Zima ešte udrie plnou silou

Z extrému do extrému! Kým pred týždňom malo počasie príchuť jari, tento víkend to bude ruská zima. O týždeň by však malo byť znova všetko inak a posledný víkend pred Veľkou nocou možno prekvapí desiatimi stupňami.

17.03.2018 06:00
počasie, dáždnik, ženy, socha, Eurovea Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Mrazy, dážď, sneh a vietor. Presne takéto počasie nás neminie tento víkend. Sobota bude daždivá a počasie ovplyvní tlaková níž prichádzajúca od Balkánu, no prebije ju studený vzduch z Ruska, ktorý premení dážď na sneženie.

„Už v priebehu soboty sa začne ochladzovať. Dážď vystrieda sneh a ten by mal padať aj na juhu stredného Slovenska či na Východoslovenskej nížine,“ upozorňuje klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško.

Pridruží sa poľadovica a hmla, v Košickom a Prešovskom kraji aj vytváranie snehových jazykov a závejov. Počas víkendu budú platiť aj výstrahy pred vetrom na horách. Na hrebeňoch môže fúkať vietor rýchlosťou 110 až 135 km/h. Do soboty predpoludnia platia aj hydrologické výstrahy pred povodňami na rieke Bodrog v okolí Michaloviec.

„Rozhodne to nebude príjemný víkend. Zima sa vráti a v kombinácii s prehánkami a vetrom ukáže nevľúdnu tvár,“ zdôrazňuje Faško.

V nedeľu a pondelok sa dočkáme mrazu. V nedeľu v noci bude aj –15 stupňov, denné teploty by sa aj na juhu mali pohybovať pod nulou. Chladné bude pondelkové ráno, môže byť až –18 stupňov. Také studené ráno na Jozefa, ako bude teraz, v tomto storočí na obývaných miestach ešte nebolo.

Faško podotýka, že v nedeľu môžu padnúť teplotné rekordy. Minimálna najnižšia denná teplota pre 18. marec bola zaznamenaná v Oravskej Lesnej, kde v roku 1964 namerali –21 stupňov. „Napríklad v Podbanskom v roku 1962 bola doteraz najnižšia maximálna denná teplota nameraná 18. marca –5,7 a v Poprade v roku 1969 –4,7 stupňa. Viaceré z rekordov maximálnych denných teplôt môžu byť prekonané,“ podotkol Faško. Čaká sa, že v tohtoročný 18. marec sa má denná teplota pohybovať v rozmedzí –6 až –1, v severných častiach až –11 stupňov.

V pondelok na Jozefa môže byť ráno až do –18 stupňov. Vôbec najchladnejší Jozef bol v roku 1955 na Lomnickom štíte, kde v roku 1955 ortuť teplomera klesla na –25,4 stupňa. Potom začnú mrazy ustupovať a teploty stúpnu. V utorok už do +3, v stredu by malo byť o dva stupne teplejšie.

Ako bude

  • Sobota 17. marca - Oblačno až zamračené, popoludní na viacerých miestach sneženie. Denné teploty +1 až +7, na severe a východe –5 až +1.
  • Nedeľa 18. marca - Oblačno až zamračené, sneženie. Nočné teploty –5 až –10, na severe do –15, denné –6 až –1, na severe do –11.
  • Pondelok 19. marca - Prechodne zmenšená oblačnosť, naďalej veľmi chladno. Nočné teploty –7 až –12, v dolinách a kotlinách miestami –13 až –18, denné –5 až 0, na severe okolo –7.
  • Utorok 20. marca - Oblačno až zamračené. Nočná teplota –5 až –10, v dolinách a kotlinách –11 až –16, denná –3 až +3.
  • Streda 21. marca - Prevažne polooblačno, chladno. Nočné teploty –3 až –8, v dolinách a kotlinách miestami okolo –10, denné –1 až +5.
(zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #víkend #zima