathias Settele tiež potvrdil postupné sťahovanie Markízy do českej metropoly Praha, odkiaľ by sa malo časom riadiť celé vysielanie. V Záhorskej Bystrici by sa tak mali vyrábať už len Televízne noviny a relácie Reflex, Teleráno či Smotánka.

CME má v súčasnosti vedúce postavenie na mediálnom trhu v každej zo šiestich krajín, v ktorých svoje stanice prevádzkuje. U nás, v Česku, Bulharsku, Rumunsku, Chorvátsku a Slovinsku pokrýva viac ako 50 miliónov domácností. Na česko-slovenskom trhu jej patria okrem Markízy a Novy aj kanály Dajto, Doma, Nova Cinema alebo Nova Sport.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Markíza #TV Nova