Poslankyňa za SNS nepodporila Pellegriniho

Dianie v koalícii sa zrejme prejavilo aj na stredajšom rokovaní parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, kde premiér Peter Pellegrini vysvetľoval svoje majetkové pomery a či si mohol dovoliť kúpu bytu za 410-tisíc eur. Poslankyňa za SNS Magdaléna Kuciaňová sa zdržala a nehlasovala spolu s ostatnými vládnymi poslancami za uznesenie výboru v časti, kde sa hovorí o tom, že premiér neporušil ústavný zákon o ochrane verejného záujmu. Uznesenie v tejto časti preto neprešlo.

18.04.2018 18:23
výbor pre nezlúčiteľnosť funkcií­, Peter... Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini (v strede) na parlamentnom výbore pre nezlúčiteľnosť funkcií.
debata (40)

„Hlasovala som podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. V tomto prípade som hlasovala tak, ako som hlasovať mala. Súhlasila som s prvou, druhou časťou uznesenia a v tretej časti som si dovolila zdržať sa,“ reagovala pre Pravdu poslankyňa Kuciaňová.

Odmietla, aby sa jej hlasovanie spájalo s kritikou pomerov v koalícii, ktoré predniesol šéf strany Andrej Danko. „Nehľadajte za tým nič mimoriadne pri všetkej úcte k premiérovi. Ak zlyhá komunikácia, nie je to dobré a na tom si ja trvám,“ dodala.

Poslanec Smeru a člen výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Róbert Puci si nevie hlasovanie poslankyne SNS vysvetliť. "Som prekvapený, predtým som s ňou hovoril o návrhu uznesenia a nemala s tým problém,“ povedal Puci.

Predseda vlády v uplynulých dňoch aj v médiách vysvetľoval, že jeho príjmy mu umožnili kúpiť si byť od developerskej spoločnosti J&T Real Estate na nábreží Dunaja v Bratislave za 410-tisíc eur.

Pred výborom premiér v stredu hovoril o majetku, ktorý nadobudol za 12 rokov, čo je vo verejných funkciách. Podľa neho jeho príjmy a výdavky mu umožňovali kúpu bytu. Povedal, že vlastní majetok za 613-tisíc eur. Z verejných funkcií mal v čistom za spomenuté roky príjem 432-tisíc eur. Podľa neho mal však aj ďalšie príjmy.

Predal byt za vyše 71-tisíc eur, garáž za 6 900 eur. Za predaj haly v Banskej Bystrici zinkasoval takmer 55-tisíc eur. Mal aj ďalšie príjmy vo výške viac ako 43-tisíc eur a od rodičov za desať rokov mal dohromady 67-tisíc eur. Ako uviedol premiér, jeho otec podnikal s opravami áut. Na bratislavský byt pri Dunaji si zobral hypotéku 165-tisíc eur. Tiež má rekreačnú chatu, za ktorú má ešte zaplatiť niečo vyše 46-tisíc eur.

Opozícii Pellegriniho vysvetlenia nestačili. Predseda výboru Vladimír Sloboda z SaS uviedol, že premiér neodpovedal na jeho otázky, a keďže išlo len o informatívne stretnutie, bude ešte potrebné sa premiérovými majetkovými pomermi zaoberať. Sám preto podá podnet, aby výbor začal voči Pellegrinimu konanie.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #Peter Pellegrini #poslankyňa Magdaléna Kuciaňová