Zákaz čertov na poslednú chvíľu

Z plánovanej zábavy sa stala kauza, nad ktorou niektorí ľudia len nechápavo krútia hlavou. Mestskí poslanci v Piešťanoch rozhodli, že z centra mesta vykážu sprievod čertov – zábavnú šou.

14.12.2017 18:02 , aktualizované: 19:30
debata (52)

Dôvodom má byť najmä to, že maska čerta stelesňuje zlo. Nad slovenskou premiérou pochodu krampusov, ktorý má tradíciu v Rakúsku, visí otáznik. Dohru môže mať na súde.

Vášne rozpútala petícia obyvateľov proti podujatiu, ktorí poukazujú na kresťanstvo a advent. Pri pochode v maskách podľa petičiarov ľudia strácajú zábrany. Mesto im vyhovelo. Chystá sa zastaviť čertovský pochod pre údajné obmedzenie vo verejnej doprave. „V tejto chvíli je to jediná zákonná možnosť, na základe ktorej o tom môžeme uvažovať,“ uviedol piešťanský primátor Miloš Tamajka. Upozornil, že reklamná agentúra B & R Group sprievod riadne ohlásila. „Mesto nemá kompetenciu nahlásené kultúrne podujatie povoliť či nepovoliť. Môžeme ho zakázať len na základe stanovených dôvodov," doplnil primátor.

Zástupca spoločnosti B & R Group Ján Románek povedal, že si počkajú na oficiálne vyjadrenie mesta. „Sadneme si vo firme, stretneme sa s právnikom a rozhodneme o ďalších krokoch,“ dodal. Povedať v tejto chvíli, či akcia bude, alebo nebude, je podľa neho predčasné. Obmedzenie verejnej dopravy považuje za smiešnu zámienku. „Na stretnutí s mestom bol prítomný aj zástupca dopravcu a ten sa vyjadril, že podujatie pre nich nepredstavuje žiadny problém,“ doplnil Románek. Sprievod je naplánovaný v nedeľu o piatej hodine popoludní. Na doručenie rozhodnutia o zákaze má radnica len jeden pracovný deň. Je preto otázne, či do akcie bude mať organizátor v rukách oficiálny dokument. Za nerešpektovanie zákazu hrozí organizátorovi maximálna pokuta 332 eur. Ak podujatie zruší, môže si od mesta nárokovať náhradu vzniknutej škody.

Online petíciu proti sprievodu podpísalo viac ako 2 500 ľudí. Ďalšie podpisy sa vyzbierali fyzicky. Mestský úrad zaplavilo v uplynulom týždni množstvo nesúhlasných podnetov, niektoré mali vulgárny a výhražný charakter. Na nedeľňajšom pochode sa malo ukázať asi 40 masiek zo Slovenska i Česka.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #krampus #čerti