Sklabinský hrad predávajú cez realitku

Zrúcanina hradu Sklabiňa, ktorý býval v minulosti hrdým sídlom Turčianskej župy, je na predaj. Ponúka ju realitná kancelária zo Žiliny za 250-tisíc eur. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou.

21.02.2018 15:00
Sklabinský hrad Foto: ,
Hrad je v súčasnosti zrúcaninou, niektoré jeho časti sa však zachovali, zostali aj kamenné portály v klenbách okien.
debata (21)

Hrad sa týči nad obcou Sklabinský Podzámok. Jeho majiteľom je kysucký podnikateľ. Prečo ho predáva, nechcel pre denník Pravda povedať. Vedúci pobočky realitnej kancelárie v Žiline a okolí Lukáš Majerčík reagoval, že hrad predávajú po prvýkrát.

„Poznáme sa s majiteľom dlhšie a v jednom rozhovore spomenul, že chce hrad predať. Bol by rád, keby sa dostal do rúk niekoho, kto by ho dokázal zrekonštruovať, dať do neho určité peniaze a nájsť si čas na opravu alebo aspoň zakonzervovanie nehnuteľnosti, aby ďalej nechátral,“ povedal Majerčík.

Potvrdil, že sa ozvalo viacero záujemcov. „Už ich evidujem viac ako osem, ale takí vážni sú tam asi len dvaja. Ostatní sa viac-menej len informovali a pýtali sa na nejaké veci,“ upresnil vedúci pobočky. Podľa neho bolo šesť záujemcov zo Slovenska a dvaja zo zahraničia. Z vážnych kupcov je jeden Slovák a jeden zo zahraničia. Zahraničný kupec sa má prísť po 26. februári pozrieť na hrad.

Kúpna cena je 250-tisíc eur, čo predstavuje 26,04 eura za štvorcový meter. Pozemok má výmeru 9 600 štvorcových metrov a nový majiteľ získa okrem pamiatky aj poukaz od cestovnej kancelárie na dovolenku na Kanárskych ostrovoch. Za 250-tisíc sa dá napríklad kúpiť trojizbový byt v centre hlavného mesta.

Hrad je v súčasnosti zrúcaninou, niektoré jeho časti sa však zachovali, zostali aj kamenné portály v klenbách okien. Viaceré paláce sú zasypané suťou a čo sa nachádza pod ňou, nik netuší. „Je možné, že nový majiteľ tam natrafí na poklady,“ doplnil s úsmevom Majerčík.

Zároveň upozornil na hrozbu, že ak sa začne s výkopovými prácami, časť pamiatky sa prepadne. Na bráne do hradu preto visí ceduľa s varovaním, že vstup do areálu je nebezpečný a je tu dokonca riziko smrti. Pri vstupe je zrekonštruova­ná bašta.

Podľa riaditeľky Pamiatkového úradu Kataríny Kosovej môže kultúrnu pamiatku vlastniť ktokoľvek. Môže s ňou narábať ako so svojou nehnuteľnosťou, do čoho úrad nevstupuje. Pri hradoch je viazaný zákonom o ochrane pamiatok a pri opravách musí komunikovať s pamiatkarmi. „My vítame každého majiteľa, ktorý je ochotný do hradných objektov investovať, pretože to je skutočne jedna enormná investícia,“ podčiarkla Kosová.

Zrúcanina hradu Sklabiňa pri leteckom pohľade.
Niektoré časti Sklabinského hradu zostali ešte...
+2Sklabinský hrad je momentálne na predaj...

Peniaze na opravy môže majiteľ získať aj od rezortu kultúry. „Ministerstvo podporuje rekonštrukciu a obnovu pamiatok prostredníctvom špecializovaného dotačného programu Obnovme si svoj dom. O podporu môžu žiadať majitelia národných kultúrnych pamiatok, a to tak fyzické či právnické osoby, ako aj mestá a obce, občianske združenia, cirkvi a podobne. V tomto roku je na tento účel z rozpočtu ministerstva kultúry vyčlenených takmer dvanásť miliónov eur,“ pripomenul hovorca ministerstva Jozef Bednár.

Hrad by rado videlo opravený aj približne 190 obyvateľov Sklabinského Podzámku, nad ktorým sa týči. Tí sa len pozerajú na to, ako pamiatka z roka na rok stále viac chátra. „Je to smutný pohľad, vidieť, ako sa hrad pomaly rúca, ako z neho vypadávajú kamene a rúcajú sa celé múry,“ povzdychla si starostka obce Božena Drobková.

Podľa nej malá obec nemala v minulosti peniaze na to, aby ich mohla investovať do rekonštrukcie hradu, ale ľudia by boli šťastní, ak by mu niekto prinavrátil niekdajšiu slávu. „Nemáme nič proti tomu, keby ho kúpil aj súkromník. Hrad býval v minulosti významným sídlom župy, určite si zaslúži rekonštrukciu,“ dodala starostka.

Hrad Sklabiňa vznikol v 1. polovici 13. storočia na staršom hradisku. V 13. storočí sa stal strediskom hradného panstva. Od roku 1328 tu sídlila Turčianska župa. V roku 1436 po prvýkrát vyhorel, dočkal sa však postupnej rekonštrukcie. Jeho najvýznamnejšími vlastníkmi boli Révayovci.

V roku 1527 ho získal František Révay, ktorý sa stal veľmi skoro dedičným županom Turca. V roku 1554 hrad rozšíril o južné, druhé predhradie. Stalo sa tak preto, aby ho ochránil pred tureckými nájazdami, ktoré ohrozovali predovšetkým južné kraje Slovenska. V rokoch 1610 až 1612 si Révayovci postavili v treťom predhradí pohodlný renesančný poschodový kaštieľ, ktorý aj opevnili.

Podľa povesti tu bol v minulosti takmer mesiac zatvorený aj najznámejší slovenský zbojník Juraj Jánošík, ktorý utiekol ako regrút od cisárskeho vojska. Z hradu sa neskôr Turčianska župa presťahovala do kaštieľa, kde sídlila až do 18. storočia. Potom sa presťahovala do nového župného domu v Martine.

Počas druhej svetovej vojny hitlerovské vojská podpálili nielen kaštieľ a hrad, ale aj celý Sklabinský Podzámok. Koncom deväťdesiatych rokov minulého storočia sa hrad dostal do rúk obce. Tá nemala na opravy peniaze. Skupina dobrovoľníkov vytvorila občianske združenie Donjon a v roku 2000 ho dostala do prenájmu.

Zmluvu so združením samospráva vypovedala o sedem rokov neskôr, keď sa našiel záujemca o kúpu, kysucký podnikateľ. V roku 2009 s ním obec vytvorila spoločnú firmu, kde mal podnikateľ o niečo väčší podiel. Neskôr získal aj podiel obce a stal sa výlučným majiteľom hradu.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #národná kultúrna pamiatka #Sklabinský hrad