Saková po menovaní za ministerku: Vymenujem dočasného policajného prezidenta

Slovenský prezident Andrej Kiska krátko po desiatej vymenoval novou ministerkou vnútra Denisu Sakovú po tom, ako Saková zložila sľub.

26.04.2018 07:49 , aktualizované: 15:28
Bratislava MV Kiska Saková Vymenovanie Foto: ,
Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska, vľavo novovymenovaná ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) v Bratislave 26. apríla 2018.
debata (150)

Premiér Peter Pellegrini po vymenovaní Denisy Sakovej povedal, že ju dobre pozná a je to osoba, ktorá sa nemusí oboznamovať s rezortom, pretože na ňom dlhodobo pôsobí, no napriek tomu podľa jeho slov bude mať čo robiť.

Pellegrini povedal, že on bude osobne dohliadať na výber nového policajného prezidenta „Chcem povedať a uistiť verejnosť, že sme sa s novou ministerkou rozprávali o výbere nového policajného prezidenta, pretože to je kľúčové,“ uviedol Pellegrini a dodal, že je dôležité, aby nový policajný prezident nemal prepojenia na „kohokoľvek.“

Denisa Saková po vymenovaní uviedla, že á niekoľko tipov na dočasného prezidenta policajného zboru, no mená odmietla prezradiť. „Všetky úlohy, ktoré ma čakajú sú skutočne ťažké, ale budem ich plniť zodpovedne a pokúsim sa obnoviť dôveru ľudí.“

„Žijeme v demokratickej spoločnosti, a tak má každý právo na slobodu slova a preto rešpektujem protestujúcich,“ povedala o protestoch, ktoré sprevádzali jej vymenovanie a dodala, že treba zároveň dodať, že parlamentné voľby vyhrala strana Smer a treba rešpektovať aj tento fakt.

Denisa Saková odmietla reagovať na otázku o dokladoch k spornému IT tendru. Portál Aktuality.sk zistil, že ministerstvo vnútra skartovalo doklady k tendru, z ktorého mali získať provízie Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Urobiť tak malo po odobratí prípadu prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi. Ministerstvo vo štvrtok potvrdilo, že zmluva bola skartovaná, ale súčasne médiám, medzi nimi aj redakcii denníka Pravda, poslalo jej kópiu.

Kaliňákova ‚pravá ruka‘

Doterajšia štátna tajomníčka na tomto ministerstve Saková je blízkou spolupracovníčkou exministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorého prinútili k odchodu protesty verejnosti a tlak jednej zo strán trojčlennej vládnej koalície.

Kiska už skôr v tomto týždni označil nomináciu Sakovej za premrhanú príležitosť pokiaľ ide o obnovu dôvery občanov vo vládu, návrhu premiéra na vymenovanie člena kabinetu musí však hlava štátu podľa ústavy vyhovieť.

Zmena na čele ministerstva vnútra súvisí s trvajúcou krízou po doteraz neobjasnenej februárovej vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ktorá vyústila v demisiu premiéra Roberta Fica.

Saková na čele ministerstva vnútra nahradí Tomáša Druckera. Ten podal demisiu minulý týždeň, a to necelý mesiac po vymenovaní novej vlády Petra Pellegriniho, v ktorej zostala väčšina ministrov Ficovho kabinetu, s výnimkou napríklad Kaliňáka.

Drucker čelil tlaku organizátorov demonštrácií na odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý pôvodne rezignovať odmietol, a urobil tak až po Druckerovej demisii.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #Robert Kaliňák #Andrej Kiska #Tomáš Drucker #Denisa Saková