Zlyhalo mladíkovi na telesnej výchove srdce?

Tragédia na Základnej škole O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi. Predpoludním tam na hodine telesnej výchovy skolaboval iba štrnásťročný žiak. Napriek rýchlemu príchodu záchranárov a okamžitej resuscitácii chlapec zomrel. Podľa dlhoročného záchranára mohlo byť príčinou smrti ôsmaka zlyhanie srdca.

12.06.2018 14:29 , aktualizované: 13.06.2018 12:14
ZŠ, Spišská Nová Ves, základná škola, Foto:
Základná škola Ing. O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi, v ktorej zomrel žiak ôsmej triedy.
debata

K nešťastnej udalosti došlo na multifunkčnom ihrisku počas behu. Chlapec mal ťažko dýchať a skolaboval. K mladíkovi bola okamžite vyslaná posádka záchrannej služby. „Môžem potvrdiť, že sme vyslali záchranárov k maloletej osobe s poruchou vedomia. Napriek oživovaniu, ktoré trvalo niekoľko desiatok minút, sa chlapca nepodarilo zachrániť a lekár musel konštatovať smrť,“ povedala hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Prípad už vyšetruje polícia, ktorá prijala trestné oznámenie. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva polície v Košiciach Lenka Ivanová zdôraznila, že o ďalšom postupe sa rozhodne po pitve. „Vzhľadom na citlivosť prípadu nie je teraz možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ zdôraznila Ivanová.

Primátor Spišskej Novej Vsi Ján Voľný sa k prípadu vyjadrovať nechce, kým nebudú známe výsledky vyšetrenia príčiny úmrtia žiaka. „Je mi však veľmi ľúto, že mladý človek zomrel tak predčasne. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine,“ povedal primátor.

Vedenie školy vyjadrilo ľútosť

Vedenie Základnej školy O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi vyjadrilo ľútosť nad utorkovou (12.6.) tragédiou, pri ktorej počas telesnej výchovy náhle skolaboval žiak 8. triedy. Zároveň zdôraznilo, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa k udalosti ďalej vyjadrovať nebude.

„Riaditeľ, ako aj celý pedagogický zbor, vyjadruje v súvislosti s touto udalosťou na školskom ihrisku hlbokú ľútosť a spoluúčasť na bolestnom zármutku celej rodine nášho žiaka Adama. Vyhasnutie života mladého človeka, ktorý bol skvelým synom a bratom, oddaným kamarátom a zároveň i vynikajúcim žiakom našej školy, mimoriadne silno zasiahlo každého jedného z nás,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré médiám zaslal riaditeľ školy Bohuslav Vaľko.

„Okamžite po tejto nešťastnej udalosti sme eliminovali osobný dosah na ostatných prítomných žiakov a vzápätí sme zabezpečili aj psychologickú intervenciu najviac zasiahnutých žiakov a tried školy. V súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním nešťastnej udalosti sa i na žiadosť rodičov nebudeme viac k predmetnej udalosti vyjadrovať. Zároveň žiadame novinársku obec, aby veľmi citlivo pristupovala k získavaniu informácií i prezentovaniu celej tragédie v médiách vzhľadom na to, že bolestne zasiahla školské prostredie plné detí, ktoré na to neboli a nie sú emocionálne pripravené,“ zdôraznil vo vyhlásení Vaľko.

TASR

Pitva povie viac

Dlhoročný lekár a záchranár Viliam Dobiáš si myslí, že ak k takémuto prípadu došlo bez predchádzajúceho nárazu, aj keď to znie vo veku chlapca paradoxne, môžu byť za kolapsom problémy so srdcom. „Mohlo by ísť o genetickú odchýlku v predĺžení jedného intervalu v rámci krivky EKG. Táto odchýlka niekedy nemusí spôsobovať žiadne problémy, často sa zistí len náhodou, no v niektorých prípadoch môže viesť aj k náhlej smrti,“ zdôrazňuje Dobiáš.

Podľa neho sa tento problém vyskytuje aj u športovcov, ktorí sú sledovaní športovými lekármi a robia sa im rôzne vyšetrenia aj nad rámec tých, aké absolvuje bežná populácia. „Takýto problém sa vyskytuje v dvoch až desiatich prípadoch na 10-tisíc športovcov. Predísť sa mu dá cieleným vyšetrením na EKG, hlavne u ľudí, u ktorých sa v rodine vyskytla náhla smrť,“ zdôraznil ďalej záchranár.

V utorok bolo opäť veľmi teplo. Mohol sa tento fakt v kombinácii s dehydratáciou podpísať na náhlom kolapse chlapca? Dobiáš si to nemyslí. Podľa neho mohli byť počasie či dehydratácia len jedným z faktorov, ktoré sa mohli podpísať na nešťastí. „U mladého zdravého človeka by to určite nemalo viesť ku zástave srdca. Skôr by sa také niečo mohlo prihodiť u starších ľudí,“ podčiarkol Dobiáš.

Okrem genetickej odchýlky môžu kolaps srdca podľa záchranára spôsobiť aj ďalšie potenciálne faktory. Medzi ne možno radiť požívanie energetických nápojov, zvýšené dávky kofeínu, no aj rôzne chemikálie či steroidy, ktoré používajú ako doping ľudia pri cvičení na zvýšenie svalovej hmoty a zosilnenie organizmu. Dobiáš však zdôrazňuje, že ku kolapsu, ktorý môže viesť k smrti, môže stačiť aj spomínaná srdcová vada bez kombinácie ďalších podporných faktorov.

Defibrilátory do škôl

Podľa našich informácií sa hneď po kolapse snažili ôsmakovi pomôcť učitelia, no bezúspešne. Nepodarilo sa to ani záchranárom. Dobiáš vysvetľuje, čo v takýchto prípadoch robiť. „Do príchodu záchranárov by mal niekto zistiť v prvom rade to, či je človek v bezvedomí. Ak nie, mal by zakloniť mu zakloniť hlavu a zistiť, či človek dýcha. Toto zaberie aj laikovi len 30 až 40 sekúnd. Ak zistí, že človek je v bezvedomí a nedýcha, treba začať s oživovaním. Ak sa tak nedeje a čaká sa na príchod záchranárov, čo môže trvať 5 až 10 minút, môže byť už na záchranu neskoro,“ mieni záchranár.

Dobiáš zdôrazňuje, že podobným tragédiám sa dá predísť cieleným vyšetrením u kardiológa. Ľuďom, ktorí problém s genetickou odchýlkou intervalu v rámci krivky EKG majú sa dáva pod pokožku tzv. vnútorný defibrilátor. Ten zaznamenáva činnosť srdca a keď vznikne porucha zastavenia obehu, dokáže srdce naštartovať. Je veľkosti zápalkovej krabičky a dáva sa z preventívnych dôvodov aj mladším ľuďom. Dobiáš dodáva, že práve kvôli takýmto prípadom ako sa stal v Spiškej Novej Vsi je na mieste otázka vybavenosti škôl a športovísk automatickými externými defibrilátormi, ktoré by mohli pomôcť pri záchrane životov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #žiak #Spišská Nová Ves #telesná výchova