Smer navrhol za ministra vnútra Jozefa Ráža mladšieho

Novým ministrom vnútra by sa mal stať Jozef Ráž ml., súčasný generálny tajomník služobného úradu na ministerstve zdravotníctva. Po rokovaní predsedníctva Smeru to oznámil predseda strany Robert Fico.

19.03.2018 11:37 , aktualizované: 15:30
smer pellegrini fico Foto: ,
Dezignovaný premiér a podpredseda strany Smer Peter Pellegrini poverený zostavením novej vlády a predseda vlády SR v demisii a predseda strany Smer Robert Fico počas brífingu po rokovaní predsedníctva strany Smer.
debata (50)

Predsedníctvo tiež podporilo Petra Pellegriniho ako kandidáta na premiéra. Vo funkcii podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu má Pellegriniho nahradiť primátor Košíc Richard Raši. Novou ministerkou kultúry má byť krajská šéfka Smeru v Banskej Bystrici Ľubica Laššáková. Ministrom financií má zostať Peter Kažimír, ktorý sa má zároveň stať vicepremiérom. Ostatné posty Smeru vo vláde majú ostať bez zmien.

Pred oznámením nominácií Smeru sa hovorilo o možnom kandidátovi na ministra vnútra aj o Tomášovi Borecovi, ktorý stojí na čele Slovenskej advokátskej komory. Borec bol v druhej vláde Roberta Fica ministrom spravodlivosti. Túto verziu podporilo aj vyhlásenie Bélu Bugára, ktorý povedal, že rezort vnútra nemusí byť členom strany Smer.

Ráža navrhol Drucker

Pellegrini na margo Laššákovej povedal, že ju pozná dlhé roky ako slušnú a pracovitú dámu, ktorá sa venuje kultúre a médiám. Ocenil aj nomináciu Jozefa Ráža, ktorý je synom speváka skupiny Elán. „Povedali sme, že chceme krízového manažéra, ktorý nie je členom strany. Dokonca sme uvažovali o ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi a on sám odporučil Jozefa Ráža. Tak vznikla táto nominácia,“ vysvetlil s tým, že prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi môže ešte v pondelok predložiť zodpovednú kandidátnu listinu.

Rážovou provu legislatívnou iniciatívou má byť zmena spôsobu voľby policajného prezidenta tak, aby bola účinná ešte v priebehu tohto roka. Pri výbere budúceho prezidenta majú byť nastavené nové kritériá. Či súčasný šéf policajtov Tibor Gašpar dovtedy ostane vo funkcii, je zatiaľ nejasné.

Fico podporil Gašpara

Fico však Gašpara označil za absolútneho profíka. „Ak sa bude vyberať niekto ďalší, bude musieť spĺňať najvyššie kritériá,“ deklaroval.

Na otázku, či sa Fico vráti do parlamentu ako radový poslanec, odvetil, že chce byť v parlamente minimálne do doby, kým nová vláda nezíska dôveru. „V tomto okamihu špičky strany, ktoré sú v NR SR, by mali podporiť celý klub. Potom sa chcem strane venovať ako profesionálny predseda. Mojou úlohou bude, aby som jasne hovoril, čo strana očakáva a aké sú možnosti. Budem v plnej miere stáť za premiérom a ministrami Smeru,“ dodal s tým, že v apríli bude pracovný snem Smeru, na ktorom sa bude rokovať o novom štýle riadenia strany.

Fico na tlačovej konferencii tvrdil, že keď vládna kríza vrcholila, spolu s Bélom Bugárom a Andrejom Dankom navštívili prezidenta Andreja Kisku, ktorému Fico navrhol tri alternatívy. Voľby 7. júla, voľby 29. septembra alebo „riešenie, ktoré bude znamenať pokračovanie štandardnej vlády,“ uviedol Fico za pritakávania Petra Pellegriniho.

Následne malo padnúť rozhodnutie, že sa prijíma tretí variant. „Ja som tento variant akceptoval a na druhý deň som doniesol pánovi prezidentovi demisiu,“ povedal Fico.

Prezident však túto verziu odmieta. Portál hnonline.sk prišiel s reakciou Kiskovho hovorcu, ktorá odmieta Ficove slová.

„Žiadne alternatívy neboli predmetom diskusie, predsedovia koaličných strán prezidenta informovali, že vláda je pripravená podať demisiu, ale zároveň má koalícia stále väčšinu v Národnej rade a preto navrhne nového predsedu vlády. Prezident Kiska by preto privítal, keby sa pán premiér v demisii zdržal nekorektných vyjadrení, ktoré neprispievajú k upokojeniu atmosféry na Slovensku a nechal Petra Pellegriniho rokovať samostatne,“ stojí v stanovisku.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Borec #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda