Pre nedostatok internistov zatvárajú oddelenia

Vo viacerých nemocniciach museli úplne alebo dočasne zatvoriť celé oddelenia. Lekári odišli pracovať do zahraničia, dosiahli dôchodkový vek alebo lekárky opustili zamestnanie pre tehotenstvo.

20.02.2018 15:00
nemocnica, lekar, pacient, zdravotnictvo, cakaren, Foto: ,
Dôvodov na odchod doktorov je viac, ten najvýznamnejší je plat.
debata (53)

Tak sa stalo aj v Bánovciach nad Bebravou, kde kvôli chýbajúcim internistom na niekoľko týždňov uzavreli celé interné oddelenie. Jedno interné oddelenie už zaniklo v neďalekej Ilave. Časť pacientov sa tak presunula do nemocnice v Handlovej. Postele na oddelení pre dlhodobo chorých sú tam dnes plné.

Bánovská nemocnica, ktorá patrí do siete nemocníc skupiny Agel, dočasne obmedzila prevádzku interného oddelenia, ktoré je vybavené novou a modernou prístrojovou technikou. „Pokračujeme v realizácii potrebných krokov na posilnenie lekárskeho personálu, ktorými by sme situáciu stabilizovali,“ reagovala hovorkyňa Agel Alžbeta Sivá. Oddelenie chcú otvoriť čo najskôr, počítajú s tým, že už začiatkom marca by mohlo znova fungovať.

Dôvodov na odchod doktorov je viac, ten najvýznamnejší je plat. „Prídu z Viedne a ponúknu nám raz toľko, ako zarobíme tu. Na Slovensku tak zostávajú poväčšine lekári, ktorí sa nechcú odlúčiť od svojich rodín alebo jednoducho nechcú opustiť krajinu, pretože to tu majú radi. Internisti riešia doslova všetko. Je to jedna z najťažších lekárskych profesií. Ak už je niekto internistom, chce mať aj dobrý plat,“ vysvetlil lekár z nemocnice, ktorý si neželal uviesť meno.

Opatrenia v okolitých nemocniciach aj v Bánovciach pocítila nemocnica v Handlovej, vzdialená asi 50 kilometrov. Pribudli tam najmä pacienti v seniorskom veku. „Na náraste počtu hospitalizácií v poslednom období sa podpísalo viacero faktorov. Zvýšený nápor evidujeme v dôsledku zrušených interných oddelení v okolitých okresoch. Na existujúcich, nezrušených oddeleniach je zas poskytovaná akútna zdravotná starostlivosť, pričom pokračovanie liečby na týchto lôžkach nie je možné z dôvodu veľkého tlaku na kapacitu lôžok,“ vysvetlila primárka oddelenia pre dlhodobo chorých Miriam Kvostková.

Pod nával pacientov sa podľa Kvostkovej podpisuje aj dlhovekosť, u seniorov nárast počtu ťažkých zranení v dôsledku pádu. Ďalšou častou príčinou sú srdcové ochorenia a ochorenia pľúc u bývalých baníkov, keďže Handlová a okolie je banskou oblasťou. Zvýšil sa tiež počet onkologických pacientov.

V Trenčianskom kraji spravuje nemocnice aj samotná župa. Jej hovorkyňa Veronika Rezáková povedala, že výpadky lekárov u nich neohrozili zdravotnú starostlivosť. Župa podľa nej vo svojich nemocniciach za posledný rok nezatvorila ani jedno oddelenie. „Trenčiansky samosprávny kraj práve naopak, vzhľadom na kritickú situáciu, ktorá vznikla v regióne v dôsledku postupného rušenia jednotlivých lôžkových interných oddelení, navýšil lôžkový fond oddelenia vnútorného lekárstva v Nemocnici v Považskej Bystrici o 25 postelí,“ doplnila Rezáková.

V Považskej Bystrici v januári pribudlo nové geriatrické oddelenie s 25 lôžkami, vlani v marci v Myjave otvorili oddelenie pre dlhodobo chorých s počtom postelí 25. V tomto roku pripravuje župa v spolupráci s nemocnicami Prievidza a Považská Bystrica rozšírenie JIS interných oddelení.

Prezident asociácie nemocníc Marián Petko vraví, že situácia je zlá a bude ešte horšia. „Zatiaľ sa oficiálne nikde nezatvárajú oddelenia. Prvý povedal Svet zdravia vo Svidníku, že zruší pôrodnicu a nechá si len gynekológiu, lebo tam nemá doktorov. To bola jediná otvorená informácia, inde sa oddelenia oficiálne zlučujú či maľujú. A či očakávam, že k zatváraniu bude dochádzať? Bude, pretože všetky predpoklady na to vytvorené sú,“ tvrdí Petko.

Tento trend ide podľa neho naprieč celým Slovenskom. „Musím povedať, že to nie je len problém interných oddelení a nie je to problém iba Trenčianskeho kraja. Presne taký istý problém, aký má dnes Agel alebo Svet zdravia, môže mať čoskoro ktorákoľvek župa, ktorá prevádzkuje nemocnice,“ doplnil šéf asociácie.

Podľa neho počet lekárov vzhľadom na počet obyvateľov nie je až taký nedostatočný. Iné je to už v nemocniciach, a najmä regionálnych. Lekári, ktorí chcú zostať na Slovensku, majú prioritne záujem pracovať v čo najväčších nemocniciach, v štátnych fakultných a univerzitných. „Platí pravidlo, že čím je menšia nemocnica a čím je okres viac vzdialený od miest, tým má väčší problém, pretože lekári tam nechcú ísť,“ uzavrel Petko.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #Marián Petko #nedostatok lekárov