Slovenka sa snažila oklamať švajčiarských podvodníkov, dostala päť rokov

Trest odňatia slobody na päť rokov nepodmienečne za pokus podvodu voči zahraničnému subjektu vymeral senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 41-ročnej Denise Burzovej z Trnavy.

19.02.2018 15:26
Špecializovaný trestný súd Foto: ,
Špecializovaný trestný súd - pracovisko Banská Bystrica.
debata (21)

Rozsudok je právoplatný, pretože prokurátor i obžalovaná sa voči nemu neodvolali. Burzovú na súd eskortovali z výkonu osemročného trestu odňatia slobody za daňové podvody, spáchané na Slovensku.

Burzová v roku 2012 uzavrela ako šéfka spoločnosti Ekonstavmat Trnava zmluvu o úvere s istou firmou v Ženeve. Švajčiari mali požičať slovenskej občianke 210 miliónov dolárov. Požadovali však vopred uhradiť jednorazový poplatok vo výške 2,6 percenta z poskytnutého úveru, čo predstavovalo takmer 5,9 milióna amerických dolárov. Burzová to prisľúbila, ale do Švajčiarska e-mailom poslala desať sfalšovaných cezhraničných platobných príkazov. Rovnako bonitu a spoľahlivosť klienta tiež dokladovala falošnými dokumentmi.

Na podvod zo strany Burzovej sa prišlo a následne slovenské orgány zistili, že komunikovala tiež s podvodníkmi, ale tí „pracovali“ sofistikovanejšie. Peniaze nedostala Burzová, ani Švajčiari. Burzovú začali stíhať za obzvlášť závažný zločin podvodu v štádiu pokusu. Slovenskú podvodníčku chytili na základe európskeho zatykača v Španielsku v roku 2015 a v októbri ju odovzdali našej justícii. Následne sa dostala do výkonu osemročného trestu za podvody na Slovensku.

Hrozilo jej desať až pätnásť rokov

Na pojednávaní pred senátom na pracovisku ŠTS v Banskej Bystrici Burzová vinu priznala. Vzhľadom na priznanie a ďalšie poľahčujúce okolnosti jej senát vymeral päť rokov odňatia slobody, ktoré si odpyká v ústave s najnižším stupňom stráženia. Ide o ďalší trest, čím sa celková výmera za podvodné konanie zvýšila na trinásť rokov.

Za zločin podvodu možno uložiť trest desať až pätnásť rokov nepodmienečne. Súd však akceptoval návrh prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry i obhajkyne, ktorí dôvodili aj odstupom času, priznaním, tým že skutok nebol dokonaný a nebola spôsobená žiadna škoda. V prospech nižšieho trestu bolo aj dobré správanie Burzovej vo výkone trestu za predošlé podvodné konanie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #Švajčiarsko #podvodníci #Špecializovaný trestný súd