Ústavný právnik Ján Drgonec: Kiska ukázal Smeru, že nie je prezident, ktorý na všetko prikyvuje

Prezident SR Andrej Kiska sa rozhodnutím nevymenovať novú vládu zrejme inšpiroval udalosťami v Českej republike, tvrdí to ústavný právnik Ján Drgonec s tým, že v tejto súvislosti naráža na Andreja Babiša a jeho zostavovanie vlády.

20.03.2018 13:02
kiska, Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska informuje v Prezidentskom paláci, že nevymenuje novú vládu v zložení, ako ju navrhol dezignovaný premiér Peter Pellegrini.
debata (103)

Kiska dal týmto krokom podľa Drgonca odkaz Smeru, „že v úrade už nesedí ústretový prezident, ktorý mu na všetko prikyvuje“.

Drgonec teraz na strane Smeru očakáva sebareflexiu a dezignovaný premiér Peter Pellegrini (Smer) by mal podľa neho uvažovať nad takými kandidátmi, „ktorí by po prvé boli spôsobilí vykonávať svoje funkcie a boli by aj dôveryhodní“.

Drgonec tvrdí, že ako jediné rozumné riešenie sa javia predčasné voľby. Upozornil pritom, že poveriť lídra víťaznej politickej strany vo voľbách zostavovaním vlády je síce ústavná konvencia, no nie povinnosť.

„A Pellegrini tých pokusov nemusí preto dostať veľa,“ dodal Drgonec s tým, že Kiska síce môže poveriť zostavením vlády i niekoho, kto nemá podporu v parlamente, no bolo by to iba odďaľovanie predčasných volieb, ktoré sa v tejto chvíli javia ako najrozumnejšie riešenie".

Prezident Kiska v utorok oznámil, že nevymenuje novú vládu v zložení, v akom ju navrhol Pellegrini. Dezignovanému premiérovi zároveň tlmočil konkrétne výhrady a požiadal ho, aby do piatka (23.3.) navrhol novú zostavu nominantov na členov kabinetu.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Peter Pellegrini #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda