Pat na ÚS sa skončil, Kiska vymenoval troch chýbajúcich sudcov

Prezident Andrej Kiska vymenoval Mojmíra Mamojku, Miroslava Duriša a Janu Laššákovú za nových ústavných sudcov.

14.12.2017 10:07 , aktualizované: 14:54
kiska, duris, lassakova, mamojka Foto: ,
Sudcovia (zľava) Miroslav Duriš, Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a prezident Andrej Kiska (chrbtom) počas vymenovania sudcov Ústavného súdu SR v Prezidentskom paláci
debata (134)

Jeden konflikt o podobu Ústavného súdu sa skončil, druhý sa zrejme čoskoro začne. Prezident Andrej Kiska uzavrel tri roky trvajúci spor s parlamentom. Napokon ustúpil a vymenoval troch ústavných sudcov spomedzi kandidátov zvolených snemovňou tak, ako mu to prikázal Ústavný súd.

Prezident svoje utorňajšie rozhodnutie označil za prehru, súčasne avizoval, že zbrane neskladá. Ďalší zápas sa dá očakávať v súvislosti s obmenou takmer celého Ústavného súdu. V roku 2019 bude prezident vyberať z 18 kandidátov 9 nových sudcov.

Naplno začnú pracovať budúcu stredu

Šéfka ÚS Ivetta Macejková vysvetlila, že nová trojica sudcov začne naplno pracovať od budúcej stredy, keď prijmú na súde nový rozvrh práce a kolegov začlenia do senátov. Vytvoria sa štyri trojčlenné senáty, dovtedy bude potrebné vyriešiť aj viaceré organizačné veci. Macejková pre médiá zdôraznila, že prezidentovi poďakovala za jeho rozhodnutie.

Doplnenie sudcov Ústavnému súdu SR veľmi pomôže. Doterajší sudcovia, ktorí roky čakali na doplnenie kolegov, robili už na doraz a za to im Macejková poďakovala. „Robili nielen veľa, ale najmä kvalitne,“ vyhlásila. Zároveň podčiarkla, že by bola rada, keby prácu súdu niekedy niekto aj pochválil a nielen hanil.

Prezident im zaželal energiu a úspechy

Prezident vo štvrtok za ústavného sudcu vybral bývalého poslanca, ktorý bol členom poslaneckého klubu Smeru, a profesora práva Mojmíra Mamojku. Ďalšou sudkyňou sa stane súčasná poslankyňa parlamentu za Smer Jana Laššáková, ktorá je aktuálne krajskou predsedníčkou Smeru v Banskej Bystrici. Tretím ústavným sudcom bude Miroslav Duriš, ktorý je notárom a externým vysokoškolským pedagógom.

Prezident zaželal novej trojici ústavných sudcov veľa energie, úspechov, dobrých a profesionálnych rozhodnutí. „Na moje čakanie sta čakali dlhší čas. Vyjadrujem nádej, že svojou prácou prispejete k rozvoju práva na Slovensku,“ uviedol Kiska.

Prezident Andrej Kiska počas vymenovania sudcov... Foto: SITA, Diana Černáková
kiska Prezident Andrej Kiska počas vymenovania sudcov Ústavného súdu SR v Prezidentskom paláci.

Mimoriadne naliehavá úloha

Kiska na svojej verifikovanej stránke na facebooku uviedol, že novej trojici sudcov verí a dúfa, že „prispejú k posilneniu autority ústavného súdu v očiach odbornej aj širšej verejnosti.“

Prezident práve toto považuje za mimoriadne naliehavú úlohu. „Dobre fungujúci právny štát musí byť postavený na dôvere k jeho najdôležitejším ústavným inštitúciám.“

Ako informoval vo štvrtok tlačový odbor strany Smer čerstvo menovaná ústavná sudkyňa Jana Laššáková už nie je členkou Smeru. Laššákovej zaniklo členstvo k 13. decembru 2017 a zároveň sa vzdala aj funkcie krajskej predsedníčky v Banskobystric­kom kraji.

Laššákovú by mal v Národnej rade SR v januári nahradiť Ľuboš Martinák. Ten už v parlamente pôsobil, a to od roku 2010. V roku 2016 kandidoval zo 71. miesta a do NR SR sa nedostal.

Poslanecký sľub zloží na schôdzi, ktorá sa začne 30. januára. Martinák je z Medzilaboriec. Vyštudoval Lesnícku fakultu na Vysokej škole lesníckej a drevárskej vo Zvolene.

Ústavný súd považuje Kiska aj v na našom demokratickom štáte za najváženejšiu súdnu autoritu. „Chráni základné práva a slobody ľudí. Jeho úlohou je nestranne, nezávisle a dôsledne ochraňovať ústavnosť, zabezpečovať súlad právneho poriadku s ústavou a medzinárodnými zmluvami,“ uviedol na facebooku prezident.

Danko: Z dvojice Mamojka a Laššáková si mal prezident vybrať iba jedného

Predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi je ľúto, že nebola akceptovaná vôľa národnej rady vymenovaním Jany Laššákovej a Mojmíra Mamojku za ústavných sudcov. Podľa neho totiž obaja boli kandidátmi na jedno uvoľnené miesto. Danko tak reagoval po vymenovaní ústavných sudcov prezidentom Andrejom Kiskom s tým, že obaja boli kandidátmi na voľné miesto po ústavnom sudcovi Ľubomírovi Dobríkovi.

„Tri roky nebol ústavný súd funkčný. Dnes je trend, že právnici naľavo aj napravo sa zhodujú, že predseda NR SR Andrej Danko pravdu nemá. Jeden z kandidátov Jana Laššáková a Mojmír Mamojka sa dnes ústavným sudcom stať nemal,“ vyhlásil s tým, že Národná rada SR si svoje povinnosti riadne splnila. Danko v stredu listom upozornil prezidenta Kisku, že by nemal vymenovať naraz za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú.

Požiada ÚS o výklad?

Danko však nevylúčil možnosť, že požiada Ústavný súd SR o výklad Ústavy SR v prípade vymenovania trojice sudcov Mojmír Mamojka, Jana Laššáková a Miroslav Duriš. „Som proti prúdu, ale v živote som sa to naučil. Som sám sebou,“ uviedol. Tiež predpokladá, že niektorí z nevymenovaných sudcov sa budú sťažovať na Ústavnom súde SR.

„V provom momente som ocenil, že konečne ústavný súd má možnosť mať plnohodnotný počet sudcov,“ povedal Danko. Zároveň dodal, že sa cíti so svojím názorom osamotený. Ale aj napriek tomu chce mať korektný vzťah s predsedom vlády aj s prezidentom. „Keď nemôžeme menovať koho chceme, tak urobíme naschvál?“ pýtal sa dnes Danko.

Bitka o lepšie súdnictvo

„Radšej prijímam prehru v jednej bitke, aby sme v zápase o lepšie súdnictvo mohli pokračovať ďalej,“ vyhlásil v utorok Kiska. Zároveň ostro kritizoval prvý senát Ústavného súdu, ktorý mu minulý týždeň prikázal, aby vymenoval troch sudcov zo siedmich kandidátov zvolených parlamentom.

Podľa neho nález prvého senátu „vstúpi do dejín ústavnoprávnej praxe na Slovensku ako jedno z jeho najhorších rozhodnutí“. Nález označil za „svojvoľný, plný formálnych a vecných chýb a prejav pohŕdania Ústavou SR“.

Noví sudcovia Ústavného súdu

  • Mojmír Mamojka (67) – právnik a vysokoškolský profesor vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. V 70. rokoch pôsobil ako právnik čakateľ na Mestskej prokuratúre v Bratislave a ako podnikový právnik. Neskôr sa stal vedúcim majetkovo-právneho oddelenia ministerstva financií a od roku 1985 pracoval na Právnickej fakulte UK – najskôr ako odborný asistent, neskôr aj ako vedúci katedry a dekan fakulty. Vo voľbách 2006, 2010 aj 2012 sa dostal do parlamentu na kandidátke Smeru. Pôsobil najskôr ako predseda ústavnoprávneho výboru, neskôr šéfoval školskému výboru. Do roku 2013 bol rektorom súkromnej vysokej školy v Sládkovičove.
  • Miroslav Duriš (51) – notár a externý vysokoškolský pedagóg. Vzdelanie získal na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V roku 2008 sa stal prezidentom Notárskej komory SR. Za kandidáta na ústavného sudcu ho navrhol v roku 2014 vtedajší šéf Notárskej komory Karol Kovács.
  • Jana Laššáková (65) – poslankyňa, niekdajšia podpredsedníčka NR SR a bývalá šéfka poslaneckého klubu Smeru vyštudovala Právnickú fakultu UK v Bratislave. V parlamente, ako členka Smeru, je od roku 2002, predtým pôsobila ako podniková a komerčná právnička. V súčasnosti zastáva funkciu podpredsedníčky dvoch parlamentných výborov – ústavnoprávneho a výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného ú­radu.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #sudcovia #Andrej Kiska #Ivetta Macejková #ústavní sudcovia