Fico: Smer nie je strana na jedno použitie, v dvojičke s Pellegrinim vidím veľký potenciál

Strana Smer nie je na jedno použitie. Prekonala mnoho krízových situácií, ale vždy sa vrátila naspäť. Vyhlásil to jej predseda Robert Fico na pracovnom sneme v Častej - Papierničke. Vo svojom príhovore opäť kritizoval médiá, opozíciu, občianskych aktivistov a prezidenta SR Andreja Kisku. Po šiestich rokoch predstúpil pred delegátov v pozícii, ktorú za ten čas nepoznal. Už nie ako premiér, ale iba ako šéf strany a radový poslanec parlamentu.

26.04.2018 12:55 , aktualizované: 23:15
pracovny snem strany smer, Fico Foto: ,
Na snímke predseda politickej strany Smer Robert Fico počas prejavu na pracovnom sneme strany v Častej - Papierničke.
debata (540)

Zmena stanov

Snem sa konal len necelých päť mesiacov po predchádzajúcom, kde Robert Fico hovoril o potrebe inovácie straníckej politiky. Odvtedy však Slovensko zažilo vážnu politickú krízu, ktorá vyústila do demisie premiéra Fica a vymenovania vlády na čele Petrom Pellegrinim (Smer).

Jedným z kľúčových rozhodnutí snemu je zmena stanov, ktorá priniesla nové mocenské pomery v strane. Predsedníctvo Smeru ako najsilnejší orgán sa totiž výrazne zúžilo. Z doterajšieho počtu 35 členov na 15.

Členmi sú predseda Robert Fico, podpredsedovia Robert Kaliňák, Juraj Blanár, Peter Pellegrini (premiér), Peter Kažimír (minister financií), Peter Žiga (minister hospodárstva), Richard Raši (vicepremiér pre investície) a generálny manažér Viktor Stromček.

Strana k nim zvolila aj ďalších siedmich nových členov. Sú nimi Jaroslav Baška, Martin Glváč (podpredseda NR SR), Ladislav Kamenický, Ľubomír Petrák, Denisa Saková (ministerka vnútra), Marián Saloň (štátny tajomník na ministerstve obrany) a Miroslav Číž.

Podľa Roberta Fica bude nové predsedníctvo fungovať na týždennej báze.

„Hymnou Európskej únie sme uzatvorili pracovný snem,“ povedal Fico. Snemom podľa jeho slov reagovali na zmeny vo vláde a dobu, ktorá je „veľmi hektická“. „Naším cieľom bolo urobiť také zmeny stanov a v predsedníctve, aby sme boli schopní pružnejšie reagovať na dianie,“ dodal Fico.

Fico po skončení snemu uviedol, že medzi ním a predsedom vlády Petrom Pellegrinim je absolútna vzájomná dôvera. „Za ten ťažký mesiac, ktorým sme prešli, nedošlo k žiadnym trecím plochám. Je jasná dohoda, že musí chodiť predseda vlády na koaličné rady. Musí byť súčasťou vážnych rozhodnutí, ktoré na politickej úrovni prijmeme. Ja vidím v dvojičke Fico – Pellegrini alebo Pellegrini – Fico obrovský potenciál," povedal šéf sociálnych demokratov.

Väčšia miera zodpovednosti v parlamente

Fico tiež naznačil, že by mal zostať v Národnej rade SR. Donedávna sa spomínalo, že by mohol z parlamentu odísť. „Chcem mať väčšiu mieru zodpovednosti v Národnej rade. Chcem podstatne viac mať možnosť koordinovať prácu poslaneckého klubu, chcem mať podstatne väčšiu možnosť dávať dohromady iniciatívy vlády a poslaneckého klubu, aby to bolo dobre skoordinované. Chcem trošku rozbehať poslanecký klub," uviedol.

Predseda Smeru Robert Fico prichádza na snem...
Snímka z pracovného snemu strany SMER v Častej...
+12Podpredseda strany Smer Robert Kaliňák počas...

Rošková má pozastavené členstvo

Fico tiež potvrdil, že Ľubica Rošková, ktorá čelí podozreniam v kauze agrodotácií a pozemkov, má pozastavené členstvo v strane Smer. Strana sa podľa jeho slov na sneme hlbšie nezaoberala žiadnymi prípadmi, ktoré sú medializované, zaoberala sa len fungovaním strany. K vyšetrovaniu povedal, že chce, aby sa všetko preverilo. „Nikto nikomu nebude brániť, aby sa preverili všetky okolnosti akéhokoľvek podozrenia. A mne je jedno, či to je prezident SR, takisto sa preskúmajú aj podozrenia pani Roškovej," vyhlásil.

Komunálne voľby bude Smer riešiť na jeseň a v prvý decembrový týždeň sa zíde slávnostný snem strany.

Pracovný snem

Robert Fico na úvod snemu zdôraznil, že ide o čisto pracovný snem aj preto boli pozvaní ľudia, ktorí nesú zodpovednosť za prácu strany. „V decembri 1999 som konštatoval, že strana sa nemôže zaoberať dlhodobo sama sebou. 80 percent musíme venovať práci smerom k ľuďom,“ povedal. Zopakoval, že už niekoľkokrát avizoval, že by „nebolo zlé oddeliť pozíciu predsedu vlády od predsedu strany.“

V aktuálnej situácii sa chce venovať práci a diskusiu o tých 20 percentách, ktoré sa majú venovať strane ako takej, chce ukončiť na sneme.

Fico: Zmobilizujeme sa a nedáme sa zastrašiť

„Nikam neodchádzame. Zmobilizujeme sa a nedáme sa zastrašiť. Budeme sa biť o to, aby sme presadili naše sociálne videnia. Nedovolíme, aby amatéri so svojimi naivnými ekonomickými predstavami ohrozili sociálne postavenie našich občanov. My všetci sme pripravení zodpovednou sociálnou politikou sa znovu pobiť o život a dôstojnú perspektívu ľudí na Slovensku," odkázal Fico neprajníkom v príhovore v úvode snemu.

Budúce dva roky budú podľa jeho slov rokmi zvyšovania platov. „Razantne chceme zvýšiť minimálnu mzdu, platy v štátnom a verejnom sektore, platy učiteľov a zdravotných sestier. Sme sociálnou alternatívou pre Slovensko a sme zárukou, že budeme urýchľovať približovanie sa k priemeru životnej úrovne v Európskej únii," doplnil Fico s tým, že dostať ju chce na úroveň 85 percent do konca roka 2020, pričom dnes je na úrovni 78 – 79 percent.

Fico pripomenul viaceré opatrenia, ktoré jeho vláda zrealizovala, pochválil sa znížením nezamestnanosti, razantným zvýšením minimálnej mzdy či vlakmi zadarmo. „Robíme aj chyby, ale robíme aj obrovský kus dobrej práce, za ktorou si budeme stáť," zdôraznil.

Tandem s Pellegrinim

Fico spomenul aj svoju abdikáciu z funkcie premiéra. „Nebol to prejav slabosti, ale zodpovednosti voči koaličnému partnerovi," vyhlásil a pripomenul, že počas nedávnej vládnej krízy hrozil Most-Híd odchodom z koalície a na stole boli aj termíny predčasných volieb. Zdôraznil, že vďaka udržaniu súčasnej vlády nie je dnes na Slovensku chaos v podobe opozičných lídrov Richarda Sulíka (SaS), Igora Matoviča (OĽaNO) či Borisa Kollára (Sme rodina). Za to ho kolegovia odmenili potleskom.

Fico zároveň deklaroval plnú dôveru premiérovi Petrovi Pellegrinimu. „Peter má moju plnú dôveru a môže sa plne sústrediť na agendu predsedu vlády," poznamenal Fico, ktorý sa chcel naplno venovať strane, chodiť medzi ľudí a počúvať ich. Domnieva sa, že rozdelenie funkcií predsedu vlády a strany, a teda tento tandem bude prospešný.

Kritika médií, opozície, prezidenta Kisku aj občianskych aktivistov

Fico parafrázoval slová prezidenta Andreja Kisku, ktorý ešte vo februári vyhlásil, že Slovensku sa darí, ekonomicky rastie, Slovensko je krajinou atraktívnou pre zahraničných investorov, môžeme cestovať, študovať, používame spoločnú menu. Vtedy podľa Fica hovoril prezident o úspešnom príbehu Slovenska.

„Ak je to úspech, potom sme my, Smer súčasťou tohto úspechu a výrazne sme prispeli k tomu, že platia tieto slová,“ povedal Fico. „Čo sa teda zmenilo, že už o štyri dni tieto slová neplatili. Objavili dve mladé obete ohavného činu, ktorý sa nemal stať. Pýtam sa, nestali sa aj v iných krajinách alebo na Slovensku v iných profesiách. Prečo sa netancovalo na hrobe Ernesta Valka, ako sa tancuje na hrobe dvoch mladých obetí,“ položil otázku Fico.

Podľa jeho slov sa stalo sa niečo, čo nemá obdobu. „Útok na vládu stál na prezidentovi, médiách a organizátoroch protestov,“ povedal Fico.

Fico hovoril o bezprecedentnej medializácii a útoku na orgány zvolené v demokratických voľbách. „Z noci na ráno sme sa stali z úspešnej krajiny neúspešnou a na európskej pôde sme sa stali fackovacím panákom,“ konštatoval Fico.

„Bez viny nie je ani opozícia, ktorá prilievala oheň do ohňa. Strata zdravého rozumu, to je dnešná opozícia,“ povedal Fico s tým, že očakával, že hlava štátu bude zo svojej pozície brániť Slovensko, čo sa podľa neho nestalo.

Fico pripomenul, že kým všetci pracovali na dolapení páchateľov, dokonca ponúkli odmenu, prezident bol na lyžovačke v Rakúsku. „Keď sa vrátil vyhlásil, že buď bude zásadná rekonštrukcia vlády alebo predčasné voľby,“ dodal Fico.

„Vo svojom tanci na hrane ústavy pokračoval aj neskôr, hoci sme deklarovali, že koalícia má väčšinu v parlamente,“ dodal s tým, že prezident mal nevhodné výroky voči osobe policajného prezidenta a „či to nesúvisí s tým, že mal vážne problémy s daňami,“ povedal Fico.

Podľa Fica má každý právo vysloviť svoj názor a protestovať v uliciach. „Kde je hranica, do ktorej sa majú volení zástupcovia cítiť viazaní požiadavkami ľudí. Nikto nemusí prihliadať aj na ľudí, ktorí ostali doma a nekričia v uliciach?“ položil otázku Fico.

Na úvod snemu zaznela slovenská hymna a členovia strany si minútou ticha pripomenuli Pavla Pašku.

Politológ o posilnení predsedu

Politológ Juraj Marušiak vníma zmenu stanov ako „centralizáciu moci“, keďže predsedníctvo bude mať menej členov. „Je to svojím spôsobom posilnenie moci v rukách predsedu a v okruhu jeho najbližších spolupracovníkov. Stálo by za to, keby sa do predsedníctva dostali aj kritici zvnútra strany,“ povedal politológ ešte pred konaním snemu.

Podľa neho ak chce Smer do budúcna v politickej súťaži obstáť, „musí zmeniť skoro všetko“. „Spôsob komunikácie s verejnosťou, komunikáciu vo vnútri strany, musí byť viac vnímavý k náladám v strane i mimo nej,“ uviedol Marušiak.

© Autorské práva vyhradené

540 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #snem strany