Nový premiér s miernejším slovníkom (profil Petra Pellegriniho)

Peter Pellegrini, pôvodne nenápadný muž Smeru, urobil v priebehu niekoľkých rokov pozoruhodnú kariéru. Z poslaneckého asistenta v roku 2002 sa teraz stal premiérom Slovenskej republiky.

15.03.2018 15:20 , aktualizované: 22.03.2018 11:00
Peter Pellegrini, premiér Foto: ,
Na snímke Peter Pellegrini.
debata (67)

Do tohto kresla sa dostal po politickej kríze, ktorá nastala po vražde novinára a jeho priateľky. Pellegrini je prvým mužom, ktorý dokázal nahradiť na premiérskom poste dlhé roky neotrasiteľného zakladateľa strany Roberta Fica. Nový premiér má 42 rokov a je o 11 rokov mladší ako Fico. Podľa očakávaní spred niekoľkých rokov mal Fica na čele strany nahradiť Robert Kaliňák, ten však v dôsledku aktuálnej krízy podal demisiu ešte pred premiérom.

Pellegrini pôsobí pokojným dojmom, nepúšťa sa do ostrejšej výmeny názorov. V kuloároch má povesť človeka, ktorý je ochotný načúvať aj opozícii, a neusiluje sa za každú cenu ospravedlniť chybné kroky strany alebo svoje vlastné. Ak vyšlo najavo, že sa z verejných zdrojov mali nakúpiť zbytočné či predražené služby, zrušil niektoré verejné obstarávania. Kritike za drahú a nedostatočnú elektronizáciu verejnej správy sa však ako podpredseda vlády pre investície a informatizáciu oprávnene nevyhol.

Dokázal tiež okresať zmluvy externých firiem o poradenstve na Úrade vlády. Budúci premiér však na niektorých pôsobí dojmom, že mu chýba zmysel pre rýchle a radikálne rozhodnutia, čo je v politike tiež potrebné. V diskusiách dokáže bez emócií odrážať oponentov, nie je však politikom, ktorý by vedel strhnúť davy.

Rodák z Banskej Bystrice vyštudoval Ekonomickú fakultu na Univerzite Mateja Bela, odbor financie a bankovníctvo. Jeho praprastarý otec Leopold Pellegrini sa pred rokmi rozhodol usadiť pri Žiari nad Hronom, keď na Slovensko prišiel v 19. storočí stavať železničnú trať Levice – Zvolen.

Peter Pellegrini začal svoju veľkú kariéru na ministerstve financií, kde pôsobil v rokoch 2012 až 2014 ako štátny tajomník. Dovtedy pracoval ako asistent poslanca a neskôr sa stal poslancom Národnej rady. Ešte v rokoch 1998 až 2002 bol „len“ samostatne zárobkovo činnou osobou. Doteraz sa viackrát osvedčil ako náhradník za tých Ficových mužov, ktorí museli odísť zo svojich pozícií. Tak sa ocitol v roku 2014 v kresle ministra školstva namiesto opozíciou často kritizovaného Dušana Čaploviča, ktorý nebol schopný čeliť nespokojnosti učiteľov.

Vždy som mal a mám veľkú pokoru pred ľuďmi a vyslovovaním ich názoru. V demokratickej krajine nikomu nemožno upierať právo, aby šiel slobodne vyjadriť svoj názor.
Peter Pellegrini, poverený zostavením novej vlády

V ministerskom kresle sa však ani nestačil poriadne ohriať a už bol nasadený na ešte vyšší štátny post. Stal sa najmladším šéfom parlamentu v histórii Slovenska, keď po tlaku médií a verejnosti musel odstúpiť dovtedajší predseda parlamentu Pavol Paška.

Pellegrini si na novom mieste počínal vcelku úspešne. Ako dobrý diplomat sa prejavil, keď bol konfrontovaný s protestmi verejnosti a archeológov, ktorí sa angažovali prostredníctvom výzvy SOS Bratislavský hrad. Predseda parlamentu sa s aktivistami niekoľkokrát osobne stretol.

Kontroverznú výstavbu podzemných garáží na miestach vzácnych archeologických nálezov síce nezastavil, ale dokázal pomerne efektívne odolávať ostrým výhradám. Hnev aktivistov a odborníkov tlmil diskusiou. Dal pokyn na vytvorenie odbornej komisie zloženej z odborníkov a aktivistom navrhol, aby do komisie nominovali aj svojich expertov. Ukázal sa teda ako schopný komunikačný stratég.

Peter Pellegrini.

Na rýchle vyriešenie situácie mal napokon dosť dobrý dôvod: blížilo sa predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie a úpravy v areáli Hradu bolo treba dokončiť. K myšlienke európskej integrácie sa Pellegrini ako podpredseda vlády pre investície a informatizáciu bez výhrad hlásil. "Je úplne prirodzené, že Slovensko ako malá, dynamicky sa rozvíjajúca krajina má jasnú ambíciu byť súčasťou jadra a postupne ho aj tvoriť.

Slovensko má na medzinárodnom poli také postavenie, aby bolo rovnocenným partnerom pri diskusii, ako bude vyzerať hlbšia integrácia. Slovensko určite nebude hrať druhé husle,“ vyhlasoval.

Okrem miernejšieho slovníka v porovnaní s doterajším premiérom sa jeho nástupca teší aj sympatiám verejnosti. V jednom z hlasovaní o najatraktív­nejšieho politika vyšiel Pellegrini naposledy lepšie ako Robert Kaliňák, ktorý v takýchto anketách v minulosti vždy víťazil.

O náraste jeho popularity svedčil aj úspech v parlamentných voľbách v roku 2016, keď sa o ňom hovorilo ako o skokanovi volieb. Pellegriniho preferenčné hlasy stúpli z necelých šesťtisíc spred štyroch rokov na vyše 193-tisíc, zatiaľ čo Kaliňák aj šéf strany hlasy stratili. Možno aj to bol dôvod, prečo ho Fico vytiahol do prvej línie.

Popularita u voličov Smeru a nekonfrontačné vystupovanie s chladnejšou hlavou boli devízami, ktoré Pellegriniho nominovali do televíznych a rozhlasových diskusií po vypuknutí politickej krízy vo februári. Jedno z jeho prvých vyhlásení pred novinármi bolo: „Vládu s extrémistami rezolútne odmietame, to sú naozaj divoké špekulácie,“ reagoval na otázku, či by Smer v prípade odstúpenia strany Most-Híd dovládol so stranou, ktorá sa v parlamente hlási k fašistickej ideológii.

Pellegrini, na rozdiel od Marka Maďariča, bývalého ministra kultúry, v ktorého vyjadreniach sa čoraz odvážnejšie objavujú výhrady smerom k špičkám Smeru, dokáže navyše obhájiť „líniu strany“. Keď novinári útočili na Smer za premiérove vyjadrenia o americkom miliardárovi Sorosovi, Pellegrini pokojným hlasom reagoval: „Súhlasím, že sa to premiér prezidenta opýtal. Sú to legitímne otázky.“

Demonštrácie žiadajúce Ficovu a Kaliňákovu hlavu komentoval: „Vždy som mal a mám veľkú pokoru pred ľuďmi a vyslovovaním ich názoru. V demokratickej krajine nikomu nemožno upierať právo, aby šiel slobodne vyjadriť svoj názor."

Hoci sa nový šéf exekutívy nespája so žiadnou veľkou kauzou, nevyhol sa ani kritike. Od tej „nevinnejšej“ za to, že ako predseda parlamentu nakrútil šot, v ktorom vystupoval na traktore v károvanej košeli a v montérkach, aby spropagoval tanečnú súťaž pre materské, základné a stredné školy, až po kritiku krokov rezortu, ktorý mal pod palcom.

Bol napríklad nútený vysvetľovať, prečo meškalo elektronické doručovanie prostredníctvom portálu Slovensko.sk. Vtedy sa bránil, že za funkčnosť elektronického doručovania zo zákona zodpovedá Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby, ktorá patrí pod Úrad vlády, v zásade však kritiku prijal a prisľúbil nápravu.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #vládna kríza 2018 #demisia slovenskej vlády