V dvoch kamiónoch sa tlačilo 78 utečencov

Zo Sýrie, Iránu a z Iraku pochádza 78 ľudí, ktorých v utorok polhodinu po polnoci zadržali policajti v Budatíne, mestskej časti Žiliny.

14.11.2017 11:05 , aktualizované: 19:04
debata (85)

V dvoch kamiónoch mali cestovať z Rumunska, cez Maďarsko a Slovensko do Nemecka. Utečencov viezli tureckí vodiči, ktorých už polícia obvinila z prevádzačstva. Ide o prvý známy prípad, keď slovenská polícia zadržala takú veľkú skupinu utečencov.

„V prvom kamióne sedelo, ležalo aj čupelo 44 osôb a v druhom policajti narátali 34 osôb,“ priblížila Denisa Baloghová, hovorkyňa policajného prezídia. Vodiči mali za prevoz jednej osoby zinkasovať 500 eur. Za zločin prevádzačstva im hrozí 10-ročný trest.

Policajti vodičov z Turecka vyzvali, aby otvorili prívesy, zároveň prizvali aj kolegov z Finančnej správy, keďže kamióny boli zaplombované.
Denisa Baloghová, hovorkyňa policajného prezídia

Policajti všetkých zadržaných migrantov previezli na oddelenie cudzineckej polície. Je potrebné ich vypočuť, procesné úkony prebiehali ešte aj včera večer. Čo sa týka ďalšieho osudu nelegálnych migrantov, ešte nie je známe, čo s nimi bude, teda či budú musieť naše územie opustiť, alebo požiadajú o azyl.

„O ďalšom osude 78 cudzincov sa rozhodne po vykonaní procesných úkonov v zmysle zákona o pobyte cudzincov. Do toho času budú rodiny s deťmi umiestnené v útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach a ostatní v Medveďove,“ povedala Baloghová. Policajná hovorkyňa nevedela povedať, či Slovensko migrantov vráti do Rumunska. „To sa uvidí po procesných úkonoch, keď vyšetrovateľ rozhodne ako ďalej," podčiarkla.

Podľa polície bude o cudzincov, medzi ktorými sú muži, ženy, ale aj maličké deti, určite adekvátne postarané aj kým budú na oddelení cudzineckej polície na Kysuciach. Aj včera tam charita pre nich priviezla pomoc – napríklad zeleninu, potraviny, vodu a pre deti plienky.

Utečencov viezli tureckí vodiči, ktorých už... Foto: Polícia SR
migranti, migrant Utečencov viezli tureckí vodiči, ktorých už polícia obvinila z prevádzačstva.

Policajti podozrivé kamióny sledovali od Kysuckého Nového Mesta. O pár minút a pár kilometrov ďalej, pri Žiline na hlavnom cestnom ťahu ich zastavili. „Policajti vodičov z Turecka vyzvali, aby otvorili prívesy, zároveň prizvali aj kolegov z Finančnej správy, keďže kamióny boli zaplombované,“ uviedla Baloghová. Hneď za dverami síce bol naukladaný tovar, no za ním boli ľudia, ktorí vychádzali za asistencie polície spoza tovaru z kamióna von.

Barbora Meššová z Ligy za ľudské práva hovorí, že je viacero možností, ako sa bude postupovať pri riešení situácie zadržaných cudzincov. Podľa nej sa preskúmava, či sa môže na migrantov použiť Dublinské nariadenie. To znamená, že sa v európskej databáze zistí, či im v Rumunsku odňali odtlačky prstov.

Príslušník policajného zboru vyťahuje z auta... Foto: Polícia SR
polícia, utečenci, dieťa Príslušník policajného zboru vyťahuje z auta dieťa.

„Ak tam je zhoda odtlačkov, tak sa rieši návrat do Rumunska. Keď neprichádza do úvahy Dublinské nariadenie, tak máme bilaterálnu zmluvu s Rumunskom, na základe ktorej by sa tam vrátili,“ povedala Meššová. Ďalšou alternatívou je vyhostenie do domovskej krajiny, nie však v prípade Sýrie a Iraku.

V poslednom období je to u nás jediný prípad s takýmto veľkým počtom nelegálnych migrantov. No stále svedčí o tom, že Slovensko je migračnou trasou. „Sme určite migračnou trasou, napokon svedčia o tom aj hliadky na hraničných priechodoch s Rakúskom. Rakúšania tam majú svojich policajtov a vojakov, to znamená, že vedia, že z Maďarska sa dostávajú utečenci na územie Slovenska a odtiaľ zase idú do Rakúska,“ pripomenul bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Na Kysuciach zadržali policajti migrantov aj pred dvoma rokmi v septembri pri havárii, ktorú spôsobil vodič. Viezol ich tiež do Nemecka. Vtedy cestovalo 20 mužov a 3 deti v nákladnom priestore dodávky. Po nehode sa rozutekali po okolí, kde po nich museli policajti pátrať, kým sa ich podarilo všetkých zhromaždiť a odviezť na policajné oddelenie.

Len dva týždne pred spomenutým prípadom, v lete 2015 zadržali policajti na severozápade Slovenska ženu z Maďarska, ktorá šoférovala dodávku s 29 migrantmi zo Sýrie, medzi nimi bolo desať detí. Vyšetrovateľom aj vo výpovedi pred súdom tvrdila, že k skutku bola donútená. „Z titulu toho, že ak nevykoná tú cestu, doplatia na to jej deti,“ priblížil vtedy advokát Vladimír Žiak. Počas cesty vraj zablúdila, policajti ju zadržali pri Krasňanoch neďaleko Žiliny. Prevádzačka bola za podobný skutok stíhaná aj v Maďarsku.

Podľa Žitného prevádzači využívajú všetky možné spôsoby a trasy, bez ohľadu na to, v čom a v akých podmienkach budú ľudia prevezení. „Tam ide o peniaze,“ skonštatoval Žitný. Aj keď prípadov je už menej ako pred štyrmi či dvoma rokmi, aj záchyty, ako bol tento pri Žiline, svedčia o tom, že migrácia je pre organizovaný zločin stále lukratívny biznis. „Kadiaľ sa dá, tak tadiaľ sa predierajú. Organizovaný zločin to nemá záujem pustiť z rúk, pretože má stopercentný zárobok,“ doplnil Žitný.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #polícia #utečenci #Kysucké Nové Mesto