Zrážok bude ubúdať, slnka pribúdať

Dáždniky by sme mali mať naďalej poruke, no zrážok bude postupne ubúdať.

23.09.2017 07:00
debata (2)

Na oblohu sa v najbližších dňoch začne viac predierať slnko, čo sa postupe prejaví aj na teplotách. Typické babie leto si stále dáva načas, dočkáme sa ho zrejme až v októbri.

Uplynulé dni boli sychravé a daždivé, čím okato kontrastovali so štvrtkom spred deviatich dní, keď namerali na bratislavskom letisku tropických 30 stupňov Celzia. Hoci tohtoročnému letu bude patriť prívlastok jedného z vôbec najsuchších, september môže byť paradoxne jedným zo zrážkovo najbohatších v histórii meteorologických meraní.

Víkendové počasie bude vhodné aj pre... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
cyklo, bicykel, cyklisti Víkendové počasie bude vhodné aj pre cykloturistiku.

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško hovorí, že niektoré stanice majú už teraz nasmerované k rekordným údajom, aspoň čo sa týka množstva zrážok.

„V Oravskej Lesnej napríklad namerali do včera rána 178 milimetrov zrážok. Historicky najviac od roku 1901 tam spadlo v roku 1931, keď v septembri napršalo až 233 milimetrov. Výdatne mrholilo aj v Liesku, kde namerali 170 milimetrov. Je to len o 45 menej, ako bol doterajší maximálny historický mesačný zápis,“ upozorňuje Faško.

Zmenu počasia, ktorá so sebou priniesla ochladenie a dážď, spôsobil front s tlakovou nížou, ktorý postupoval cez Severné more a Pobaltie smerom do vnútrozemia Európy. Front, ktorý ho vystriedal, sa vlnil aj nad územím Maďarska či Chorvátska a vytvorila sa v ňom tlaková níž, ktorá nahnala tiež veľa oblačnosti.

Ako bude

  • Sobota 23. septembra – Oblačno až zamračené, na viacerých miestach prehánky. Denné teploty 10 až 15, na juhu západného Slovenska okolo 17 stupňov Celzia.
  • Nedeľa 24. septembra – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď. Nočné teploty 12 až 7, denné 10 až 15, na juhu a hornom Zemplíne okolo 17 stupňov Celzia.
  • Pondelok 25. septembra – oblačno až zamračené, prechodne zmenšovanie oblačnosti. Nočné teploty 11 až 16, denné 13 až 19 stupňov Celzia.
  • Utorok 26. septembra – Oblačno až zamračené, zmenšovanie oblačnosti. Nočné teploty 12 až 6, denné 15 až 21 stupňov Celzia.
  • Streda 27. septembra – Prevažne polooblačno. Nočné teploty 12 až 7, denné 16 až 22 stupňov Celzia.

Zdroj: SHMÚ

Počas aktuálneho víkendu – a potom aj minimálne počas prvých dvoch dní nového týždňa – síce riziko zrážok nezmizne, no nemalo by to byť už také dramatické ako v uplynulú stredu a vo štvrtok, keď v niektorých častiach nášho územia padlo za deň aj viac ako 50 milimetrov zrážok. Teploty by mali postupne stúpať a v najjužnejších častiach Slovenska vystúpia zrejme až nad 20 stupňov Celzia. Babie leto však, bohužiaľ, ešte predznamenávať nebudú.

Faško vysvetľuje, že babie leto u nás vzniká vtedy, keď tlaková výš zotrvá nad územím dlhší čas a jej stred je čo najbližšie k centrálnym častiam Európy. „Oteplenie, ktoré príde v druhej polovici budúceho týždňa, ovplyvní tlaková výš so svojím vrcholom v severovýchodnej časti kontinentu, teda dosť ďaleko od nás,“ objasňuje Faško. Ľudia by si podľa neho nemali v žiadnom prípade zúfať – priestor na príchod babieho leta totiž bude ešte počas celého októbra.

Včera večer po 22. hodine nastala na Slovensku jesenná rovnodennosť, čo znamená začiatok astronomickej jesene. Vďaka studenému frontu, ktorý k nám priniesol intenzívne zrážky, už zaklopala na naše brány, hoci o trošku skôr, aj tá pravá jeseň. V tomto období je vo vyšších nadmorských výškach už charakteristický aj výskyt snehových prehánok a tiež nočných a ranných prízemných mrazov.

„Na Lomnickom štíte pekne pribúda snehu. Zo stredy na štvrtok tam spadlo päť centimetrov, deň predtým rovnaká porcia. Sneh tam mali aj vo štvrtok, včera ráno vystúpila jeho perina až do výšky 20 centimetrov. Zabelelo sa už aj na Chopku, kde pribudli dva centimetre,“ dopĺňa klimatológ.

Zaznamenané už boli aj prvé prízemné mrazy, a to nielen vo vyšších horských polohách. Faško vraví, že v utorok ráno namerali v Poprade –0,1 stupňa Celzia a v Oravskej Lesnej zasa –1,2 stupňa Celzia. Ranné mrazy sa môžu objaviť aj v nasledujúcich dňoch, najmä pokiaľ bude menej oblačnosti.

„S pribúdajúcimi teplotami a s menšou oblačnosťou bude v druhej časti nasledujúceho týždňa riziko výskytu nočných mrazov u nás vyššie, ale to je už na toto ročné obdobie celkom prirodzené,“ dodáva Faško.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň