Kúpime nakoniec od Američanov F-16?

Ďalší obrovský nákup. Rezort obrany vyčlenil 1,1 miliardy eur na stíhačky. Aký typ to bude, nie je ešte rozhodnuté. Ambasáda USA pre denník Pravda potvrdila aktívne rokovania so slovenskou stranou o strojoch F-16V.

16.11.2017 12:30
Stíhačka F–16 Foto:
Stíhačka F–16.
debata (301)

Tlačový atašé americkej ambasády Griffin Rozell pre Pravdu uviedol, že naše ministerstvo obrany zareagovalo na americkú ponuku stíhačiek. „Zo strany ministerstva obrany SR sme dostali žiadosť na lietadlá F-16V,“ povedal Rozell. Americká strana teraz hodnotí slovenské požiadavky, následne pripraví oficiálnu ponuku.

Američania už predtým predložili ministerstvu nacenenie verzie V Block 70/72, ktorá bude vybavená technológiou modernejších strojov F-35. Ak by sa Slovensko nakoniec pre tieto stroje rozhodlo, na základe medzivládnej dohody by mohlo využiť americký vládny program Foreign Military Sales, ktorý spojencom ponúka rovnaké podmienky, aké má aj americká armáda.

Denník Pravda sa opýtal ministerstva, o akých typoch strojov s USA rokuje. „Ako sme už viackrát uviedli, rozhodnutie o budúcnosti nadzvukového letectva vláda do 29. júna 2018 odložila. Do ukončenia rokovaní, ktoré naďalej pokračujú, nie je preto možné poskytnúť o tejto veci bližšie informácie,“ informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Pripomenula, že iné ako proeurópske a proatlantické riešenie zabezpečenia ochrany vzdušného priestoru nepripúšťajú.

Ešte pod vedením bývalého ministra Martina Glváča (Smer) rezort zvažoval hlavne švédske Gripeny. Nešlo však o ich nákup, pretože v tom čase miliardu eur nemal. Zvažoval sa preto prenájom 14 stíhacích lietadiel Jas-39 Gripen. Ten nakoniec švédska vláda odmietla, chcela rokovať len o kúpe alebo lízingu. Či v hre zostali tieto dve možnosti, ministerstvo neuviedlo. Generálny tajomník služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko sa viackrát vyjadril, že pred jednomotovovými Gripenmi by on uprednostnil dvojmotorové F-16.

Český vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr opakovane upozorňuje, že Gripeny by boli pre Slovensko vhodné aj kvôli spolupráci s Českom a Maďarskom, ktoré ich tiež používajú. Sú zhruba o 40 % lacnejšie a majú tiež nižšie prevádzkové náklady. Americkým F-16 sa podľa neho vyrovnajú a v istom ohľade ich aj predstihujú. „F-16 je výborné lietadlo, ale už staršie, a americká armáda tieto starnúce lietadlá nahrádza novými stíhačkami typu F-35. Naopak, Gripen čaká dlhý technologický rozvoj, ktorý jeho schopnosti bude ešte zlepšovať,“ vysvetlil Visingr.

Ochranu slovenského vzdušeného priestoru na základe abonentskej zmluvy v súčasnosti zabezpečuje 12 ruských stíhačiek MiG-29, z ktorých sú letuschopné asi štyri. Dnes je už definitívne jasné, že ruské migy v slovenskej armáde skončia. Zmluva s Ruskom v roku 2019 vyprší. Očakáva sa ale jej krátkodobé predĺženie, až kým sa Slovensku nepodarí obstarať nové stíhačky.

© Autorské práva vyhradené

301 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #stíhačka #modernizácia slovenskej armády