Sudcovi v spore o Kiskove pozemky sa vyhrážajú

Na Okresnom súde v Poprade prebehlo prvé riadne pojednávanie v kauze pozemkov prezidenta Andreja Kisku v Poprade. Ide o pozemky o rozlohe 1,2 hektára, ktoré si nárokuje pôvodný majiteľ popradský zubár Ján Franc. Súd v spore dnes nerozhodol, očakáva sa vytýčenie ďalšieho pojednávania.

18.05.2018 10:17 , aktualizované: 14:03
Andrej Kiska súd Foto: ,
Na snímke Andrej Kiska na súde o pozemky pod Tatrami.
debata (569)

V spore sa uskutočnilo aj predbežné pojednávanie, na ktorom sa Kiska pozemkov vzdať odmietol. Na ďalšie pojednávanie Kiska neprišiel, keďže v danom čase rokoval s českým prezidentom. Dnes na súd Kiska už prišiel.

Andrej Kiska na súde v Poprade. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Andrej Kiska, súd Andrej Kiska na súde v Poprade.

Sudca na úvod pojednávania uviedol, že sa mu niekto v liste vyhrážal. „Aj keby sudca zomrel, na veci sa nič nemení, lebo prípad dostane iný sudca,“ povedal sudca pred začiatkom pojednávania. V liste sa píše, že má dať od prípadu ruku preč, „inak je ohrozený on aj jeho rodina“. Sudca zdôraznil, že v spore ide o určenie vlastníctva pozemkov, nie o vrátenie pozemkov.

Franc na otázku sudcu povedal, že sa cíti byť vlastníkom pozemkov. „Cítim sa byť vlastníkom od roku 1998. Pozemok som odvtedy nikomu nedal ani nedaroval ani nepredal,“ povedal na súde Franc. Právny zástupca Kisku sa na súde spýtal Franca, aká je hodnota daných pozemkov. „Neviem,“ povedal Franc.

Popradský zubár Ján Franc pred pojednávaním. Foto: Pravda, Tatiana Michalková
Ján Franc Popradský zubár Ján Franc pred pojednávaním.

„V tomto období sme s prvou manželkou zvažovali stavbu rodinného domu a videl som inzerát v Novom čase, že sa predávajú pozemky pod Tatrami,“ povedal na súde Kiska. Podľa Kisku istý Šuliga mu pozemky ukázal a ponúkol mu aj pasienky na druhej strane cesty. Išlo práve o 1,2-hektárovú parcelu, ktorú si nárokuje teraz Franc. Kiska tvrdí, že sa mu pasienky zdali ako dobrá investícia a tak ich kúpil. Návrh na riešenie Kiska súdu na žiadosť sudcu neponúkol. Podľa Kisku musí rozhodnúť súd. „Bol som podnikateľ, všetky pozemky sme kupovali spoločne s manželkou. Po rozvode jej zostali pozemky naľavo a mne tie ostatné,“ tvrdí Kiska.

Sudca upozornil na problém chýbajúcich listín

Právna zástupkyňa Franca však zdôraznila, že Kiska získal pozemky neoprávnene. „My vravíme, že kúpna zmluva, na základe ktorej nadobudol parcelu Kiska, je neplatná,“ povedala. Tvrdí, že Kiska kupoval aj iné pozemky priamo od Agrasu. Kiska reagoval, že si na to nespomína, právna zástupkyňa ukázala kúpnu zmluvu. Ide o firmu Agras, ktorej konateľ bol aj za sporným vydržaním Francovho pozemku. Vydržanie bolo podľa všetkého podvodné. Od Agrasu pozemok kúpil istý občan Lučivnej a od neho Kiska. Problémom podľa sudcu však je, že chýbajú listiny. Všetky listiny vrátane listov vlastníctva sa podľa sudcu nachádzajú v budove v Liptovskom Mikuláši a vlastník budovy ich odmieta vydať.

Právna zástupkyňa Franca upozornila, že Kiska konal zámerne. „V siednom mesiaci roku 1999 boli veľké pohyby a Kiska presne vedel, čo kupuje. V tomto čase sa pozemky predávali ako na bežiacom páse a na to nie sú dohady, existujú kúpne zmluvy,“ povedala advokátka.

Sudca povedal, že už nepovažuje účasť Kisku na súde za nutnú a dovolil mu odísť. Kiska zo súdneho pojednávania následne odišiel.

Vypovedal svedok Michal Šuliga

Na pojednávanie prišli aj ďalší svedkovia. Na návrh Franca sa dostavil ako svedok Michal Šuliga z Lučivnej. Ten potvrdil, že Kiskovi ponúkol pozemok. Kiska ho kúpil od Júliusa Sirockého z Lučivnej a Sirocký ho kúpil od Agrasu. Všeky tieto rýchle prevody vrátane vydržania pozemku Agrasom sa udiali v priebehu niekoľkých dní bez vedomia skutočného majiteľa pána Franca. Šuliga na súde vypovedal, že Sirocký nie je žiaden biely kôň ako ho nazývajú médiá. „Ja som mu kúpu poradil. Vravím Julovi, kúp to, ja mám kupca, ktorému to predáme,“ dodal. Sudca povedal Šuligovi, že Kiska hovoril, že Sirockého nepozná. „Tak dlho ho nevidel,“ povedal k tomu Šuliga. Ten na súde pomenoval Kisku familiárne ako „Andrej“.

Denník Pravda už informoval, že Šuliga pracoval pre Kisku v čase, keď Kiska staval budovu jednej z jeho nebankoviek. Šuliga sa pozná aj s Ondrejom Žembom, bývalým mafiánskym bossom v Poprade. Žemba má pozemky hneď pri pozemkoch, ktoré teraz drží Kiska.

Francova advokátka Šuligovi povedala, že kataster v siedmom mesiaci roka 1999 „bez irónie pracoval“ zjavne len pre neho. Narážala na rýchle prevody Francovho pozemku. Šuliga povedal, že v tom čase predal možno 60 pozemkov. Šuliga tiež povedal , že o Francovi v tom čase nevedel. Šuliga na súde následne priznal, že sa poznal s Klimekom. Ide o vtedajšieho predstaviteľa Agrasu. Práve vydraženie pozemku Agrasom Franc považuje za podvod. Právny zástupca Kisku na Šuligu nemal žiadne otázky.

Kiska: Je mi ľúto, ak niekto prišiel o niečo neprávom

„Je to taká zvláštna situácia, povedal som to aj minule, predstavte si, že si kúpite byt a o 20 rokov príde niekto, koho ste nikdy nevideli a povie, ten byt mi vráť, lebo je môj. Musím povedať, že aj po tom, čo som si dnes vypočul, pokiaľ skutočne došlo k pochybeniu štátu a niekto o niečo prišiel neprávom, je mi to nesmierne ľúto. Keď som videl pána doktora a jeho mamu, naozaj mi to bolo ľúto, ale o tom, čo sa stalo, kto spravil chybu a či k nej vôbec došlo, musí rozhodnúť súd. Pre mňa ako prezidenta bolo nesmiernym sklamaním počuť, že zase zlyhávajú štátne orgány, že sa nevedia dodať dôkazy, čo vrhá zlý tieň na fungovanie našich organizácií. Verím, že súd zistí, čo je pravda a rozhodne správne. Pokiaľ bolo niekomu ublížené, tak je mi to nesmierne ľúto, ale skutočne od toho máme súdy,“ konštatoval prezident.

Vypovedala aj zamestnankyňa katastra

Na súde vypovedala aj zamestnankyňa katastra a to na návrh žalobcu. Potvrdila, že spisové vklady z daného obdobia sa nachádzajú v Liptovskom Mikuláši a na katastri v Poprade je len zbierka listín. Súdu pracovníčka katastra dala kópiu listu vlastníctva z roku 1999, na ktorom bol majiteľom sporného pozemku Sirocký. Advokátka Franca okamžite po preštudovaní listu vlastníctva povedala, že tento dokument nemá všetky náležitosti. Zamestnankyňa katastra povedala, že ak by zistili pri vklade do katastra duplicitu, vklad by neumožnili. Ak je vklad povolený, platí, dodala.

Sudca sa spýtal pracovníčky katastra, či Franc mohol vedieť o tom, že už nie je majiteľom pozemku. Tá povedala, že o pohyboch s pozemkami nemusel vedieť. Franc pre Pravdu predtým povedal, že niekto ešte v roku 1996 nakreslil nový geometrický plán a daný 1,2-hektárový pozemok pripravil na vyňatie z väčšieho pozemku a jemu nechal len okrajové časti parcely. Neskôr pri vydržaní o pozemok 1,2 hektára Franc prišiel. O tom, že sa mu pôvodná parcela zmenšila, kataster posielal list. Pracovníčka katastra však zároveň povedala, že dodatočným zisťovaním prišli na to, že nakoľko mal vraj Franc v katastri nesprávnu adresu, zásielka mu nebola doručená.

Právny zástupca Kisku k tomu povedal, že informácia o zmene majiteľa pozemku bola v tom čase vyvesená na úradnej tabuli a tam mal podľa neho Franc nájsť informáciu, že nie je už majiteľom. Advokátka namietala, že Franc dostal ešte v roku 2000 informáciu o tom, že všetky pozemky sú jeho a následne nemal dôvod pochybovať o tom, že sa rozmery parcely sa zmenili. Súd pokračuje.

Výpoveď Sirockého

Sirocký na súde povedal, že pracoval pre Kisku pri výstavbe garáží. Tvrdí, že sa však nepoznajú, lebo s ním neprichádzal do styku. Priznal, že sa pozná s Klimekom. Sirocký na súde povedal, že Klimek ponúkal pozemky Šuligovi a ten vraj v tom čase podľa Sirockého nemal peniaze. „Ja som na rozdiel od Šuligu a Klimeka peniaze mal a chcel som zainvestovať,“ dodal s tým, že pozemok kúpil a následne ho obratom predal Kiskovi s tým, že sprostredkovateľom obchodu bol Šuliga. Sirocký priznal, že rozdiel medzi cenou, za ktorú pozemok kúpil od Agrasu a predal následne Kiskovi bol v tom čase 800 korún. Na otázku sudcu, či teda len toľko zarobil a či sa mu to zdá dosť, Sirocký neodpovedal.

Sudca Sirockému tiež povedal, prečo sa nevie jednotne podpísať, keďže na kúpnej a predajnej zmluve je iný podpis. Sirocký na to pokrčil ramenami. Právny zástupca Kisku k tomu povedal, že oba podpisy sú notársky overené. Sirocký na súde k obchodu s Kiskom povedal doslova toto: „Mal som výpis listu vlastníctva, kúpnu zmluvu, ale ja som nebol s ním na mieste činu, ukázať mu pozemok,“ povedal Sirocký. Sudca následne svedkovi položil niekoľko otázok a ukončil jeho vypočúvanie, pričom viackrát parafrázoval Sirockého formuláciu o „mieste činu“.

Spor o pozemky pod Tatrami

Andrej Kiska kúpil predmetné lúky a pasienky pred 16 rokmi. Kúpu pozemku mu odporučil jeho vtedajší obchodný partner, ktorý pre Kisku staval aj budovu jeho nebankovky. Celú kauzu polícia vyšetruje ako podvod. Okrem toho je na Okresnom súde v Poprade aj civilný spor, kde Ján Franc žiada Andreja Kisku, aby mu pozemky vrátil. Tie patrili dlhé roky Francovej rodine a Jánovi Fracovi ich daroval jeho otec v roku 1998. Ján Franc pozemok roky prenajímal Poľnohospodárskemu družstvu Mlynica, na pozemok chodil, kontroloval ho a dokonca naň umiestnil aj tabuľu so svojím telefónnym číslom a menom. Jeho pozemok mu družstvo kosilo a ročne dostával za prenájom 21 eur, alebo naturálie a to až do decembra 2017, keď sa dozvedel, že nie je vlastníkom svojho pozemku, ale že ho vlastní prezident republiky.

Pozemok je dedičstvom Francovej rodiny, kúpil ho ešte jeho starý otec v roku 1949 a Franc ho nemienil nikdy predať. Prezident Kiska ho obvinil z toho, že je zlý majiteľ a nedbalý vlastník, vraj sa pozemok roky nezaujímal. Podľa nezávislej právnej kancelárie, ktorý oslovil denník Pravda vypracovať analýzu je však nedbalým vlastníkom naopak prezident Andrej Kiska a nie Franc. Samotný Kiska kúpil 1,2 hektárovú parcelu, ktorej hodnota je okolo milión eur, za podozrivo nízku cenu v prepočte za 1 800 eur krátko po tom, čo bola pochybne vydržaná bez vedomia majiteľa. Francovi pozemok Kiska vrátiť dlhodobo odmieta a vraví, že si chce počkať na verdikt súdu.

© Autorské práva vyhradené

569 debata chyba
Viac na túto tému: #súdne pojednávanie #Kiskove kauzy