Kiskove ostré lakte

Prezident Andrej Kiska zavádza o svojom pozemkovom škandále. Ide o miliónový pozemok s rozlohou 12-tisíc štvorcových metrov pri Veľkom Slavkove.

12.10.2017 12:00
debata (441)

Kiska tvrdí, že o podozrivých prevodoch v katastri nevedel, pozemok kúpil od realitnej kancelárie v roku 1999 a že ho asi pred dvoma rokmi „neznámy človek“ listom kontaktoval, aby pozemok vrátil.

V skutočnosti list Kiskovi poslal popradský zubár Ján Franc, ktorého by Kiska mal poznať. Nehovoriac o tom, že existuje závažné podozrenie, že Franc, pôvodný majiteľ pozemkov, bol obeťou podvodu. Prezident nechcel odpovedať na otázku, prečo hovorí, že Franc je pre neho neznámy človek. Práve tento fakt môže byť pre celú kauzu dôležitý.

Prezident SR Andrej Kiska. Foto: SITA, Kancelária prezidenta SR
kiska, fico Prezident SR Andrej Kiska.

Postup polície a prokuratúry, na ktoré sa Franc obrátil, aby podvod vyšetrili, preveruje najnovšie Generálna prokuratúra. Spomínané orgány totiž Francovu žiadosť zamietli ako neopodstatnenú. Celá vec bude mať aj súdnu dohru. Advokátka poškodenej rodiny Francových avizovala, že podajú žalobu, v ktorej sa budú domáhať, aby im bol pozemok, ktorý dnes vlastní Kiska, vrátený.

Neznámy človek

Rodina zubára cíti krivdu a nerozumie, prečo ich prezident odbil a nestretol sa s nimi, keďže ide o podozrenie z podvodu a predmetom je hodnotná parcela. Denník Pravda si overil, že Francova a Kiskova mama spolu vyrastali a tykali si. Okrem toho Kiskova príbuzná chodila k Francovi ako k svojmu zubárovi a ten sídli v budove Kiskovho príbuzného. Francov otec bol v Poprade známym výrobcom mäsa, ľudia si ho pamätajú ako hrdinu, ktorý sa na konci druhej svetovej vojny podieľal na oslobodení mesta od fašistov. Ďalším faktom je, že Kiska nezabral celú parcelu a Francovi zostal kúsok pôdy hneď vedľa pozemku, ktorého sa teraz Kiska nechce vzdať. Ak teda Kiska tvrdí, že Franca nepozná, je zvláštne, že roky nevie, kto je jeho sused.

Pozemok v katastri Veľkého Slavkova, ktorý... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
pozemok, velky slavkov Pozemok v katastri Veľkého Slavkova, ktorý mohol byť predmetom podvodu, má rozlohu 1,2 hektára.

Kiska napriek tomu, že denník Pravda mu poslal všetky fakty o väzbách na rodinu Francových trvá na tom, že popradský zubár Ján Franc je pre neho neznámy človek. „Pred asi dvoma rokmi prišiel list od prezidentovi neznámeho človeka, ktorý žiadal vrátenie pozemkov, nebol to človek, od ktorého prezident pozemky kupoval, preto mu odporučil nech sa obráti na súd. Odvtedy ho nikto, nikdy nekontaktoval, žiaden policajt ani súd,“ povedal prezidentov hovorca.

Kiska tvrdí, že ide o pasienky

Franc oboznámil Kisku listom, že pozemok mu darovali rodičia po tom, čo im ho vrátili komunisti a prišiel oň zrejme podvodom. V tejto veci sa tak Franc zatiaľ neúspešne domáhal spravodlivosti u Kisku aj na polícii a prokuratúre. Franc poberal za pozemok nájom a až pred dvoma rokmi zistil, že od roku 1999 ho už nevlastní. Na prevod cenného pozemku pritom nedal súhlas a je tu podozrenie z podvodu.

Kiska, ktorý Pravde poskytol kúpnopredajnú zmluvu, tvrdí, že ide o pasienky, ktoré kúpil za 54 270 Sk, teda v prepočte asi za 1 800 eur. V skutočnosti ide o parcelu vedľa iného hotelového komplexu. Neďaleko je Nová Lesná a Dolný Smokovec. Je to mimoriadne lukratívne miesto s výhľadom na Tatry. Nie je jasné, prečo pozemok prezidentovi niekto predal v prepočte na súčasnú menu za „len“ 1 800 eur. Za danú sumu sa v minulosti nepredávala ani poľnohospodárstva pôda na odľahlých miestach od ľudských obydlí. Nižšie sumy špekulanti v minulosti dávali do zmlúv s tým, že išlo o fiktívne sumy, aby sa vyhli plateniu daní. Väčšina peňazí sa v takýchto prípadoch doložila bokom.

Žiadne ťarchy ani vecné bremená

V stanovisku prezidentov hovorca uviedol, že na pozemku neboli v čase jeho kúpy žiadne ťarchy ani vecné bremená. Kiska tiež tvrdí, že ho prekvapila informácia, že podpredseda SNS Jaroslav Paška, ktorý o kauze pozemkov vo Veľkom Slavkove informoval ako prvý, nepriznal, že je rodinne prepojený s človekom, ktorý je „údajne pôvodným majiteľom pozemku“. Rodina Francových podľa informácií Pravdy nechcela kauzu medializovať a Paška sa im ako rodinný príbuzný ponúkol, že s tým treba ísť na verejnosť.

Okresný úrad v Poprade, kde je kataster. Na ňom... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Okresný úrad, Poprad Okresný úrad v Poprade, kde je kataster. Na ňom sa udiali podozrivé prevody pozemku, ktorý sa dostal až k prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Kiska okrem pozemkového škandálu čelí aj podozreniam z únikov daní. Daniari mu preukázali, že jeho popradská firma KTAG podviedla štát na vratke DPH za apríl 2014 o 146-tisíc eur a neskôr aj na dani z príjmov o 27-tisíc eur. Pri podvode s DPH bol Kiska jedným z konateľov KTAG a niesol teda za chod firmy zodpovednosť. Išlo pritom o neoprávnene zaúčtované náklady na prezidentskú kampaň Kisku. Firma dane doplatila a prejavila účinnú ľútosť, ale generálny prokurátor Čižnár dal preveriť, či bolo trestné stíhanie zastavené oprávnene.

Veľký Slavkov už zažil jednu veľkú politickú kauzu. Kým teraz v prípade kauzy prezidenta ide o to, že majiteľovi vrátili pôvodný pozemok, keď mu ho zobrali za bývalého režimu a neskôr oň za čudných okolností prišiel, v inej kauze z roku 2007 Slovenský pozemkový fond pridelil reštituentom z východného Slovenska náhradné parcely pod Tatrami tiež vo Veľkom Slavkove.

Vtedy námestník Slovenského pozemkového fondu využil čas, keď bol vtedajší riaditeľ na dovolenke a podpísal zmluvy. Reštituenti následne pozemky s rozlohou vyše milióna štvorcových metrov predali firme, v ktorej figurovali ľudia blízki HZDS. Trhová hodnota pozemkov sa vtedy odhadovala na pol druha miliardy slovenských korún, firma ich však získala za menej ako 13 miliónov korún. Kauza vtedy stála kreslo ministra pôdohospodárstva za HZDS Miroslava Jureňu.

© Autorské práva vyhradené

441 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #kauzy