Bašternák nemôže vyrovnať nelegálnu vratku

Nezákonne vyžiadané vratky DPH od štátu nie je možné dodatočne zaplatiť a vyhnúť sa tak trestnému stíhaniu.

23.10.2017 20:00
debata (135)

Rozhodol o tom Ústavný súd v prípade podnikateľa, ktorý peniaze síce daniarom neskôr vrátil, nakoniec sa aj tak postavil pred sudcu. Výklad Ústavného súdu je záväzný pre všetky orgány činné v trestnom konaní a súdy. Dotknúť sa má 2-miliónovej vratky obvineného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Podobný problém mala aj firma prezidenta Andreja Kisku.

Ústavný súd v auguste riešil opakované odvolanie z Krajského súdu v Žiline. Jeho senát rozhodoval o sťažnosti na porušenie ľudských práv a práva na spravodlivé súdne konanie. Sťažovateľ bol v roku 2009 uznaný vinným zo spáchania trestného činu neodvedenia dane za to, že si neoprávnene uplatňoval vratky DPH vo výške niekoľko stotisíc eur.

Ústavný súd konštatoval, že neoprávnené uplatnenie vratky DPH, nie je možné spätne doplatiť.
ústavný právnik Peter Kresák

Na Ústavnom súde namietal, že po skončení vyšetrovania podal dodatočné daňové priznanie a vrátil peniaze, ktoré si predtým od daniarov nezákonne vyžiadal. Uplatnil si teda účinnú ľútosť. Napriek tomu trestné konanie pokračovalo ďalej.

Ústavný súd takúto námietku neprijal a nezákonné vratky uznal za daňový podvod, na ktorý sa účinná ľútosť nevzťahuje. „Konanie sťažovateľa teda nespočívalo vo faktickom neodvedení splatnej dane, ktorú by tak v zmysle ustanovenia o účinnej ľútosti mohol dodatočne zaplatiť, ale jeho konanie spočívalo v tom, že si neoprávnene uplatnil odpočet DPH, takže dodatočne nemal čo zaplatiť, aby naplnil zákonnú dikciu účinnej ľútosti,“ uzatvoril senát svoje odôvodnenie.

Inštitút účinnej ľútosti je podľa Ústavného súdu možné využiť vtedy, keď niekto nezákonne neodvedie daň alebo si ju skráti. Pri vratke nie. „Ústavný súd konštatoval, že neoprávnené uplatnenie vratky DPH, nie je možné spätne doplatiť. Vrátenie peňazí za neoprávnene, resp. podvodne uplatnenú vratku nie je možné považovať za dodatočné zaplatenie dane,“ vysvetlil ústavný právnik Peter Kresák a dodal, že toto rozhodnutie zaväzuje všetky orgány činné v trestnom konaní a súdy.

Inštitút účinnej ľútosti je podľa Ústavného... Foto: SHUTTERSTOCK
ustavny sud Inštitút účinnej ľútosti je podľa Ústavného súdu možné využiť v prípade, keď niekto nezákonne neodvedie daň alebo si ju skráti.

V marci tohto roku bol z neodvedenia dane obvinený aj podnikateľ Ladislav Bašternák. Podľa vyšetrovateľa si mal ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatniť nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer 2 milióny eur. Ešte v auguste mal Bašternák vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre a mal sa vraj snažiť uplatniť si účinnú ľútosť. Polícia to zatiaľ nepotvrdila, na prípade stále pracuje.

Úrad špeciálnej prokuratúry informoval, že vyšetrovanie pokračuje. „Vyšetrovateľ vykonáva plánované vyšetrovacie úkony, spis s návrhom postupu v predmetnej veci zatiaľ nepredložil,“ informovala hovorkyňa úradu Jana Tökölyová.

V čase, keď Bašternák podával sporné daňové priznanie, platila staršia verzia Trestného zákona a neoprávnený odpočet dane spadal pod trestný čin neodvedenia dane. Trestné stíhanie bolo možné zastaviť zaplatením dane a pokuty. Až novela v októbri 2012 priniesla daňový podvod ako nový trestný čin, pri ktorom účinná ľútosť neplatí.

Podobne to bolo aj v prípade podnikateľa, o ktorom teraz rozhodoval Ústavný súd. Aj on spáchal skutok v čase, keď pod jeden paragraf spadali dve formy konania – neodvedenie dane a poistného a tiež neoprávnené uplatnenie nároku na vrátenie DPH. Ústavný súd teraz potvrdil, že aj keď boli v zákone pod jedným paragrafom, z hľadiska trestu sa k nim nepristupuje rovnako.

Problém s vratkami mala firma prezidenta Andreja Kisku. Finančná správa v roku 2014 narazila na pokus o neoprávnený odpočet DPH v prípade jeho eseročky KTAG, ktorú vlastní spolu s bratom. Vratku vo výške 146 307,82 eura z apríla 2014 jej daniari neuznali a dodatočne jej vyrubili daň 9 226,94 eura. Rozdiel na DPH firma uhradila.

KTAG si tiež v daňovom priznaní za rok 2014 znížila neoprávnene daň o 27-tisíc eur. Náklady vo výške 136-tisíc eur na Kiskovu propagáciu pred prezidentskou kampaňou si totiž nezákonne zaúčtovala do nákladov. Proti konateľovi firmy bolo začaté trestné stíhanie, ktoré preukázalo krátenie dane a poistného. Podľa vyšetrovateľa však trestnosť činu zanikla, keď konateľ uhradil rozdiel dane v plnej výške.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #Andrej Kiska #Ladislav Bašternák #odpočty DPH #kauza Bašternák #vratky z DPH