Exekučná amnestia: Niektorým odpustia úroky aj časť dlhov

Pripravovaná exekučná amnestia už dostáva konkrétnejšie črty.

04.02.2018 20:00
MOST-HÍD: Aktuálne dianie v koalícii Foto: ,
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár
debata (113)

Nezamestnaným ľuďom či dôchodcom by sa odpustili úroky a časť dlhov. Exekúcie staršie ako päť rokov by sa zo súdov stiahli s tým, že veritelia podajú nové návrhy. Prvé náčrty prezradil predseda Mostu-Híd Béla Bugár v politickej diskusii na RTVS O 5 minút 12.

„Prinášame pomoc ľudom, ale nie je to amnestia, pretože tá znamená, že sa odpustí všetko, čo je nereálne. Určite chceme odpustiť úroky aj časť istiny,“ povedal Bugár. Časť istiny by sa odpúšťala určitým percentuálnym pomerom. Napríklad, ak je exekúcia staršia ako tri roky, zľavilo by sa 50 %, v prípade štyroch rokov by to bolo 30 %. Bugár tvrdí, že je to len príklad, a presné percentá sú ešte predmetom diskusie v rámci vládnej koalície. „Ak má niekto teraz dlh dvetisíc eur, po odpustení úrokov a časti istiny by sa zaviazal z neho zaplatiť 600 eur, napríklad aj v splátkach. Dlh by sa v takom prípade vymazal,“ dodal Bugár. Exekúcie staršie ako 5 rokov, keď je vymožiteľnosť dlhu prakticky nulová, by podľa Bugára mali byť stiahnuté zo súdov. „Tí veritelia, ktorí stále dúfajú, že niečo z toho môžu dostať naspäť, tak môžu podať nový návrh na exekučnom súde v Banskej Bystrici, ktorý bol na to zriadený,“ poznamenal šéf Mostu-Híd. Pripomenul, že exekútorovi treba zaplatiť jeho odmenu, ak ju nezaplatí dlžník, bude ju musieť uhradiť veriteľ. Štát bude podľa neho amnestia stáť niekoľko desiatok miliónov eur. Jej presné kritériá by mali byť známe v tomto polroku. Dnes je na rôznych súdoch vedených 3,7 milióna starých exekúcii. Od vlaňajšieho marca na súde v Banskej Bystrici pribudlo 960-tisíc nových. Z toho až 450-tisíc ľudí má viac než jednu exekúciu, viac ako 6 exekúcii sa eviduje u 134-tisíc dlžníkov a viac než desať až pri 50-tisícoch. Bugár uviedol aj raritu – jedného dlžníka so 143 exekúciami.

Podľa Roberta Madeja (Smer) koaličné strany o exekučnej amnestii debatovali a určitá legislatívna podoba nového návrhu tu je. Prvý nástrel koaličnej rade predstavila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) v polovici januára. „Politická úroveň exekučnej amnestie je už predrokovaná, politické strany prejavili záujem, druhá úroveň bude odborná, na ktorej sa doladí návrh,“ doplnil Madej. Predpokladá, že k novému návrhu prebehne stretnutie s ministerskou Žitňanskou na konci tohto týždňa.

Madej verí, že sa podarí vyriešiť problém s počtom exekúcii, ktoré sa namnožili. Treba to však urobiť spôsobom, ktorý neohrozí vymožiteľnosť práva pre veriteľov. Exekučný poriadok podľa neho aj dnes rieši zastavenie exekučného konania, ak sa v priebehu piatich rokov v prípade fyzickej osoby alebo v priebehu 2,5 roka v prípade právnickej osoby nepodarí nič vymôcť. Ide o prípady účelovo otvorených exekučných konaní.

Tibor Bernaťák (SNS) uviedol, že podrobnosti návrhu presne nepozná. „Určite k tomu bude sedieť koaličná rada, tam to prejdeme,“ dodal šéf poslaneckého klubu národniarov. Cieľom exekučnej amnestie môže byť podľa premiéra Roberta Fica posilnenie pracovného trhu. Riešila by situáciu 40– až 70-tisíc ľudí, ktorí sa podľa odhadov Sociálnej poisťovne vyhýbajú zamestnaniu, pretože by im na ich zárobok siahli exekútori. Druhou možnosťou je zamerať sa pri exekučnej amnestii na dlhy voči štátnym inštitúciám. „Robil by som veľký rozdiel v tomto, či niekto si požičal peniaze na dovolenku a tieto peniaze nevrátil, alebo si chcel kúpiť luxusný televízor, a človekom, ktorý z dôvodu sociálnej núdze siahal po pôžičkách,“ ozrejmil premiér ešte v januári. Opatrenia môžu mať dosah na štátny rozpočet od desiatok do stoviek miliónov eur. Slovensku sa podľa Fica hospodársky darí a štát bude mať na exekučnú amnestiu v roku 2018 finančné prostriedky.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #exekučná amnestia