Smer stále hľadá, kým obsadí viaceré posty vo vláde

Novým ministrom vnútra by sa mal stať Marián Saloň alebo František Imrecze, píše SITA.

17.03.2018 09:55
František Imrecze Foto: ,
Prezident finančnej správy František Imrecze
debata (38)

trana Smer-SD stále hľadá, kým obsadí viaceré posty vo vláde. Kandidátov je zatiaľ viacero. Podľa informácií agentúry SITA novým ministrom vnútra by sa mal stať Marián Saloň alebo František Imrecze.

Marián Saloň je v súčasnosti štátnym tajomníkom na ministerstve obrany. V rezorte vnútra však pôsobil štyri roky ako štátny tajomník a v prvej vláde Roberta Fica ako generálny riaditeľ kancelárie ministra. František Imrecze je od roku 2012 prezidentom Finančnej správy.

Smer-SD plánuje vymeniť v novej vláde aj ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Kandidáti sú zatiaľ tiež dvaja. Košický primátor Richard Raši, ktorý v predošlej Ficovej vláde viedol rezort zdravotníctva. Raši neuspel v regionálnych voľbách v kandidatúre na košického župana. Zároveň oznámil, že nebude kandidovať na košického primátora. Druhým kandidátom je Ján Podmanický, ktorý v minulom volebnom období bol predsedom parlamentného výboru pre sociálne veci. V súčasnosti je jeho podpredsedom. Ani v nominácii na ministra kultúry nie je v Smere zatiaľ jasno. Kandidátmi sú poslanci NR SR Erik Tomáš a Dušan Jarjabek. Tomáš je aj mediánym poradcom Fica. Jarjabek vedie roky parlamentný kultúrny výbor. Podľa informácií agentúry SITA, ak by sa Tomáš nestal ministrom, je kandidátom na štátneho tajomníka v rezorte vnútra.

Po Petrovi Pellegrinim, ktorý bude novým predsedom vlády, má byť novou vicepremiérkou pre informatizáciu Denisa Saková. Tá bola doteraz štátnou tajomníčkou na ministerstve vnútra.

Zmena sa udeje aj v pozícii ministra spravodlivosti. Luciu Žitňanskú má nahradiť predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál.

Premiér Robert Fico podal vo štvrtok demisiu. Prezident SR Andrej Kiska poveril v ten istý deň zostavením novej vlády doterajšieho vicepremiéra Petra Pellegriniho.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Peter Pellegrini #vládna kríza 2018