Medvede chcú svoje Tatry späť

Šesť obcí v Trenčianskom kraji vystrašila v týchto dňoch nečakaná návšteva medveďa hnedého.

26.09.2017 07:00
medved Foto:
V lesoch pri Domaniži sa takto medvede „producírujú“ cez deň aj v noci.
debata (57)

Dospelých jedincov našej najväčšej šelmy sa podľa poľovníkov ocitlo po lete v prírode oveľa viac, ako býva v tomto čase zvykom – navyše aj v oblastiach, kde o nich dlhé roky ani len nechyrovali.

Asi najvyhrotenejšia situácia je momentálne v obci Domaniža za Považskou Bystricou. Sám starosta František Matušík sa tu s medveďom stretol zoči-voči, a veru nie raz. Opatrní sú aj ďalší obyvatelia, viacerí radšej momentálne do lesov ani nechodia.

Zato medvede si trúfajú chodiť stále bližšie, už ich videli prebiehať cez cestu, chodiť k vodojemom, či kŕmiť sa jablkami neďaleko ľudských obydlí. Matušík, ktorý je zároveň poľovníkom, vraví, že zvieratá zvečnili fotopasce aj fotoaparáty.

„Výskyt medveďov pri Domaniži je podstatne vyšší, ako bol v minulosti, aj za posledných približne päťdesiat rokov. Treba teda pouvažovať nad tým, čím je to zapríčinené. Ich teritóriá sa pravidelne umelo zužujú, kým ľudia sa stále rozťahujú. V Tatrách, kde boli lesy a kam právom patria, teraz už veľmi nie sú,“ vysvetľuje Matušík.

Viac stromov a srnčia zver

Medvede sa podľa neho sťahujú k pokojným horským miestam, kde je viac stromov a srnčia zver. V minulosti mali navyše vyčlenené aj svoje vlastné teritóriá, kde žili samec so samicou a iných konkurentov si tam nepustili.

Teraz sa však poľovníci podľa Matušíka stretávajú s tým, že v jednom teritóriu žije dohromady hoci aj päť dospelých medveďov. „Tie, ktoré boli viacerými spôsobmi vytlačené preč, idú niekam, kde dovtedy nikdy nežili. Tu, v Domaniži, sme medvede v minulosti mali, ale nie až v takejto miere. Teraz začínajú žiť aj v Papradnianskej či v Maríkovskej doline, kde nikdy neboli,“ pridáva Matušík.

Medvede sa teda aj naším pričinením stále viac osmeľujú a strácajú zábrany. Žeby si symbolicky pýtali svoj prirodzený domov naspäť? „Je to možné. Podľa štatistík je ich u nás momentálne 800 až 1 300, ja si však myslím, že ich je reálne podstatne viac. Iba pri Domaniži je ich okolo desať,“ zdôrazňuje.

Matušík má s chlpáčmi bohaté osobné skúsenosti: „Najhoršie stretnutie s medveďom je vtedy, keď zviera prekvapíte. Aj ja som zažil, že som išiel po lesnej ceste a odrazu som ich uvidel. Medvedica s mladými, medvieďatá pod cestou, ona nad nimi. Jedno zapiští a je zle…“

Medveďov je stále viac

Ak vás niekedy postretne niečo podobné, treba podľa starostu buď ujsť, alebo si hneď ľahnúť. „Chodím do lesa každý deň a nakoľko tu teraz máme medvede premnožené, stretnúť nejakého nie je vôbec problém. Stalo sa mi, že som bol na posede, keď vtom prišiel jeden veľký a silný – a začal hýbať so stromom, ktorý nás podopieral. Kamarát, ktorý tam bol so mnou, sa zapovedal, že už nikdy do hory nepôjde,“ priznáva Matušík.

Opatrní sú podľa neho aj ľudia z obce, pretože vedia, že medveďov je stále viac. „Babky chodia na hríby s novinami v rukách a nosia pri sebe zapaľovač. Ak stretnú medveďa, urobia oheň. Turisti majú na paliciach rolničky, aby robili hluk a upozornili tak na seba,“ uzatvára. Medvede sa momentálne objavili aj pri obci Papradno, na opačnej strane Váhu, kde v minulosti nebývali. „Na jar sme tu mali jedného, ten narobil aj škody, zvalil včelín, teraz vieme o ďalšom,“ hovorí starosta Roman Španihel.

Výskyt približne 250-kilogramového statného samca potvrdil aj poľovník Pavol Pavlík. Podľa fotopasce je zrejmé, že sa každú noc vracia na to isté miesto. „Je ich určite viac, ako by ich malo byť. To je jednoznačné. V posledných rokoch sa stáva pravidlom, že máme medveďa, v minulosti prišiel raz za čas – a bola to rarita. Teraz sa nám objavuje prakticky vo všetkých lokalitách,“ tvrdí Pavlík.

Medvedicu s mláďatami spozorovali aj v obci Tuchyňa pri Ilave, kde v minulosti o takejto zveri ani nechyrovali. „Na políciu to nahlásil šofér, ktorý ich zočil skoro ráno. Hneď v ten deň nám volali, aby sme to dali vedieť aj ďalej, do školy či do škôlky, čo sme aj urobili,“ hlási starostka Gabriela Poliaková.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #medvede