Pellegrini ustúpil Kiskovi, za ministra vnútra nominuje Druckera

Peter Pellegrini doručí prezidentovi Andrejovi Kiskovi nový návrh členov novej vlády. Na post ministra vnútra nenavrhne doterajšieho nominanta (Jozefa Ráža mladšieho), Smer nominuje terajšieho ministra zdravotníctva Tomáša Druckera.

20.03.2018 17:12 , aktualizované: 19:03
SR Pellegrini vláda vyhlásenie BAX Foto: ,
Vyhlásenie Petra Pellegriniho povereného zostavením vlády o aktuálnej situácii 20. marca 2018 v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave.
debata (292)

Na post ministerky zdravotníctva navrhne Smer Andreu Kalavskú.

O iných zmenách v porovnaní s pôvodným návrhom Pellegrini nehovoril.

Návrh vzišiel po konzultácii s prezidentom, ktorý si ich pozve k sebe a preberie s nimi otázky, ktoré ho zaujímajú. Potom oznámi termín, kedy vládu vymenuje, informoval Peter Pellegrini, ktorý je poverený Andrejom Kiskom zostaviť novú vládu. V stredu doručí Pellegrini prezidentovi nový návrh na zloženie vlády.

Pellegrini nechcel komentovať krok prezidenta, ktorý odmietol vymenovať na jeho návrh novú vládu. Súčasný vicepremiér dúfa, že sa nezakladá nebezpečný precedens, podľa ktorého by mohla hlava štátu prestať rešpektovať parlamentnú väčšinu. „Koaliční partneri i Smer i ja sme sa rozhodli, že urobíme všetko pre upokojenie situácie. Slovensko si nemôže dovoliť niekoľko týždňov byť bez legitímnej vlády, ktorá má parlamentnú väčšinu. Štát nemôže stáť štvrtý týždeň,“ povedal.

Koaliční partneri i Smer i ja sme sa rozhodli, že urobíme všetko pre upokojenie situácie. Slovensko si nemôže dovoliť niekoľko týždňov byť bez legitímnej vlády.
Peter Pellegrini

Priznal, že to, či sa Kiska mohol rozhodnúť nevymenovať vládu, je otázka pre ústavných právnikov. Vláda musí v prvom rade získať dôveru poslancov v Národnej rade SR, dodal pravdepodobný budúci premiér. O návrhu, ktorý prezidentovi Kiskovi odovzdá v stredu o 9:00, s ním už hovoril, vzišiel po vzájomných konzultáciách. Pre Kisku by tak nemal byť žiadnym prekvapením. Pellegrini dúfa, že Slovensko by novú vládu mohlo mať ideálne čím skôr, najneskôr v piatok. Aj prezident podľa neho signalizuje, že chce procesy urýchliť.

Prezident Andrej Kiska napoludnie oznámil, že nevymenuje novú vládu v zložení, ako ju navrhol Peter Pellegrini. Čítajte viac v článku Kiska nevymenuje vládu, ktorú mu navrhol Pellegrini.

Kiska v stredu prijme nových kandidátov na ministrov

Prezident SR Andrej Kiska prijme v stredu 21. marca v Prezidentskom paláci nových kandidátov na ministrov. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Kiska sa od 9.00 h postupne stretne s Petrom Pellegrinim (Smer-SD), ktorý je poverený zostavením vlády. Po ňom to bude kandidát na ministra spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), kandidátka na ministerku kultúry Ľubica Laššáková (Smer), kandidát na podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer), kandidát na ministra vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru) a kandidátka na ministerku zdravotníctva Andrea Kalavská.

Vyjadrenie Tomáša Druckera

„Po viacerých rokovaniach designovaného predsedu vlády Petra Pellegriniho s rezidentom Andrejom Kiskom a opakovaného nášho spoločného rokovania som sa rozhodol prijať túto ponuku Petra Pellegriniho a strany Smer-SD.

Toto rozhodnutie som urobil napriek môjmu želaniu zostať v rezorte zdravotníctva a pokračovať v zmenách, ktoré som naštartoval, ale urobil som tak v záujme zachovania štandardného ústavného a demokratického fungovania krajiny a to predovšetkým s cieľom sa pokúsiť upokojiť súčasnú situáciu.

Napriek inej voľbe, ako som si pôvodne želal, som presvedčený, že každý má povinnosť sa aspoň pokúsiť zlepšiť túto situáciu.Akékoľvek ďalšie rozhodnutia a názory budem schopný poskytnúť po rozhovore s pánom rezidentom a po menovaní.“

Vyjadrenie Andrey Kalavskej

„K ministerskej pozícii mám prirodzený rešpekt, ako doterajšia štátna tajomníčka som sa snažila podieľať na zmenách, ktoré by zlepšili stav zdravotníctva na Slovensku.“

292 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Peter Pellegrini #MUDr. Andrea Kalavská #Tomáš Drucker #Pellegriniho vláda