Predsedom KDH zostal Alojz Hlina, Vašečka odmietol miesto podpredsedu

Hlina získal 233 hlasov, Vašečka dostal podporu od 101 delegátov.

17.03.2018 08:23 , aktualizované: 17:20
KDH: Snem strany k vo¾be predsedu a podpredsedov Foto: ,
Alojz Hlina
debata (189)

Podpredsedami budú naďalej Zajac, Majerský a Bobula

17:41 Novozvolený predseda Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) Alojz Hlina na dnešnom rokovaní snemu strany stiahol návrh na doplnenie stanov, ktorým sa mala zmeniť skratka názvu KDH na KDH – Kresťanskí demokrati. Počas rozpravy vystúpili viacerí delegáti, ktorí návrh odmietali s tým, že KDH je dlhodobá značka, ktorú poznajú ľudia na Slovensku a nevidia dôvod ju meniť.

17:02 Podpredsedami Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) budú aj naďalej Pavol Zajac, predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a Peter Bobula. Vo funkciách ich dnes potvrdili delegáti snemu KDH v Ružomberku.

Z celkového počtu 331 hlasov Majerský získal podporu 284 delegátov, Bobula dostal 232 hlasov a Zajac 201 hlasov. Všetkých troch nominovalo Predsedníctvo KDH. O post podpredsedu sa uchádzal aj Michal Kapusta a poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Miloslav Hatala. Kapusta od delegátov dostal 97 hlasov, Hatala získal 90 hlasov.

16:58 Alojz Hlina je rád, že vízia, ktorú predstavil pred dvoma rokmi, nemusel meniť a že sa s ňou stotožnili aj delegáti, ktorí sa zúčastnili dnešného snemu KDH. Na ňom opätovne za predsedu Kresťanskodemo­kratického hnutia zvolili práve Hlinu. „ Ste pri činnosti, kde na konci je, bude silná rešpektovaná moderná kresťanskodemo­kratická strana, presne taká KDH bude," povedal Hlina.

Pod pojmom moderná strana Hlina vidí hlavne silu strany. Podľa neho dnes socialisti nie sú socialisti, národniari nie sú národniari. Podľa neho je dôležité, aby KDH neodmietlo ľudí, ktorí k ním „priplávajú“. „Ide doba po Ficovi. Konečne. Urobme tak, aby tu nebola zas doba po niekom. Poďme sa v opozícii na niečom dohodnúť. A ja tam zárodky toho racionálneho už vidím," povedal Hlina.

Hlina zároveň pripomenul, že Richarda Vašečku nominoval ako kandidáta do predsedníctva strany. O jeho prijatí však rozhodne Rada KDH. „Stretneme sa s Richardom a povieme si o tom viac," dodal.

Snem KDH rozhodne aj o zmene Stanov KDH a aj o zmene názvu KDH na KDH – Kresťanskí demokrati. Táto zmena je podľa Hlinu prirodzená, keďže aj svet sa mení. Pre zmenu stanov treba podľa Hlinu väčšinový súhlas. „Chceme sa nazvať tým, čím sme," uviedol. Marketing je náročný a podľa Hlinu je mnoho faktorov, na základe ktorých prichádza zmena. „Zmena nám nemôže ublížiť, zmena nám môže pomôcť. Ja vyjadrujem presvedčenie, že nám to pomôže," dodal. Zaznamenal ambíciu ukradnúť názov Kresťanskí demokrati. „Ak by ste chceli zakývať s KDH, tak si založte stranu s názvom Kresťanskí demokrati. My sme zaznamenali tento pokus," povedal. Preto sa rýchlo premenovala jeho strana Občania rýchlo na Kresťanskí demokrati. A teraz strana Kresťanskí demokrati zanikne a KDH sa zmení na KDH – Kresťanskí demokrati. Vznikol falošný facebookový profil.

Na otázku, či by išlo KDH do parlamentných volieb ako súčasť SDK, o čom hovoril líder OĽaNO Igor Matovič, Hlina uviedol, že KDH je jediná konzervatívna strana na Slovensku. „Prečo by sme my šli do SDK? O tom, ako pôjde KDH do volieb, rozhoduje Rada KDH. Politika je zápas a my zápasíme. Urobme výsledok a po voľbách sadnime za stôl," uviedol Hlina. Zároveň však podľa neho má zmysel budúca spolupráca KDH, SaS a OĽaNO. „Verím v racionalitu konania," dodal.

Predsedom zostáva Alojz Hlina

15:26 Predsedom KDH po tajnom hlasovaní zostal Alojz Hlina, získal 233 hlasov delegátov. Richard Vašečka dostal 101 hlasov. Jeden hlasovací lístok bol neplatný a ostatní sa hlasovania zdržali. „Čaká nás veľmi intenzívna práca,“ povedal na úvod Hlina po tom, ako ho zvolili.

Nezvoleného Richarda Vašečku Hlina nominoval za člena Predsedníctva KDH. O tom, či sa stane súčasťou predsedníctva, sa rozhodne na budúcej rade KDH. „Nechcel by som byť protikandidátom súčasných podpredsedov, Alojz Hlina má svoj tím, ktorý funguje,“ povedal.

Porazený kandidát na predsedu KDH Richard Vašečka zostáva v KDH ako člen a ako jediný poslanec za KDH v parlamente. Vytvorenie vlastnej strany vylúčil, k štiepeniu KDH ani nijakému rozkolu nechce prispieť, nabáda k súdržnosti, jednote a spolupráci. Priebeh snemu vníma ako demokratický s dobrou atmosférou.
Súčasný predseda KDH Alojz Hlina počas... Foto: SITA, Milo Fabian
KDH: Snem strany k vo¾be predsedu a podpredsedov Súčasný predseda KDH Alojz Hlina počas príhovoru delegátom v rámci 27. snemu KDH.
Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) blahoželá staronovému predsedovi KDH Alojzovi Hlinovi k opätovnému zvoleniu. Alojz Hlina odviedol za dva roky vo funkcii predsedu KDH podľa obyčajných ľudí veľký kus práce. „Naším spoločným cieľom je totiž slušné spravovanie Slovenska, zlepšenie celkovej situácie všetkých ľudí v našej krajine a štát, na ktorý budú naši občania právom hrdí a nebudú sa zaň musieť hanbiť. Tieto ciele sa však dajú dosiahnuť len demokratickou výmenou súčasných koaličných strán, ktoré tvoria vládu nestability, chaosu a korupčných škandálov, a pokope ich držia len miliardy eur z eurofondov, ktoré potrebujú správne prerozdeliť medzi „tých správnych“ ľudí. Preto veríme, že staronový predseda KDH naplní slová, ktoré dnes na sneme povedal, a nikdy nebude vládnuť po boku strany Smer," dodáva sa v stanovisku.

Miloslav Hatala sa vzdal v prospech Vašečku

12:15 Jeden z troch kandidátov na predsedu KDH nitriansky krajský poslanec Miloslav Hatala sa kandidatúry vzdal v prospech Vašečku. Na otázku Pravdy, prečo sa vzdal kandidatúry odpovedal: „Nechcel som trieštiť sily a druhá vec, vidím potenciál v Richardovi Vašečkovi a má presne tie vízie, s ktorými som ja išiel do kandidatúry, akým spôsobom smerovať KDH, aké prostriedky použiť a kde vidím to spájanie kresťanského prostredia. Je mladší, ambicióznejší a vidím v ňom potenciál, preto som sa vzdal, aby sa netrieštili sily.“ Prečo to neavizoval skôr? "Skôr som to nechcel povedať, pretože Richard Vašečka nastúpil do kandidatúry pomerne neskoro. Priznám sa, pre mňa bol nečitateľnou osobou, lebo bol v tom čase v OĽaNO a kým som v neho nadobudol dôveru, nebol som ochotný vzdať, kým som si neoveril jeho smerovanie a víziu. Či mu na to stačilo v podstate niečo vyše mesiaca, odpovedal, že ho presvedčil v osobných rozhovoroch, na stretnutiach na okresných snemoch. Odhad výsledku volieb, ktorý má byť čoskoro známy, bude podľa neho tesný.

„Podľa mňa má väčšie šance Alojz Hlina s tým, že si predvoj spravil dosť razantným spôsobom na snemoch, otázka je, ako delegáti zareagujú na to smerovanie. Riziko Alojza Hlinu je v tom, že nevie komunikovať s verejnosťou a témy nekomunikuje správne aj vo vzťahu k iným stranám. Nezastupuje kresťanov v politike, ale občianske aktivity a kresťania si prestavujú komunikáciu inými prostriedkami, inou rétorikou, aj inými činmi.“ Na otázku, či by Richard Vašečka nebol pre KDH priechodnejší pri zostavovaní prípadnej novej vlády súčasnou opozíciou, sa nechcel vyjadriť, lebo „tak ďaleko ešte nie sme“. Dodal však, že podľa neho vie Vašečka komunikovať aj v rámci opozničných strán, aj s vládnymi stranami, pretože „rozprávať sa treba s každým. Otázka je, akým spôsobom budeme držať líniu strany, to je to prioritné.“

Bývalý predseda KDH Ján Figeľ pre Pravdu uviedol, že by si vedel v čele strany predstaviť súčasného prešovského župana Milana Majerského a aj vo svojom príhovore ako hosť snemu ho spomenul viackrát. „Aby som na neho upriamil pozornosť. Všetko je však v rukách delegátov,“ povedal. Podľa neho je nevyhnutné, aby KDH bolo znovu relevantným hráčom na slovenskej politickej scéne a patrí aj do vlády. Na priamu otázku, koho by si viac želal vo vedení KDH, odpovedal diplomaticky: „Uvidíme, ako to dopadne. Vo vedení strany je miesto aj pre Alojza Hlinu aj Richarda Vašečku, namiesto vymedzovania sa kto z koho, treba hľadať synergiu a Milan je v tomto veľmi dobrý, dávam ho za príklad. Nemám právo ho nominovať, ale potreboval som ho pripomenúť ako osobnosť a jeho kvality.“

KDH bolo v prachu, uviedol Hlina

11:00 Slovensko potrebuje Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH). Vyhlásil to na 27. sneme KDH predseda Alojz Hlina vo svojom príhovore s tým, že za dva roky, čo je lídrom hnutia, prešiel 54 okresných snemov. „Kresťanskode­mokratické hnutie (KDH) je maják, ostrov v rozbúrenom mori politologického šialenstva na Slovensku," uviedol Hlina. Podľa neho KDH za dva roky prešlo cestou konsolidácie a vytesňovania politického priestoru. Teraz KDH čaká tretia, podľa neho „najkrajšia fáza rastu,v ktorej budú teraz ako demokrati“.

„Boli to ťažké dva roky, KDH bolo v prachu. Ale veľa vecí sa podarilo," zdôraznil s tým, že KDH si postupne získava rešpekt ľudí, ku ktorému sa dá dopracovať hlavne vytrvalou prácou. „KDH k liberálom nikdy kolenačky nepríde. To nikto nikdy nemôže čakať. Urobme tak, aby sme sa nemuseli dohodnúť s Kollárom (pozn. red.: Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina)," povedal. Podľa neho len silné KDH dokáže to, čo má v hodnotovom vybavení. „Len silné KDH je cesta. KDH musí byť sociálne, to je úlohou KDH. Musíme byť národní. KDH musí byť kresťanské," dodal. „Sme jediná normálna štandardná strana na Slovensku, konzervatívna, kresťanskodemo­kratická strana. Sme jeden z víťazov VÚC volieb, KDH tu je, bolo a bude," povedal. Hlina počas príhovoru zožal niekoľkokrát silný potlesk delegátov. „Nie sme žiadna predajňa so zmiešaným tovarom. Sme jediná hodnotová strana na Slovensku," dodal.

Predseda kresťanských demokratov vyzdvihol, že v súčasnosti sú námestia plné ľudí, ktorí sa neboja prejaviť svoju vôľu. „To malo byť dávno, dávno sme mali odmietať zrastenie štátu a mafie. Nebudeme spolupracovať so Smerom. Nemôžeme," uviedol s tým, že KDH už 27. februára vydalo stanovisko, kedy povedali nie Robertovi Kaliňákovi, Tiborovi Gašparovi, Robertovi Ficovi. Ale to dnes už podľa neho nestačí. „Poctivým riešením pre Slovensko sú určite predčasné voľby," vyhlásil s tým, že Slovensko ide do ťažkých časov politických, ale aj ekonomických. „Je mimoriadne dôležité zostať tým majákom," uviedol.

V kuloároch však stále rezonuje otázka, kto stranu povedie ďalej. Europoslankyňa za KDH Anna Záborská jednoznačne podporuje Vašečku, viacerí regionálni delegáti sa skôr prikláňajú k Hlinovi, pričom oceňujú, že mimoparlamentná strana za jeho pôsobenia dosiahla hranicu 7 percent, ktorá KDH už teraz posúva do parlamentu.

Hlina: Snem KDH je oslava demokracie

Súčasný predseda hnutia Hlina v piatok, ešte pred snemom nepovedal, ako vidí svoje šance na opätovné zvolenie. „V sobotu je snem, snem KDH je oslava demokracie. KDH je v zásade už jediná strana na Slovensku, ktorá dokáže mať taký veľký snem, máme tam približne 350 delegátov z celého Slovenska," povedal a myslí si, že snem bude dôležitý nielen pre KDH, ale vzhľadom na okolnosti aj pre celé Slovensko. „Naša krajina potrebuje jednu konzervatívnu kresťanskodemo­kratickú stranu," povedal Hlina, ktorý sa pred snemom nechcel vyjadrovať k možnému výsledku voľby predsedu. Podľa neho je to na delegátoch, či Hlina zostane predsedom aj naďalej.

Politický analytik Ján Baránek spomedzi trojice kandidátov vníma Hatalu ako najmenej výrazného. „On ako prvý ohlásil kandidatúru zo vzdoru voči Alojzovi Hlinovi, nepozdáva sa mu ako vedie KDH," uviedol s tým, že podľa neho má Hatala najmenšiu podporu. „KDH je dnes polarizované medzi priaznivcami a odporcami Hlinu. KDH vždy bolo stranou kolektívneho vedenia a Hlinovi pripisujú niektorí členovia autoritárske snahy o vládnutie," uviedol.

Richard Vašečka Foto: SITA, Monika Zaťková
Richard Vašečka Richard Vašečka

Súťaž o post predsedu je podľa Figeľa hnutiu na prospech

Od svojho vzniku bolo KDH vždy dôležitou súčasťou alternatívy pre lepšie Slovensko – pri budovaní slobody a demokracie a prekonávaní obdobia totality, v zápase s mečiarizmom a s populistickou, skorumpovanou politikou vlád Roberta Fica. Tam má smerovať aj dnešné hnutie – k formovaniu slušnej politiky pre ľudí, spravodlivého štátu a rozumnej solidarity v spoločnosti. Pred dnešným snemom KDH to pre agentúru SITA uviedol bývalý predseda hnutia Ján Figeľ.

„Predsedom má byť ten, kto dá členom a voličom KDH víziu účasti na vládnom spravovaní krajiny, kto dokáže vytvárať čo najviac priestoru pre rast jeho vplyvu a pre spájanie podobne hodnotovo a programovo blízkych ľudí. Pri silnejšej tímovosti a jednote a vďaka väčšej otvorenosti pre ľudí, pre odborníkov a pre skutočné riešenia sa KDH pri najbližších parlamentných voľbách vráti nielen do parlamentu, ale aj do vlády. Som o tom presvedčený," uviedol súčasný osobitný veľvyslanec Únie pre náboženské slobody. Za hlavnú výzvu pre novozvoleného predsedu a vedenie KDH považuje výrazne posilniť jednotu kresťanskodemo­kratických a konzervatívnych síl v úsilí o spravodlivé a slušné Slovensko. Figeľ dnes na sneme v Ružomberku vystúpi aj osobne.

Ján Figeľ. Foto: Robert Hüttner, Pravda
volby 2016, kdh, figel Ján Figeľ.

Myslí si, že súťaž o post predsedu je hnutiu na prospech. „Prajem kandidátom, aby v nej boli férovými protagonistami svojej programovej a personálnej ponuky," uviedol Figeľ a pripomenul, že v histórii hnutia bolo niekoľko zápasov o predsedu a len v jedinom prípade porazený kandidát neodišiel a nezaložil konkurenčnú stranu. „Bolo to v roku 2000, keď som o post predsedu súťažil s Jánom Čarnogurským. Víťazom sa nakoniec stal Pavol Hrušovský, ja som prijal post podpredsedu a dobre sme spolupracovali. Keď vo svojej dobe na post predsedu hnutia kandidovali Ján Klepáč (SKDH), Mikuláš Dzurinda (SDKÚ), Vladimír Palko (KDS), po prehratých súbojoch neskoršie nielen opustili KDH, ale založili aj nové subjekty," pokračoval Figeľ s tým, že Daniel Lipšic (NOVA) a Radoslav Procházka (Sieť) sa o pozíciu predsedu ani neuchádzali, ale priamo vytvorili konkurenčné politické strany, čím podľa neho pomohli ešte viac oslabiť KDH, a tým aj alternatívu slušnej politiky pre Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

189 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #Richard Vašečka