Babiš žaluje Nový čas za článok o spolupráci s ŠtB. Chce milión eur

Český premiér v demisii Andrej Babiš podal žalobu na vydavateľa denníka Nový Čas za článok z rozhovoru s bývalým príslušníkom československej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Jánom Sarkocym, ktorý Babiša označil za vedomého spolupracovníka ŠtB. Babiš žiada ospravedlnenie a milión eur.

25.04.2018 10:05 , aktualizované: 12:32
debata (84)

Spolu s Novým Časom zažaloval aj Sarkocyho, napísal denník. Babiš v reakcii pre Radiožurnál označil Sarkocyho za „sprostého klamára“ a vyhlásil, že v prípade úspechu plánuje Vysúdené peniaze venovať charite.

Babiš spoluprácu s ŠtB dlhodobo odmieta. Súd tento rok v januári v obnovenom konaní v súlade s minuloročným verdiktom ústavného súdu však zamietol jeho žalobu, že je v archívnych zväzkoch ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene.

Sarkocy v rozhovore s redaktorom Nového Času a ďalšími novinármi tento rok vo februári okrem iného tvrdil, že videl originál Babišovho spisu ohľadom jeho spolupráce s komunistickou tajnou políciou ŠtB a že v spise nie je nič sfalšované. Babiša tiež označil za človeka, ktorý chcel zo spolupráce s ŠtB ťažiť a mal rád peniaze. Babiš vtedy v reakcii povedal, že Sarkocy klame.

Babišov právnik v žalobe podľa Nového Času napísal, že Babiš pociťuje zverejnenie lživých výrokov o jeho osobe ako obrovskú krivdu. Sarkocyho výroky o ňom vraj vytvárajú úmyselne „nepravdivý obraz vypočítavého, nečestného človeka“.

„Je to sprostý klamár. Nový Čas som zažaloval. Keby som vyhral, tak to dám na charitu,“ povedal premiér Rádiožurnálu.

Vydavateľ Nového Času ospravedlnenie odmietol. Podľa jeho právnickej kancelárie Babiš nedokázal, že nebol agentom ŠtB. „Vzhľadom na to, že otázka spolupráce žalobcu s ŠtB bola predmetom súdneho sporu, verejnosť mala legitímny záujem spoznať tvrdenie bývalého príslušníka ŠtB o týchto skutočnostiach. Nebolo právoplatne rozhodnuté, že žalobca je v spisoch ŠtB evidovaný neoprávnene,“ povedal podľa denníka advokát Ján Havlát.

Chcel si očistiť meno

Babiš sa domáhal očistenia svojho mena a súdy najprv rozhodli, že je v archívnych zväzkoch ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene. Zvrat v kauze nastal po vlaňajšom rozhodnutí ústavného súdu. Ten zrušil pôvodné rozhodnutie bratislavského krajského aj najvyššieho súdu, ktoré dali Babišovi za pravdu. Urobil tak okrem iného z dôvodu, že odporcom nemal byť Ústav pamäti národa, ktorý zväzky ŠtB spravuje.

Ústavný súd tiež konštatoval, že slovenské súdy rozsudky chybne založili na svedectve bývalých príslušníkov ŠtB, ktorých v konaní pred okresným a krajským súdom nezbavili mlčanlivosti. Spochybnil tiež vierohodnosť týchto svedkov, ktorí vypovedali v Babišov prospech.

V obnovenom konaní bratislavský krajský súd v súlade s rozhodnutím ústavného súdu Babišovu žalobu tento rok zamietol. Proti tomuto právoplatnému rozhodnutiu Babiš podal dovolanie na najvyššom súde.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Andrej Babiš #ŠtB