Exministrov SNS uznal súd za vinných

Špecializovaný trestný súd (ŠtS) v Pezinku uznal Mariana Janušeka a Igora Štefanovova vinnými z machinácií pri miliardovom tendri. Uložil im za to dlhoročné tresty.

18.10.2017 19:25
Janušek Foto: ,
Exminister výstavby Marian Janušek (druhý sprava) pred pojednávaním v kauze nástenkový tender na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
debata (174)

Ešte sa v ponovembrovej histórii Slovenska nestalo, že by si odsudzujúce rozsudky vypočuli ľudia na najvyšších poschodiach politiky. Stalo sa tak až včera v prípade tzv. nástenkového tendra, dvaja bývalí ministri výstavby za SNS majú ísť do väzenia. Marián Janušek dostal 12-ročný trest a Igor Štefanov 9 rokov. Traja bývalí úradníci rezortu výstavby boli spod obžaloby oslobodení. Súd tiež obom ministrom uložil pokutu vo výške 30-tisíc eur a zákaz pôsobenia vo verejných funkciách na päť rokov. Odsúdení sa proti rozsudku chystajú odvolať a prípad tak pravdepodobne čoskoro skončí na Najvyššom súde.

V kauze nástenkového tendra rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS). Škandál z obdobia prvej Ficovej vlády sa ocitol pred súdom takmer po desiatich rokoch od sporného verejného obstarávania.

Janušek: Verím, že rozsudok bude zrušený

Janušek považuje trest za neprimeraný, vinu naďalej odmieta a už avizoval, že proti rozsudku sa odvolá na Najvyššom súde. „Je to výsledok toho, že bolo treba niekoho zavrieť, aby sa mohlo poukazovať, ako Slovenská republika bojuje proti korupcii,“ vyhlásil Janušek. „Verím, že keď sa odvoláme, rozsudok bude zrušený,“ reagoval. Štefanov sa na vynesení rozsudku nezúčastnil. Z troch obžalovaných úradníkov si prišiel konečné rozhodnutie súdu vypočuť iba jeden.

Bývalý ministri Marián Janušek (vľavo) a Igor... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Janušek, Štefanov, bývalý ministri Bývalý ministri Marián Janušek (vľavo) a Igor Štefanov (na snímke z apríla 2009).

Oznam o verejnom obstarávaní v hodnote 120 miliónov eur (vtedajších 3,6 miliardy korún) mal byť zverejnený iba šesť dní na korkovej nástenke ministerstva. V „súťaži“ uspeli spoločne dve firmy údajne blízke vtedajšej SNS pod vedením Jána Slotu. V tendri ministerstvo hľadalo dodávateľa právnych, poradenských a informačných služieb pri využívaní eurofondov.

Exminister Štefanov a traja bývalí zamestnanci ministerstva boli zhodne obžalovaní z machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Predchádzajúceho šéfa ministerstva Janušeka prokurátor navyše žaloval aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Za to mu hrozil trest od 10 do 20 rokov. Trestná sadza pre ostatných obžalovaných bola od 7 do 12 rokov.

Prokurátorka pre oboch ministrov navrhla trest „v prvej polovici trestnej sadzby“

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Renáta Ontkovičová podala obžalobu v októbri minulého roku. „Piati obvinení v spolupráci s ďalšími nezistenými osobami vytvorili podmienky pre vopred vybratého uchádzača, a to tým, že v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, ako aj so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám vyvesili výzvu na predkladanie ponúk na neoznačenej informačnej tabuli ministerstva,“ vysvetlila vtedy prokurátorka dôvody na podanie obžaloby. Súd sa s týmto jej tvrdením stotožnil.

Štefanov na čele ministerstva nahradil Janušeka práve pre pochybnosti z porušenia zákona pri spomínanom obstarávaní. Pokiaľ ide o úradníkov rezortu, Radoslav B. bol v roku 2007 riaditeľom Agentúry na podporu regionálneho rozvoja, Tomáš L. riaditeľom odboru realizácie programov regionálneho rozvoja a Zdenka K. bola v tom čase na ministerstve zodpovedná za proces verejného obstarávania.

Prokurátorka navrhovala obom ministrom a Zdenke K. trest „v prvej polovici trestnej sadzby“, zákaz činnosti vo verejných funkciách a peňažný trest. Pre zvyšných dvoch úradníkov žiadala nepodmienečný trest pri mimoriadnom znížení dolnej hranice trestnej sadzby, peňažné tresty a tresty zákazu činnosti. V prípade oboch ministrov súd prokurátorke vyhovel. Proti oslobodeniu troch bývalých úradníkov sa odvolala.

Advokát Ondrej Mularčík, ktorý zastupoval obžalovaného Tomáša L., rozhodnutie súdu považuje za objektívne a spravodlivé. „Naozaj nebola preukázaná subjektívna stránka, teda úmysel. Nebolo preukázané, že by úmyselne spáchal akékoľvek protiprávne konanie,“ reagoval Mularčík.

Kurilovská: Na odvolanie budú mať po prevzatí rozsudku 15 dní

Odborníčka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská hovorí, že teraz sa bude čakať na doručenie rozsudku všetkým obžalovaným. To by mal sudca vyhotoviť do 30 dní a následne po jeho prevzatí im plynie 15-dňová lehota na podanie odvolania. Ak sa exministri odvolajú, na rad príde rozhodovanie senátu Trestného kolégia Najvššieho súdu. „Ten môže rozhodnúť potvrdením rozsudku, alebo v prípade, že bude žiadať doplnenie dokazovania, vráti vec späť na tento súd do Pezinka,“ povedala Kurilovská. Špecializovaný trestný súd je právnym názorom Najvyššieho súdu viazaný. „Odvolania všetkých účastníkov konania budú na Najvyššom súde posudzované spoločne a aj oslobodzujúce rozsudky môžu byť ešte zmenené,“ dodala Kurilovská.

Janušek v súčasnosti pôsobí ako poslanec v žilinskom mestskom zastupiteľstve. V prípade, že by rozsudok nadobudol právoplatnosť, ako poslanec by musel skončiť. Zákaz činnosti by sa mal dotknúť aj jeho pôsobenia v dozornej rade spoločnosti Žilinské komunikácie, do ktorej ho nominovalo mesto. Spoločnosť sa v Žiline stará o údržbu ciest.

V škandalóznom tendri v rezorte výstavby jediným záujemcom a víťazom bolo konzorcium firiem Avocat a Zamedia. Po potvrdení Úradom pre verejné obstarávanie, že došlo k porušeniu zákona a hrozbe zastavenia eurofondov, sa premiér Fico rozhodol ministra Janušeka odvolať. Nahradil ho Štefanov. Práve on ale predsedal výberovej komisii ministerstva, ktorá odobrila víťazné konzorcium. V marci 2010 musel odstúpiť aj Štefanov. Do volieb bol vedením rezortu poverený minister školstva za SNS Ján Mikolaj. Ešte toho roku Európska únia odmietla pre netransparentnosť uhradiť peniaze vyplatené za túto zákazku. Tender sa podarilo zrušiť, škoda na štátnom majetku aj tak mala dosiahnuť 12 miliónov eur.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #nástenkový tender #Marián Janušek #Igor Štefanov