Fico podal demisiu, Kiska poveril Pellegriniho zostavením novej vlády

Andrej Kiska prijal demisiu premiéra Roberta Fica a vlády SR. Zároveň poveril Petra Pellegriniho zostavením novej vlády. Ten predtým prezidentovi priniesol podpisy 79 poslancov, ktorí deklarovali podporu novému kabinetu. Pellegrini potvrdil, že prijal ponuku na post predsedu vlády. Ešte ráno šéf strany Most-Híd tiež vysvetľoval, prečo strana napokon podporila rekonštrukciu vlády a nie predčasné voľby. Udalosti sme sledovali online.

15.03.2018 10:07 , aktualizované: 20:09
PREZIDENT: Prijatie demisie vlády SR Foto: ,
Robert Fico tesne po tom, čo podal demisiu do rúk prezidenta Kisku.
debata (1267)

Udalosti:

  • Premiér Robert Fico podal demisiu.
  • Prezident Andrej Kiska poveril Petra Pellegriniho zostavením novej vlády.
  • Súčasťou nového kabinetu už nebude ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
  • V zrekonštruovanej vláde má byť ministerkou spravodlivosti doterajšia štátna tajomníčka rezortu Mária Kolíková. Rezort kultúry by mal viesť poslanec NR SR Erik Tomáš. Post ministerky vnútra by mala zaujať doterajšia štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková.
  • V Smere uvažujú, že po Pellegrinim miesto podpredsedu vlády zaujme Martin Glváč.
Sprava v popredí: Prezident SR Andrej Kiska a...
Prezident Andrej Kiska poveruje Petra...
+10Béla Bugár

20:07 Predseda vlády Robert Fico mohol ignorovať volanie opozície po predčasných voľbách a do určitej miery azda i verejné protesty, nemohol však ignorovať situáciu vo vlastnej koalícii, v ktorej predčasné voľby ako možnosť na stôl položil jeden z jeho partnerov. Čítajte viac v komentári Petra Javůrka.

19:42 „Robert, ďakujem za všetky tie roky, počas ktorých si stál na čele vlády a počas ktorých sme dosiahli kľúčové úspechy ako zavedenie eura, vstup do Schengenu a mnohé iné,“ napísal Peter Pellegrini na svojom profile na sociálnej sieti Facebook v ďakovnom statuse Robertovi Ficovi.

18:12 Minister dopravy Arpád Érsek bude pokračovať, ak ho Most-Híd navrhne do novej vlády.

17:27 Budúci premiér Peter Pellegrini (Smer) nie je pri zostavovaní vlády časovo limitovaný. Vyplýva to z Ústavy SR. Pellegrini však vo štvrtok novinárov i verejnosť uisťoval, že je jeho záujmom, „aby zmeny vo vláde nastali v priebehu dní a nie týždňov či mesiacov“.

17:15 Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, ktorá sa mala uskutočniť v pondelok (19.3.) s cieľom vysloviť premiérovi Ficovi nedôveru, nebude. Keďže šéf kabinetu abdikoval sám, opozícia ako iniciátor rokovania svoj návrh stiahne.

17:05 Robert Kaliňák na sociálnej sieti ďakuje Ficovi za to, čo pre krajinu urobil.

16:50 V prípade, že strana Most-Híd nominuje doterajšieho ministra dopravy Árpáda Érseka do novej vlády, bude pokračovať v začatej práci, uviedla hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

16:41 Slovenská politika je prerastená korupciou, že na to v obrovskej miere doplácajú ľudia, povedal na brífingu šéf OĽaNO Igor Matovič. „Béla Bugár zradil pre eurofondy, najväčší podiel (7,1 miliardy eur) na nich má Most-Híd,“ povedal Matovič.

16:09 Vraciam sa do parlamentu, do klubu Mosta-Híd, ale chcem sa nadýchnuť a zamyslieť nad tým, ako pokračovať. Potrebujem si rozmyslieť, čo chcem v budúcnosti robiť, povedala Lucia Žitňanská.

16:07 Túto vládu ani novú už neviem reprezentovať, povedala Lucia Žitňanská, prečo končí ako ministerka spravodlivosti. Dodala, že je presvedčená, že po tom, čo sa stalo za posledné dni, je správne, že Robert Fico podal demisiu

16:00 Politológ Juraj Marušiak: „Pri tvorbe novej vlády možno dôjde aj k nejakým posunom, existuje aj možnosť, že sa politické strany nedohodnú. Fico si ako predseda strany udrží dosť silný vplyv.“

15:52 Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru) nekomentoval, či je pripravený pokračovať vo funkcii šéfa rezortu aj po rekonštrukcii vlády. Rozhodnutie Roberta Fica (Smer) vníma ako „krok, ktorého cieľom je stabilizovať situáciu na Slovensku“.

15:50 Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok nemá ministerské ambície. To, či bude v budúcej vláde pokračovať na poste štátneho tajomníka, je podľa neho na rozhodnutí vlády.

15:40 Richard Sulík vyzval ľudí, aby zajtra prišli na námestia a vyjadrili pokojne svoj názor.

15:37 František Šebej (Most-Híd) odchádza z parlamentu, vzdal sa mandátu poslanca.

15:35 Nový predseda Pellegrini na svojej prvej tlačovej konferencii nepovedal ani slovo. Počuli sme rozprávať Fica. Jeho režim neodchádza, povedal šéf SaS Richard Sulík.

15:06 Pellegrini je podľa Fica najlepšia voľba na post predsedu vlády. „Chcem byť aktívny predseda strany, nominácia Pellegriniho je najprirodzenejšia vec. Budem mu držať chrbát,“ povedal Fico.

15:04 Robert Fico po podaní demisie: „Som presvedčený, že je to dobrý krok, ktorý prinesie stabilitu. Predčasné voľby by ju nepriniesli.“ (Čítajte viac v článku: Fico podal demisiu, Pellegrini má poverenie zostaviť novú vládu.

14:59 Andrej Kiska prijal demisiu premiéra Roberta Fica a vlády SR. Zároveň poveril Petra Pellegriniho zostavením novej vlády.

14:47 Rozsiahlou rekonštrukciou vlády dôjde iba k zmene figúrok a pre Slovensko sa tým nič nevyrieši, zhodujú sa mimoparlamentné KDH a SMK.

14:30 Premiér Robert Fico prišiel do Prezidentského paláca, kde by mal podať demisiu.

14:00 Na krátko zasadla vláda aj s ministrom vnútra Kaliňákom, ktorý v pondelok ohlásil svoju demisiu.

zväčšiť Rokovanie vlády, kde sa opäť objavil aj Robert... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
vlada Rokovanie vlády, kde sa opäť objavil aj Robert Kaliňák, aj keď sa lúčil už v stredu.

13:43 Kiska poverí Pellegriniho zostavením vlády v prípade, že mu Fico doručí demisiu.

13:40 Demisia Fica a Kaliňáka nemusí byť dostatočným signálom, aby ľudia ukončili protesty, povedal prezident Andrej Kiska.

13:36 Namiesto vôle prijať politickú zodpovednosť, sme sa dočkali neochoty pochopiť realitu, konšpiračných teórií, povedal prezident Kiska.

13:22 O 14:30 hod. by mal do Prezidentského paláca prísť Pelelgrini opäť spolu s Robertom Ficom.

13:20 Novým premiérom bude podľa všetkého Peter Pellegrini. Ponuku prijal od Fica a je pripravený prijať poverenie aj od prezidenta a zostaviť novú vládu.

13:19 Vláda je pripravená podať svoju demisiu do rúk prezidenta, povedal Peter Pellegrini. Prezidentovi odovzdal podpisy 79 poslancov, ktorí deklarujú podporu novej vláde.

13:05 Peter Pellegrini prišiel do Prezidentského paláca. Ak má byť premiérom, musí priniesť aspoň 76 podpisov poslancov, podporujúcich novú vládu.

12:45 Bugár ma neprekvapil, Fico sa zachoval v súčasnej situácii ako zbabelec a ukázal svoju trúfalosť. Myslí si to bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý kritizuje Ficove podmienky prezidentovi v rámci jeho demisie.

12:20 Koalícia už má k dispozícii 79 podpisov poslancov, ktorí podporia novú vládu. Podpisy dodali všetci poslanci z klubov Smer, SNS a Most-Híd.

Zároveň sa podpisom k podpore nového kabinetu zaviazala aj nezaradená poslankyňa, ktorá pôvodne bola členkou klubu strany Sieť Alena Bašistová.

Poslanecký klub Smeru zastupuje v NR SR 49 poslancov, SNS má v parlamente 15 zákonodarcov a klub Most-Híd 14. Súčasné vládne strany spolu s Bašistovou tak majú v parlamente 79 poslancov.

12:18 Rokovanie vlády bude o 14.00 hodine.

12:05 Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS) a minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) zatiaľ neuviedli, či chcú pokračovať aj v novom vládnom kabinete na svojich funkciách.

11:49 Prezident Andrej Kiska o 13:00 v Prezidentskom paláci prijme podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho, informovalo tlačové oddelenie Kancelária prezidenta.

11:40 „Podľa Ústavy SR má prezident voľnú ruku pri výbere predsedu vlády, čiže vyslovene nie je viazaný nejakými podmienkami," tvrdí ústavný právnik Marek Domin.

11:04 Úrad vlády nepotvrdil, kedy dnes premiér Fico podá demisiu.

10:59 Poslanec Zsolt Simon, ktorý z Mosta-Híd odišiel po tom, ako sa strana stala súčasťou koalície, vyhlásil, že sa ako Maďar hanbí za to, čo Maďari vo vláde robia, a hlavne za to, že ešte stále sú jej súčasťou.

10:42 Šéf poslaneckého klubu Smer Martin Glváč Pravde povedal, že môže garantovať hlasy všetkých poslancov Smeru pre nový kabinet. Na otázku, či aj hlas poslanca a bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča, Glváč odpovedal, že áno.

10:36 Koaliční poslanci od stredy večera podpisujú podporu vzniku novej vlády. Je však niekoľko poslancov za Smer, ktorí zatiaľ návrh odmietajú, pretože sa im nepozdávajú personálne nominácie.

10:30 Robert Fico, Andrej Danko a špeciálne Béla Bugár svojím rozhodnutím ponížili a oklamali celú občiansku verejnosť, uvádzajú organizátori zhromaždení za predčasné voľby. Tie považujú za jedinú možnosť, ako sa pokúsiť o obnovu dôvery ľudí v štát. V piatok sa preto budú konať ďalšie protesty za predčasné voľby.

10:25 Prieskum agentúry Fokus ukázal, že vládu by nezložila ani súčasná koalícia, ani opozícia.

10:20 Novou ministerkou spravodlivosti by mala byť Mária Kolíková. Tá doteraz v rezorte pôsobila ako štátna tajomníčka. Kolíková by mala v prípade vzniku novej vlády nahradiť Luciu Žitňanskú, ktorá v stredu oznámila, že v novej vláde byť nechce.

zväčšiť Predseda strany Most-Híd Béla Bugár na tlačovej... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Béla Bugár Predseda strany Most-Híd Béla Bugár na tlačovej konferencii.

10:11 Béla Bugár tvrdí, že v pondelok neklamal, keď čítal uznesenie Republikovej rady. Hovorí, že v ňom bola aj veta „republiková rada Most-Híd dáva mandát predsedníctvu prijať rozhodnutie bez nutnosti zvolať ďalšie rokovanie republikovej rady“.

10:05 Prezident Andrej Kiska súhlasil s tým, že strana Smer nominuje nového premiéra, tvrdí Bugár.

10:00 Šéf Mosta-Híd Béla Bugár teraz vysvetľuje rozhodnutie strany. Všetkých 14 poslancov podpísalo podporu vláde. Napätie v spoločnosti podľa neho vyhovuje niektorým stranám, je to deštrukcia štátu, povedal Bugár.

09:55 František Šebej z Mosta-Híd sa vyjadril k odchodu svojej spolustraníčky a ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej z vlády. Podľa neho je to múdry krok.nepovedal, ako sa v súčasnej politickej situácii zachová on. Na otázku, čo by Most-Híd urobil, ak by došlo k výmene premiéra, Šebej odvetil, že by to záviselo od toho, kto bude nový predseda vlády. „Ale naše uznesenie republikovej rady s tým nepočíta. To počíta s tým, že buď budú predčasné voľby, alebo odchádzame z vlády,“ dodal.

09:21 Zahraničie reaguje na Ficov ťah: Ide mu o budúcnosť, jeho ponuka je zlý vtip.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vládna kríza 2018 #predčasné parlamentné voľby 2018 #demisia slovenskej vlády