Nahradí Kaliňáka Saková? Uvažuje sa aj o Rašim

Najhorúcejšou kandidátkou na post ministra vnútra je doterajšia štátna tajomníčka rezortu vnútra Denisa Saková. Podľa informácií Pravdy sa však uvažuje aj o súčasnom primátorovi Košíc a bývalom ministrovi zdravotníctva Richardovi Rašim.

16.03.2018 18:19 , aktualizované: 21:02
denisa sakova Foto: ,
O Denise Sakovej (na archívnej snímke) sa už dlhšie hovorí ako o možnej nástupkyni Roberta Kaliňáka.
debata (32)

Po demisii premiéra Roberta Fica sa očakáva, že vo vláde vedenej Petrom Pellegrinim bude Smer meniť ľudí na čele štyroch ministerstiev. Most-Híd predstaví nového ministra spravodlivosti. SNS svojich členov vo vláde meniť nebude.

O Sakovej ako o potenciálnej nástupkyni Kaliňáka sa hovorí dlho. Tá sa však spomína aj ako vicepremiérka pre investície a informatizáciu. Toto kreslo vo vláde doteraz patrilo Pellegrinimu.

Rozhovory o obsadení ministerských postov sa začali dnes a pokračovať budú aj cez víkend. Vláda premiéra Pellegriniho by sa mala ujať úradu už na budúci týždeň. Po vymenovaní kabinetu prezidentom Andrejom Kiskom začne následne rokovať parlament o tom, či mu vysloví dôveru. K ďalšej zmene za Smer má dôjsť na ministerstve práce sociálnych vecí a rodiny, ktoré doteraz vedie Ján Richter. Už spomínaný Raši je v hre aj na túto pozíciu, ak by neobsadil vnútro. Kandidátom je aj štátny tajomník tohto rezortu Branislav Ondruš.

zväčšiť
Infografika ministri

V dvoch alternatívach sa hovorí o obsadení kresla ministra kultúry, z ktorého odstúpil Marek Maďarič. Kultúre by mal šéfovať poslanec Erik Tomáš alebo súčasný predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek. (Viac čítajte v článku Viacerí poslanci Smeru nechcú za ministra kultúry Tomáša, ale Jarjabka.)

Vládny Most-Híd by mal podľa informácií z prostredia vládnej koalície navrhnúť na miesto Lucie Žitňanskej za ministra spravodlivosti poslanca Gábora Gála. „Moje meno je v hre, je to nepodstatné, lebo aj tak rozhoduje republikové predsedníctvo začiatkom týždňa. Podstatné je, čo schváli,“ povedal Pravde Gál.(Viac čítajte v článku Kandidátom na post ministra spravodlivosti má byť Gábor Gál.)

SNS ministrov meniť nebude

Tretia koaličná strana SNS nevidí dôvod svojich ministrov meniť. Pôjde teda o staronových členov vlády. „Nečakám žiadnu zmenu. Naši ministri sú stabilní, ich rezorty fungovali dobre a očakávam, že nebudú žiadne výhrady k ich práci,“ povedal Pravde prvý podpredseda národniarov Jaroslav Paška. Znamená to, že ministrom obrany bude ďalej Peter Gajdoš, šéfkou rezortu pôdohospodárstva zostane Gabriela Matečná a ministerkou školstva Martina Lubyová.

Nová vláda bude musieť získať podporu najmenej 76 poslancov zo 150-členného parlamentu, čo by nemal byť problém. Prezidentovi Pellegrini vo štvrtok doniesol podpisy 79 poslancov,ktorí novému premiérovi vyjadrili podporu. Je predpoklad, že sa k nim pridajú aj traja nezaradení poslanci, ktorí sa do parlamentu pôvodne dostali na kandidátke strany Sme rodina. Doteraz totiž spravidla hlasovali s vládnymi stranami.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Saková #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda