Policajtov má viesť Slobodník

Meno nového policajného prezidenta oznámi ministerka vnútra Denisa Saková (nom. Smer) až budúci týždeň.

23.05.2018 19:25
Marian Slobodník Foto: ,
Marian Slobodník.
debata (37)

Už teraz sa však najčastejšie skloňuje policajný pridelenec v Chorvátsku Marian Slobodník. Ten rokovania s ministerkou pre Pravdu potvrdil. Zmeny na najvyšších miestach polície však budú zásadnejšie, než sa čakalo. Svoj odchod z Policajného zboru potvrdil dlhoročný viceprezident Ľubomír Ábel. Odmietol, že by to malo súvisieť s jeho nenaplnenými ambíciami alebo s novým šéfom.

Ministerka teraz vyberá človeka, ktorý bude viesť políciu dočasne. Kandidátov má viac, konkrétnejšie hovoriť nechcela. „Tých kandidátov je viacero a začiatkom budúceho týždňa určite zvoláme tlačovú konferenciu, kde predstavíme nového policajného prezidenta. Bude dočasným prezidentom, kým bude prijatý zákon, podľa ktorého bude nový prezident zvolený výberovým konaním,“ informovala Saková s tým, že sa zároveň rozlúčila s generálom a bývalým policajným šéfom Tiborom Gašparom. Ten odchádza ku koncu mája. Prijatie nového zákona o Policajnom zbore sa očakáva najneskôr do konca roka. Ministerka avizovala, že zmeny budú rozsiahlejšie. „Minister má právomoc nominácie prezidenta a viceprezidentov Policajného zboru,“ pripomenula Saková.

Horúci kandidát Slobodník

Horúcim kandidátom na funkciu policajného šéfa je policajný pridelenec v chorvátskom Záhrebe Marian Slobodník, ktorý priznal, že mu ponúkli tento post. „Môžem potvrdiť, že som dostal ponuku a prebiehajú rokovania. Mám ale informácie, že pani ministerka má ďalších dvoch kandidátov, nič ale ešte nie je rozhodnuté,“ reagoval pre Pravdu Slobodník, ktorý predtým pracoval ako krajský riaditeľ Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Ministerka prezradila, že sa so všetkými kandidátmi rozprávala aj o ich predstavách o fungovaní Policajného zboru. Slobodník zatiaľ svoje plány nechcel rozoberať. „Preberali sme aj najbližšiu budúcnosť zboru. O tejto téme sa môžeme baviť až ak budem vybratý,“ dodal policajný pridelenec.

Slobodníkov syn dostal pokutu

Slobodníkovo meno sa v roku 2013 medializovalo v súvislosti s pokutou 500 eur, ktorú dostal jeho syn za rýchlu jazdu v obci na športovom Porsche, a tiež pre jeho prácu počas vlády Ivety Radičovej, keď na čas opustil Policajný zbor. V tomto niekoľkomesačnom období mal pracovať pre manželov, ktorých firmám sa predtým za jeho vedenia krajského riaditeľstva v Banskej Bystrici podarilo získať verejné zákazky na rekonštrukciu či údržbu policajných objektov.

Saková si nemyslí, že by ho to malo ako kandidáta na policajného prezidenta diskvalifikovať. „Dnes sa ma už pýtali, či nezavážia nejaké články o osobe pána Slobodníka pokiaľ ide o jeho nomináciu. Tak na to môžem povedať toľko, že tie články boli publikované v roku 2011 a 2012 a prišlo tam k vysvetleniu všetkých tých okolností,“ uviedla Saková. Zdôraznila, že zrejme nešlo o také zlyhania, keďže ho v roku 2016 vymenoval prezident do hodnosti generála.

Ľubomír Ábel. Foto: TASR, Ivan Majersky
Ľubomír Ábel. Ľubomír Ábel.

Asi najviac prekvapil viceprezident Ľubomír Ábel, ktorý sa vo svojej funkcii rozhodol skončiť po ôsmich rokoch. Ábel popiera, že by jeho odchod mal súvisieť so záujmom o funkciu prezidenta. Dôvodom má byť jeho vyšší vek a rodina. „Už pred troma, štyrmi týždňami som hovoril, že takúto ambíciu nemám, nikdy som nemal. Mojou ambíciou nebolo byť policajným prezidentom. Chcem sa viac venovať rodine. Už som sa k tomu vyjadril aj pre ministerku a chýba už len formálna časť, aby som si podal žiadosť o ukončenie služobného pomeru,“ povedal Pravde Ábel. Odísť má ku koncu júna. Kto ho nahradí, nevie. „Ešte chcem dokončiť nejaké úlohy, ktoré mám. Ak bude nejaký kandidát na pozíciu, ktorú zastávam, chcel by som ho aspoň uviesť do problematiky,“ poznamenal viceprezident.

Jeho odchod si ministerka vysvetľuje neoprávnenou kritikou polície zo strany niektorých mimovládok a opozície. „Viacerí vrcholoví dlhoroční funkcionári sú mierne frustrovaní z toho, že hoci výsledky za posledné obdobie, či už pri objasnenosti trestných činov, počtu dopravných nehôd, alebo trend znižovania usmrtených na cestách, sú veľmi pozitívne, kritika v posledných mesiacoch neustáva. Rozhodli sa, že opustia svoje posty a prenechajú kompetencie mladším kolegom,“ vysvetlila ministerka.

„Rozsype sa nám celý Policajný zbor,“ reagoval na správu o Ábelovom odchode predseda odborového zväzu polície Marián Magdoško. Podľa neho budúci policajný šéf by mal vyjsť z radov viceprezidentov, krajských riaditeľov a šéfov celoslovenských policajných útvarov. Ako Magdoško dodal, túto podmienku Slobodník spĺňa. „O odborných schopnostiach pána Slobodníka nepochybujem, je to skúsený policajt. Aj keď ešte nevieme, ako dopadne pripravovaný zákon o Policajnom zbore, pôjde pravdepodobne o dočasné obdobie,“ podotkol odborár.

Či si Saková vyberie Slobodníka alebo niekoho iného, podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného by nemal zásadne zasahovať do Policajného zboru. „Dočasný prezident ani nemá čo robiť, lebo systémové zmeny bude robiť až nový. Predstavte si, že urobí personálne zmeny, potom príde nový prezident a ten všetkých vyhádže. To by bolo zneistenie celého zboru a niečo, čo sa nesmie robiť. Dočasný šéf by mal udržiavať zbor v chode a nezneisťovať ho,“ naznačil Žitný. V prípade nastavenia zákona, ktorý určí, ako má prebiehať výber policajného prezidenta, treba podľa Žitného nastaviť systém menovania a odvolávania na dlhodobý režim, na ktorom sa všetci zhodnú. "Postava policajného prezidenta musí byť dostatočne izolovaná od politických vplyvov a musia byť dobre nastavené kritériá pre uchádzačov – roky praxe, manažérske a jazykové schopnosti a ďalšie,“ vysvetlil Žitný.

Od začiatku marca je neobsadený aj post prvého viceprezidenta Policajného zboru. Na túto funkciu sa ako istý nominant spomínal riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Ten však po viac ako dvoch mesiacoch nakoniec pozíciu nezíska, aj keď potvrdil, že o nej hovoril so všetkými poslednými ministrami od Roberta Kaliňáka cez Tomáša Druckera až po Sakovú. „Na 99,9 percenta si nemyslím, že to budem ja,“ povedal tento týždeň pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #policajný prezident #Denisa Saková