Do kauzy Kiskovho pozemku vstúpil Čižnár

Do pozemkového škandálu, v ktorom figuruje prezident Andrej Kiska, vstúpila Generálna prokuratúra. Ešte v utorok generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn na preskúmanie postupu policajtov, okresného prokurátora v Poprade a krajského prokurátora.

11.10.2017 18:01
Jaromír Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (309)

Polícia totiž trestné oznámenie pôvodného majiteľa pozemku Jána Franca v roku 2016 zamietla ako neopodstatnené a postúpila ho iba na priestupkové konanie.

V stanovisku generálnej prokuratúry pre denník Pravda sa uvádza, že ak „generálny prokurátor nebude považovať výsledky preskúmania za presvedčivé“, preverí postup oboch podriadených prokuratúr.

Trestné oznámenie Jána Franca dostalo obvodné policajné oddelenie v Poprade a dozor mal okresný prokurátor v Poprade. Preverovali podozrenie z prečinu podvodu a celú vec uzavreli začiatkom januára 2017 s tým, že sťažnosť pána Franca je „nedôvodná“. Poškodený sa medzitým obrátil na Generálnu prokuratúru, ktorá jeho sťažnosť postúpila krajskej prokuratúre v Prešove. Tá o pár mesiacov konštatovala, že nezistila pochybenia v postupe spomínaných orgánov, ktoré sťažnosť Jána Franca uzavreli ako neopodstatnenú.

Tento týždeň však došlo v celej kauze k zvratu. Generálny prokurátor vydal krajskej prokuratúre pokyn, aby znovu preskúmala postup policajtov a dozorujúceho prokurátora. „Vedenie Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky resp. generálny prokurátor Jaromír Čižnár, nemalo vedomosť o tejto trestnej veci,“ dodala v utorok v stanovisku hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

V kauze ide o parcelu s výmerou 12105 štvorcových metrov pod Vysokými Tatrami pri Veľkom Slavkove. Jej hodnota je asi milión eur. Denník Pravda vypátral pôvodného majiteľa pozemkov z Popradu. Jeho rodina cíti voči Kiskovi veľkú krivdu a pripravuje súdnu žalobu.

Pôvodne pozemok vlastnila rodina Francovcov z Popradu. Za socializmu im ho štát zhabal a po páde režimu vrátil. Svojho času známy výrobca mäsa v meste pán Franc s manželkou parcelu darovali svojmu synovi – popradskému zubárovi Jánovi Francovi. Ten pozemok prenajal. Keď zhruba po pätnástich rokoch poberania nájmu chcel parcelu predať, na katastri zrazu zistil, že mu pozemok už dávno nepatrí, aj keď nájom stále inkasoval. Pri majiteľovi už svietilo meno Andrej Kiska, a to paradoxne už od roku 1999.

Rodina sa obrátila na orgány činné v trestnom konaní, kde však nepochodila, a tak teraz pripravuje civilnú žalobu. Ako je možné, že kataster prepísal pozemky bez vedomia majiteľa a prečo to polícia neoznačila za podvod, nie je jasné.

© Autorské práva vyhradené

309 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Andrej Kiska #kauza Veľký Slavkov