Všetko inak: Fico podá demisiu, ak bude mať Smer premiéra. Voľby asi nebudú

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer) je pripravený podať demisiu už vo štvrtok a aj predstaviť svojho nástupcu (hovorí sa o Petrovi Kažimírovi alebo Petrovi Pellegrinim). Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré už absolvoval, má však tri podmienky. V reakcii na vyhlásenie premiéra ministerka Lucia Žitňanská uviedla, že v budúcej vláde už nebude.

14.03.2018 13:40 , aktualizované: 22:16
KOALÍCIA: Vyhlásenie predsedov strán Foto: ,
Zľava: Premiér SR a predseda strany Smer Robert Fico, predseda NR SR a predseda strany SNS Andrej Danko a podpredseda NR SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas vyhlásenia zásadného politického stanoviska predsedov koaličných strán.
debata (1758)
  • Robert Fico odstúpi, ak prezident Kiska bude rešpektovať, že Smer bude mať premiéra a zostaví novú vládu

Medzi podmienky Fica patrí, že hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu.

Robert Fico sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita. „Je dôležité, aby súčasná vládna koalícia naďalej napĺňala svoj mandát od voličov. SR je v dobrej kondícii, čo je aj zásluhou súčasnej vládnej koalície. Preto je našou povinnosťou aj naďalej napĺňať vôľu ľudí a neodovzdať štát opozičným amatérom a krikľúňom,“ odkázal Fico s tým, že on osobne je preto ochotný urobiť maximum.

Keď premiér podá demisiu, mimoriadna schôdza v pondelok nebude, pripomenuli predstavitelia opozície. Nebude totiž koho odvolávať.

Novým premiérom by mohol byť Kažimír, či Pellegrini

Fico zároveň uviedol, že už niekoľko dní je Slovensko v kríze, ktorá je spôsobená bezohľadným zneužívaním tragédie dvoch mladých ľudí na politické účely. „Slovenská opozícia aj médiá dávno zabudli na potrebu vyšetrenia vraždy a spolupodieľajú sa na destabilizácii spoločnosti. Tento stav sa odrazil aj na politických pomeroch vo vnútri vládnej koalície,“ priznal. Premiér zároveň odmietol vytváranie obrazu Slovenska ako čiernej diery. „Je absolútne nepravdivý,“ vyhlásil.

V súvislosti s Ficovou demisiou sa začali v médiách objavovať mená jeho možného nástupcu. Podľa televízie Markíza by to mohol byť Peter Kažimír, alebo Peter Pellegrini.

Žitňanská končí

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa rozhodla v budúcej vláde nepokračovať, informoval hovorca rezortu Peter Bubla. Ako uviedol, to, že Žitňanskej nestačí len odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ale musí prísť aj k zmene na poste premiéra, bolo verejne známe.

Podľa informácií agentúry SITA budú novými ministrami vnútra a kultúry Denisa Saková a Erik Tomáš.

„Súhlasí preto aj s dnešným rozhodnutím predsedníctva strany Most-Híd. V budúcej vláde sa rozhodla už nepokračovať,“ uviedol Bubla.

Danko i Bugár krok ocenili

Predseda SNS Andrej Danko Ficov krok ocenil. „Nepopriem, že nami zmietajú emócie. O to viac cítime obrovskú zodpovednosť,“ konštatoval a poukázal na možnú zostavu budúcej vlády zloženú zo súčasnej opozície. „Nehovorím, že na všetko som dozrel, veľa vecí sa učím. Ale nechcem, aby táto generácia politikov riadila tento štát,“ zdôraznil.

Aj líder Mosta-Híd Béla Bugár si rozhodnutie Fica cení. „Nová vláda, nová zodpovednosť a pokračovanie v tom, čo sme začali pred dvoma rokmi,“ povedal.

Podľa jeho slov aj toto rozhodnutie môže priniesť upokojenie situácie. „Ale ako môžeme očakávať zodpovednosť od opozície, ktorá tvrdí, že vláda už padla a netreba v parlamente nič robiť? Zodpovední politici robia ináč,“ dodal.

Kisku lídri informovali

Prezident Andrej Kiska potvrdil, že sa stretol s predsedami koaličných strán, ktorí ho informovali o ich návrhu riešenia politickej krízy na Slovensku. Informovali ho tiež, že prinesú minimálne 76 podpisov poslancov Národnej rady SR, ktorí budú podporovať návrh riešenia vládnej koalície. Reakciu prezidenta na vyhlásenie koaličných lídrov Roberta Fica (Smer), Andreja Danka (SNS) a Bélu Bugára (Most-Híd) poskytol jeho hovorca Roman Krpelan.

Jarjabek: Ficov krok je veľkorysý

Podpredseda poslaneckého klubu Smeru Dušan Jarjabek považuje postup premiéra Roberta Fica za veľkorysý a nečakaný.

„Hovorí to o veľkej zodpovednosti za stav Slovenska. Dostali sme do situácie, v akej táto republika nikdy nebola, keď sa hrubým spôsobom zneužíva pre politicé ciele vražda novinára a jeho partnerky. Všimnite si, že v tejto chvíli už nikto nehovorí o hroznej dvojnásobnej vražde, ale celá opozícia hovorí o politike. Ako keby bola zbláznená za mocou. Absolútne nerešpektuje výsledky volieb. Nesmierne si vážim, že sa traja lídri vedeli v tejto ťažkej situácii dohodnúť mysliac na stav štátu,“ uviedol Jarjabek.

Podľa neho pred dvomi týždňami všetci hovorili o úspešnom príbehu Slovenska, ako sa mu darí. „Čo sa stalo za dva týždne, že opozícia má pocit, že sme pred treťou svetovou vojnou? Vraždu treba čím skôr vyšetriť. Dúfam, že sa všetci dozvieme, kto stál za týmto hrozným činom,“ dodal poslanec.

Hrnčiar: Poslanecký klub Mostu zostáva jednotný

Poslanecký klub Most-Híd zostane podľa podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara jednotný. Ako povedal, predsedníctvo strany podľa pondelkového rozhodnutia republikovej rady posúdilo novú situáciu a súhlasilo s postupom, na ktorom sa dohodli koaliční lídri. „My to rešpektujeme,“ povedal Hrnčiar, ktorý je jedným zo štvorice poslancov, čo do poslaneckého klubu Mostu prišli v roku 2016 zo strany Sieť.

Kresák je spokojný, demisiu Fica požadoval

Poslanec NR SR za stranu Most-Híd Peter Kresák nevidí dôvod nevysloviť uspokojenie nad tým, že vznikne nová vláda. Ako povedal, víta, že sa podarilo dosiahnuť dohodu, ktorá môže upokojiť situáciu, stabilizovať parlament a spoločnosť. „My sme dosiahli takmer nemožné. Skončila štátna radkyňa Mária Trošková, tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň, padol minister vnútra Robert Kaliňák, odchádza premiér Robert Fico. To by pred pár dňami nikto neveril. Tlak bol úspešný,“ vyhlásil Kresák, podľa ktorého, ak by nebol zásadný postoj Mostu, neboli by sme v súčasnosti v tejto situácii.

Kresák patril v Moste-Híd k tým politikom, ktorý okrem demisie ministra vnútra požadoval aj odchod premiéra.

Hrnko o možnosti nadýchnuť sa

Rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), podať demisiu, dáva koaličným partnerom možnosť nadýchnuť sa, myslí si podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko.

„Získavame tým novú silu na plnenie vládneho programu, ktorý si táto koalícia stanovila v roku 2016,“ povedal Hrnko. Ten predpokladá, že do riadnych volieb by už nemuseli v koalícii vznikať „sporné problémy“.

SNS je so svojimi ministrami vo vláde spokojná, Hrnko tvrdí, že nevidí dôvod, aby sa na ministerstvách obrany, školstva a pôdohospodárstva menili.

„Štvrtkové rozhodnutie premiéra vnímam ako jeho gesto voči požiadavkám Mostu-Híd, " povedal prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška, ktorý preto verí v ďalšie fungovanie vládne koalície. Bugár a Fico podľa neho našli kompromis, "hoci sa dlho rozchádzali v riešení súčasnej situácie“.

Podmanický hovorí o veľkosti, Vašečka o opíjaní rožkom

Premiér Robert Fico dnes podľa predsedu krajskej organizácie Smeru v Žiline Jána Podmanického ukázal svoju ľudskú veľkosť. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, Fico je jeden z najtalentova­nejších politikov na Slovensku. „V záujme Slovenska a vlády dokázal Fico potlačiť vlastné ambície. Myslím, že dnes Fico vykročil k tomu, aby sa v budúcnosti stal prezidentom SR,“ vyhlásil Podmanický.

Nezaradený poslanec Richard Vašečka, ktorý vstúpil do KDH, vyzýva ľudí, aby sa nenechali opiť rožkom. „Nič iné, ako koniec tejto vládnej koalície nepripadá do úvahy. Jedinú vec, ktorú od nich očakávam je, aby zabezpečili konanie predčasných volieb v termíne, keď sa na ňom budú môcť ľudia zúčastniť v čo najväčšom počte,“ povedal Vašečka. Očakáva, že z predčasných volieb vyjde oveľa lepšia vláda pre Slovensko, ktorej súčasťou bude aj KDH.

SaS vyzýva na ďalšie protesty

Minulý piatok vyšli do ulíc desiatky tisíc ľudí, ktorí vyjadrili nedôveru súčasnej vláde a požadovali predčasné voľby. Nevydalo. Béla zradil aj svojich a korupčná koalícia pokračuje. Charakter rozhodol. Robia si z nás dobrý deň. Nedovoľme im to. Vidíme sa tento piatok na námestiach a v uliciach, napísala na Facebooku strana Sloboda a solidarita.

„Toto teátro už nemá obdobu. A tí, čo ste v komentároch velebili Bugára, wake up (zobuďte sa),“ napísala na svojom účte na sociálnej sieti Facebook Lucia Ďuriš Nicholsonová zo strany Sloboda a solidarita v reakcii na vyjadrenie koaličných lídrov.

Blahová: Výmena figúrok nestačí

Vláda nepočúva hlas ľudí, ktorí žiadajú pád vlády a predčasné parlamentné voľby. Občanom iba výmena figúrok nestačí. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová v reakcii na vyjadrenie premiéra Roberta Fica.

„Táto vládna kríza nie je o výmene figúrok. Stali sme sa svedkami, že Robert Fico navrhuje výmenu figúrok. Vláda ale nie je o ňom, ale o štruktúrach prerastených do každého kúta štátu. Nemôže to stačiť nám ani občanom a rozhodne im to nestačí,“ vyhlásila Blahová.

SaS považuje za úbohé, že sa Fico znížil k vydieraniu prezidenta. „Prezident má silný mandát, je priamo volený občanmi a je to jeho rozhodnutie, ako naloží s demisiou premiéra,“ zdôraznila Blahová. Komentovala aj správanie Mosta-Híd, ktorý dosiaľ oficiálne žiadal predčasné voľby a hrozil odchodom z koalície, ak sa na nich s partnermi nedohodne. Zmenu postoja označila Blahová za páchanie verejnej samovraždy.

Remišová: Bugár zradil ľudí

Béla Bugár zradil ľudí, povedala Veronika Remišová z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti pre televíziu TA3. Tiež uviedla, že Robert Fico z chaosu obviňoval opozíciu. Podľa nej je pôvodcom chaosu na Slovensku samotný Robert Fico.

Martin Klus zo strany Sloboda a Solidarita na TA3 poprel, že opozícia si delila posty vo vláde. Reagoval tak na slová podpredsedu strany Smer Juraja Blanára, ktorý tiež povedal, že Klus ako politológ by nemal popierať legitimitu volieb v roku 2016. Blanár obvinil opozíciu z destabilizácie krajiny. Martin Klus povedal, že masívne protesty, ktoré boli najväčšími od Nežnej revolúcie sú dôkazom, že pokračovanie vlády nie je v záujme občanov.

Juraj Blanár v relácii Téma dňa na TA3 tiež povedal, že v strane nehovorili o tom, či sa Robert Fico zaradí do parlamentu ako radový poslanec.

Kollár: Ficova demisia už zrejme nestačí

Demisia predsedu vlády Roberta Fica (Smer) už verejnosti možno stačiť nebude. Myslí si predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, podľa ktorého by bolo lepšie, keby sa konali predčasné voľby.

„Keď chceme obnoviť dôveru v štát, mali by rozhodnúť ľudia a nie politici či oligarchovia v zákulisí. Za nás by bolo najčistejšie, keby to odovzdali do rúk ľuďom,“ povedal v reakcii na vyjadrenie premiéra, že ponúka svoju demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho podmienky.

Kollár považuje za drzé, aby premiér určoval hlave štátu podmienky. „Je to drzé. Prezidentovi sa podmienky nedávajú,“ vyhlásil predseda hnutia Sme rodina. Kollár tiež povedal, že podľa informácií, ktoré sa šíria, by Fica mohol nahradiť Peter Pellegrini.

Rekonštrukciu vlády odsúdili KDH, progresívci aj SPOLU

Rekonštrukcia vlády uvrhne Slovensko do ešte hlbšej krízy, s nebezpečnými dôsledkami pre dôveru ľudí v demokratický štát, tlmočil názor strany riaditeľ komunikácie mimoparlamentnej strany Progresívne SLovensko Ľubomír Ondrejkovič. Odvoláva sa i na aktuálny prieskum, v ktorom až 43 percent opýtaných preferuje koniec súčasnej vládnej koalície.

„Slovensko je dnes spoločnosťou s otvorenou ranou a iba predčasné voľby ju môžu zaceliť. Dohoda o pokračovaní koalície do tejto rany dnes nasypala soľ,“ napísala strana na svojom Facebooku.

KDH naďalej zastáva názor, že by sa mali konať predčasné parlamentné voľby. To je poctivé riešenie pre Slovensko, nie údajná rekonštrukcia vlády, zdôraznili vo svojom vyhlásení kresťanskí demokrati.

SPOLU občianska demokracia sa vo svojej kritike zameriava na MostHíd, pristúpenie bugárovcov na rekonštrukciu vlády považuje za škodlivé pre Slovensko. "Personálne zmeny v súčasnej vláde nie sú dostatočné. Krajina potrebuje hlboké systémové zmeny, no vláda na čele so Smerom tieto zmeny nemôže uskutočniť, uviedla hovorkyňa SPOLU Silvia Hudáčková.

Čo sa dialo cez deň? Padali termíny predčasných volieb

Koaličné strany rokovali o riešení vládnej krízy, čoraz častejšie zaznievajú dátumy predčasných volieb. Budú cez prázdniny? Padajú termíny ako 7. júl či najnovšie 18. august. Proti letnému termínu je Most-Híd, ktorý požaduje predčasné parlamentné voľby v septembri. SNS sa z koalície nechce – ústami podpredsedu Jaroslava Pašku stále hovorí o zásadnej rekonštrukcii vlády vrátane výmeny premiéra. V Smere chcú, aby vláda a následne parlament rozhodli o skrátení volebného obdobia ešte tento týždeň.

Ak padne v koalícii dohoda na predčasných parlamentných voľbách, všetci poslanci Smeru sú podľa krajského predsedu strany v Žiline Jána Podmanického za to, aby sa vyšlo v ústrety požiadavkám protestujúcich ľudí a vybrali čo najskorší termín. Podľa informácií agentúry SITA z prostredia koalície sa uvažuje o 7. júli ako termíne, keď by občania mali rozhodnúť o zložení nového parlamentu. Ako povedal Podmanický dnes pre agentúru SITA, ak Most-Híd chce voľby až v septembri, tak by navrhol voľby v septembri v roku 2019. “Most si musí vybrať, či chcú, alebo nechcú predčasné voľby. Ak ich nechcú, tak budú v marci 2020,” vyhlásil Podmanický.

Podľa Podmanického odchod Mostu z koalície prináša jednu neočakávanú výhodu. “Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská nebude môcť proti vôli Smeru a SNS predkladať nezmyselné návrhy o legalizácii tvrdých drôg a ratifikácii kontroverzného Istanbulského dohovoru,” zdôraznil Podmanický.

SaS chcela legislatívnu zmenu

„Sme za predčasné voľby a to v čím skoršom termíne. Termín 7.7. však považujeme za nešťastný, lebo sú už prázdniny a 5.7. je štátny sviatok, ľudia pôjdu na predĺžený víkend,“ napísal na svojom profile na sociálnej sieti Facebook Richard Sulík, líder strany Sloboda a Solidarita a dodal, že jeho strana navrhuje dátum 30. júna, na ktorý však bude potrebná legislatívna zmena.

Hrnčiar: Dohoda je na spadnutie

Dohoda o predčasných voľbách by sa mohla podľa podpredsedu parlamentu z klubu Mosta-Híd Andreja Hrnčiara zrodiť už čoskoro.

„Most-Híd rokuje o predčasných voľbách a verím, že rokovania dospejú čo najskôr do úspešného konca,“ povedal novinárom s tým, že by to mohla byť otázka hodín, maximálne dní.

Hoci dohoda ešte oficiálne nie je, termíny už sa spomínajú. Hovorí sa o 7. júli, ale aj o septembri. Poslanec Smeru Miroslav Číž potvrdil, že termín 7. júl sa na klube spomínal ako jeden z možných najskorších. „Ale nič nie je uzavreté, stále sa rokuje,“ zdôraznil s tým, že sa debatuje o rôznych možnostiach.

Predčasné voľby chce Most-Híd. Dohodnúť sa na nich chce s koaličnými partnermi. Ak rokovania nebudú úspešné, odíde z koalície. Rozhodla o tom republiková rada strany v pondelok večer.

Paška: SNS výmenu premiéra nežiada, termínov volieb sa spomína viac

Koaličná SNS nežiada výmenu premiéra, neuchádza sa o tento post a do týchto vecí nezasahuje. Je to medzi Mostom-Híd a Smerom. Novinárom to povedal prvý podpredseda národniarov Jaroslav Paška, podľa ktorého sa ako termín prípadných predčasných parlamentných volieb spomína 7. júl aj 18. august 2018. Čaká sa však na definitívne rozhodnutie koaličných lídrov.

„Stále je možnosť, že isté riešenie môže priniesť aj zásadná rekonštrukcia vlády. Ak by sa aj koalícia zhodla na výmene premiéra, je otázka, či by vznikla dohoda s prezidentom na tom, že bude akceptovať osobu nového premiéra, ktorého by vymenoval,“ poznamenal Paška.

V súvislosti s termínom predčasných volieb predpokladá, že sa nebudú konať uprostred prázdnin. „Ja osobne som za čo najskorší termín,“ povedal Paška. Na druhej strane tvrdí, že pokiaľ Most-Híd funguje ako koaličný partner, necháva plynúť aktuálnu parlamentnú schôdzu, je potrebné vytvoriť priestor na pokračovanie spolupráce aj v predvolebnom období. „Sú totiž zákony, ktoré treba dotiahnuť,“ ozrejmil Paška.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vládna kríza 2018 #predčasné parlamentné voľby 2018 #demisia slovenskej vlády